Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa môže stať vášnivým cyklistom? Budete prekvapení, čo im hrozí!

Muži by to s bicyklovaním nemali preháňať.
Muži by to s bicyklovaním nemali preháňať. (Zdroj: thinkstock.com)

Pohľad na svet je pre niektorých najkrajší zo sedla vlastného, dvojkolesového tátoša. Ak ste aj vy prepadli bicyklovaniu a často si vychutnávate vietor vo vlasoch, mali by ste vedieť o varovaní lekárov!

Je jedno, či ste mladí, starší, štíhli alebo s nadváhou. Cyklistika je takmer pre každého vhodným športom. Vďaka nemu si zlepšíte celkovú silu, svalový tonus a udržíte zdravé kosti. Bicyklovanie je nepochybne športovou aktivitou, ktorá má množstvo zdraviu prospešných účinkov pre ľudský organizmus. V juhoafrickom odbornom časopise Sports Medicine sa však upozorňuje na nepríjemný zdravotný problém, ktorý môže postihnúť práve vášnivých cyklistov.

Tretí semenník v rozkroku

Keď muž sedí na bicykli, najviac ho tlačí sedadlo v rozkroku. Sedadlo sa trie o kožu a tkanivo hrádze a tak postupne vzniká hrčka. Lekári upozorňujú, že dochádza k opakovaným vibráciám a treniu medzi najnižšou panvovou kosťou, tkanivom pod kožou a sedadlom. Ďalším a ďalším bicyklovaním sa tak pomaly vytvára hrčka. Lekári hovoria o zriedkavom ochorení, kedy cyklistom vznikne v rozkroku tretí semenník alebo tzv. cyklistický uzlík.

Našťastie, uzlina nie je príliš veľká, aby mužovi výrazne komplikovala život. Na druhej strane to netreba podceňovať a zájsť za lekárom. Zvyčajne meria okolo 3 centimetrov, je mäkká a pevná. Odstraňuje sa chirurgicky.

Ohrozené pohlavné orgány

Muži by to s bicyklovaním rozhodne nemali preháňať. Môže totiž spôsobiť vážne problémy v oblasti mužských pohlavných orgánov. Upozorňuje na to londýnsky urológ Vinod Nargund, ktorý tvrdí, že sa pri bicyklovaní vytvára teplo v oblasti panvy, čím sa znižuje pohyblivosť spermií a poškodzuje semenníky. Údajne tým môže vzniknúť neplodnosť!

Zvýšené riziko zdravotných problémov majú hlavne cyklisti na horských bicykloch. Tí môžu neskôr počítať s vyvinutými anomáliami v oblasti semenníkov. Ide pritom o veľmi citlivú zónu. Tlak sedadla ovplyvňuje aj jej prekrvenie, čo dokazuje fakt, že okolo 60 percent pravidelných cyklistou trpí necitlivosťou v oblasti genitálií.  

Svoje o tom vie úspešný vrcholový cyklista Lance Armstrong, ktorý prišiel o semenníky a plodnosť.

Čo pomôže?

Odborníci odporúčajú cyklistom, ktorí sa nechcú vzdať svojej vášni, aby si robili častejšie prestávky. Tlak na citlivú oblasť je menší aj vtedy, ak si zvolia ľahší prevod. Každý cyklista by si mal zabezpečiť čo najmäkšie sedadlo na bicykli a ideálne sú nohavice s vypchávkami.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9