Sila parazita prekvapuje: Kliešť z vás môže spraviť vegetariána!

Po uhryznutí kliešťa sa zmeníte na vegertariána
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-30 12:30:00

Podľa nových zistení sa určitý druh kliešťa podieľa u ľudí na vzniku alergie na mäso! Lekári v USA zaznamenali nárast alergií na mäso u ľudí, ktorých uhryzol kliešť Amblyomma americanum.

Pred niekoľkými rokmi sa objavili prvé prípady alergie na mäso po uhryznutí kliešťom. V niektorých prípadoch v Amerike sa stalo, že po skonzumovaní hamburgeru alebo steaku skončili ľudia v nemocnici s ťažkými alergickými reakciami.

Dôvodom je kliešť

Vinníkom je kliešť Amblyomma americanum, ktorý je veľmi rozšírený predovšetkým v USA na stredozápade a na východom pobreží. Žije v zalesnených oblastiach, najmä v lesoch s hustým lesným porastom. Vedci však predpokladajú, že aj iné druhy kliešťov môžu spôsobiť alergie. Vyskytujú sa predovšetkým v Austrálii, Francúzsku, Nemecku, Švédsku, Španielsku, Japonsku a Kórei.

Imunita je v pohotovosti

Po uhryznutí kliešťom spustí náš imunitný systém obranný mechanizmus a začne vytvárať protilátky. To je základ pre vznik alergických reakcií, ktorou je aj alergia na mäso. Na vlastnej koži to zažila jedna žena, ktorú pohrýzol kliešť. Aj keď parazita vytiahla z pokožky, o pár hodín sa začalo peklo. V ten deň skonzumovala mäso, po ktorom mala veľmi opuchnuté ruky, ktoré ju pálili a svrbeli. Pomaly strácala schopnosť hovoriť a dýchacie cesty sa jej začali uzatvárať. Vtedy to bolo naposledy, čo zjedla mäso, aj keď predtým nemala nikdy po ňom žiadne zdravotné problémy.

Ďalším prípadom bol poľovník, ktorý jedol mäso celý svoj život. Skončil na pohotovosti s alergickou reakciou pár hodín po konzumácii mäsa. Postupne sa začalo objavovať stále viac takýchto prípadov, najmä u ľudí, ktorí trávili veľa času v prírode.

Liečba tejto alergie

Alergická reakcia sa môže liečiť antihistaminikami, ktorými sa zmierni svrbenie a v ťažších prípadoch sa používa aj adrenalín. U niektorých pacientov došlo časom k poklesu protilátok a k zmierneniu alergických príznakov. Lekári však stále nevedia, či je alergia vyliečiteľná alebo trvalá.

Ako sa vyhnúť kliešťom?

  • Ak ste strávil nejaký čas vonku, ihne´d sa odprchujte.
  • Ak žijete v blízkosti lesa alebo lúky, vytvorte štrkovú plochu medzi vašou záhradou a územím, kde sa vyskytujú kliešte. Kliešte, tak budú mať väčšie problémy dostať sa k vám.
  • Pravidelne koste trávu, pretože vysoká tráva je obľúbeným miestom úkrytu pre kliešťa.
  • Používajte repelenty proti hmyzu s obsahom účinných chemických látok proti kliešťom. Aplikujte ich na oblečenie nie priamo na pokožku.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-30 12:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: cbsnews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia