Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenápadný vinník, ktorý vám úplne rozhodí metabolizmus: Môže za tukové vankúšiky!

Zbavte sa telefónov, keď spíte!
Zbavte sa telefónov, keď spíte! (Zdroj: thinkstock.com)

Trápi vás pár kíl navyše? Budete sa čudovať, čo za to môže. Je to vec, ktorú denne používame a bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť život. Reč je o mobile! Práve ten môže byť na vine, prečo máte pneumatiku okolo brucha.

Dovedie vás k obezite

Vedci z University v Granade v Španielsku zistili, že elektronické zariadenia s modrým podsvietením potláčajú tvorbu melatonínu. Ten prispieva k zlepšeniu kvality spánku a napomáha zaspávaniu. Modré svetlo vyžaruje prevažne zo smratfónov, tabletov a notebookov!

Mnoho ľudí trpí v dnešnej dobe zlým spánkom, za čo môže nedostatok melatonínu. Je preukázané, že organizmus nevyspatého človeka spáli menej energie. Nedostatok spánku dokáže metabolizmus úplne rozhodiť a doviesť človeka až k obezite či cukrovke.

Stačí jedna noc bez spánku a je zle

Dokonca už jedna prebdená noc spomaľuje metabolizmus! Vtedy sa znižuje spotreba energie na bežné telesné úkony, ako je dýchanie alebo vylučovanie, a to o päť až dvadsať percent! jeden výskum zistil, že nevyspatí muži mali ráno vyššiu hladinu cukru a hormónov, ktoré sú zodpovedné za chuť do jedla.

Riešenie

Zaspávate so zvukom bzučiaceho monitora? Je isté, že sa nielenže nevyspíte, ale aj priberiete. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom so spánkom, je mobil si vypnúť. Ak ho však v spálni potrebujete, taktiež pomôže, ak ho dáte aspoň do vedľajšej izby, aby vás nerušil. Urobte tak aj vtedy, keď si ho nabíjate.

Nie je dobré podceňovať význam spánku, jeho načasovanie a správnu dĺžku, v opačnom prípade môže mať neblahé zdravotné následky. Aj tí, ktorí musia pracovať v nočných hodinách, majú horšiu prognózu výskytu špecifických ochorení, ako sú napr. kardiovaskulárne ochorenia. Doprajte si výdatný spánok!

Počas spánku vaše telo oddychuje, no mozog je v pohotovosti! Prečítajte si na Vyšetrení, čo robí váš mozog, keď odpočívate.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9