Odhoďte antiperspiranty z kúpeľne: Vraj by sme ich nemali používať!

Antiperspiranty by sme nemali používať!
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-06 06:00:00

Bez použitia antiperspirantu sa len málokto odváži ísť von. Nie je nič horšie ako nepríjemný zápach a škvrny na oblečení. Naozaj však zabraňujú poteniu? Skôr naopak, ohrozujú naše zdravie!

Kanadskí vedci tvrdia, že antiperspiranty, ktoré na seba striekame aj niekoľkokrát denne, môžu byť potenciálnym nebezpečenstvom. Výsledkom je horší telesný pach a zníženie potenia, ktoré má však neblahé následky! Ak sa ich vzdáme, vraj si tým očistíme telo od toxínov a budeme sa cítiť celkovo oveľa lepšie.

Pot. Pre mnohých je už len to slovo nepríjemné. Nadmerné potenie sprevádzajú nepríjemné príznaky, kvôli ktorým sa hanbíme ísť medzi ľudí. A tak míňame peniaze za rôzne antiperspiranty či deodoranty s nádejou, že nás zbavia potenia.

"Na kožnom povrchu ľudského tela sa nachádzajú 3-4 milióny potných žliaz. Delíme ich na ekrinné a apokrinné. Ekrinné sú takzvané malé potné žľazy a podľa mechanizmu vyvolania potenia ich delíme na žľazy dlaní a plosiek nôh, podpazušné potné žľazy a potné žľazy na ostatnom kožnom povrchu. Apokrinné potné žľazy takzvané veľké potné žľazy sú v podpazuší, v inguinálnej oblasti (slabinovej), perianálnej oblasti (oblasť análneho otvoru) a v oblasti prsných bradaviek," povedala MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.​

Blokujú potenie

Lekárske štúdie odhalili, že pot je pre naše zdravie veľmi dôležitý. Bez neho môže dôjsť k poškodeniu ľudského tela toxickými kovmi a  naša pokožka by potom nemusela byť schopná liečiť rany.

Každý z nás má určitú úroveň toxických kovov, ktoré sa akumulujú v našom tele. Arzén, kadmium, olovo a ortuť sú bežné a nachádzajú sa v našom prostredí a tiež v potravinách. Konzumujeme ich z mäkkýšov, obilných potravín, ale aj z brokolice, kapusty a karfiolu. Kovy absorbujú zo svojho prostredia – kadmium a olovo z pôdy, čo zistil výskum uverejnený v časopise The Journal of Environmental and Public Health. Všetky štyri kovy sú karcinogénne, poškodzujú nervovú sústavu, srdce, mozog i obličky!

Pot je teda pre nás veľmi dôležitý a používanie antiperspirantov môže ohroziť tento prirodzený proces. Antiperspiranty pracujú tak, že po nastriekaní uzatvoria vývod potných žliaz. Tie sa upchajú látkou, ktorá zabraňuje poteniu. Vtedy je schopnosť tela vyhnať z organizmu znečisťujúce látky, ako sú ťažké kovy, znížená! Keďže antiperspiranty blokujú prirodzený proces – potenie, telo stráca možnosť zbavovať sa škodlivín a toxických látok prostredníctvom potu. Tak sa v organizme hromadia nebezpečné látky.

Schladí telo

Potenie je životne dôležité pre reguláciu telesnej teploty. Profesor George Havenith na Loughborough University upozorňuje, že jediný spôsob, ako sa telo schladí, je práve potenie. Ak sa človek nepotí, môže si telo prehriať už po pol hodine cvičenia! V prípade prekročenia telesnej teploty 40°C už trpíte vyčerpaním z tepla, alebo dokonca úpalom, čo môže mať fatálne následky!

Ochorenie, pri ktorom sa nepotíte

Existuje dokonca stav s názvom anhidróza, čo je znížená alebo chýbajúca tvorba potu, neschopnosť potiť sa. Pacient je vystavený vysokému riziku prehriatiu organizmu. Pri fyzickej záťaži alebo pri pobyte vo veľmi teplom prostredí môže spôsobiť výrazné až nebezpečné zvýšenie telesnej teploty - hyperpyrexiu. Je to zriedkavé ochorenie, spojené s poškodením potných žliaz, čo mohlo spôsobiť zranenie alebo aj vzácna autoimunitná porucha.

Podporujú hojenie

Po celom tele sa v našej pokožke nachádzajú milióny ekrinných žliaz, ktoré pomáhajú schladiť telo. Tieto žľazy sú jedinečné a podľa štúdie z University of Michigan sa zdajú byť jednými z najmocnejších zbraní na celom tele, čo sa týka uzdravenia! Výskum z roku 2012 zistil, že tieto žľazy zohrávajú kľúčovú úlohu v poskytovaní kmeňových buniek pre hojenie povrchových poranení ako sú odreniny, popáleniny a vredy.

Čo na to odborník?

Podľa dermatologičky MUDr. Adriany Tomekovej nie sú antiperpiranty problémom. Aj ke´d ich používame, naše telo nemá žiadny problém s vylučovaním potu.

"Počas dňa ľudské telo vylúči asi 1,5 litra potu. Pri extrémnych podmienkach to však môže byť oveľa viac. To, že v oblasti podpazušia používame antiperspirant, neznamená, že telu bránime v prirodzenej termoregulácii. Keďže na kožnom povrchu sa nachádza veľký počet žliaz a my antiperspirantom utlmíme len nepatrné percento z nich, naše telo nemá žiaden problém s vylučovaním potu. Tým pádom nedochádza ku komplikáciám a ochoreniam v súvislosti s používaním týchto prípravkov," upozorňuje MUDr. Tomeková. 

Ak sa nechcete vzdať antiperspirantov, podporte potenie napr. saunou či cvičením.

Potenie ako prejav choroby

V niektorých prípadoch môže byť potenie príznakom ochorenia, hlavne vtedy, ak sa nadmerne potíte, pritom ste v pokoji a nevykonávate žiadnu fyzickú aktivitu a nie ste v strese či nervózni. Vtedy môže ísť o cukrovku, reumatoidnú artritídu, srdcové problémy, hyperaktívnu štítnu žľazu či rakovinu (non-Hodgkinov lymfóm, Hodgkinov lymfóm, leukémia, rakovina kostí a rakovina pečene a akýkoľvek typ pokročilého karcinómu).

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, medicaltoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia