Je najvyšší čas na očkovanie proti chrípke: Všetko, čo ste chceli o čom vedieť a nespýtali ste sa!

Očkovanie proti chrípke je najúčinnejším prostriedkom na zníženie príznakoch ochorenia!
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-25 06:00:00

Začala sa jaseň a s ňou aj obdobie, kedy je ľudský organizmus náchylnejší na ochorenie spôsobené vírusom chrípky. Je preto najvyšší čas sa rozhodnúť, či sa dať zaočkovať alebo nie. Ak si nie ste istí, pomôžu vám bližšie informácie o očkovaní proti chrípke!

Očkovanie je najúčinnejšou, najdostupnejšou a najefektívnejšou prevenciou proti chrípke. Taktiež sa považuje za najúčinnejší prostriedok na zníženie nepriaznivých dôsledkov chrípky, ktorá je riziková najmä svojimi komplikáciami ako je napríklad zápal pľúc, postihnutie srdca alebo nervového systému.

„Okrem zdravotných a ekonomických dôvodov na očkovanie je to najmä morálny dôvod, ktorý má viesť ošetrujúceho lekára k očkovaniu. Ten spočíva v tom, že keď existuje dostupný spôsob ako zabrániť ochoreniu a uchovať zdravie, potom je lekár povinný ho využiť,“ upozorňuje Mgr. Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Kto by mal na to myslieť?

Možnosť očkovania by mali využiť hlavne osoby v najvyššom riziku nákazy. Odporúča sa napr. osobám bez ohľadu na vek dispenzarizovaným so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, metabolickými, renálnymi,  poruchami imunity, osobám 59 ročným a starším a zdravotníckym pracovníkom.

Odporúča sa tiež deťom od 6 mesiacov do troch rokov. Vtedy má chrípka ťažký priebeh a je spojená s  vysokým podielom komplikácií až úmrtí. Na očkovanie by nemali zabúdať ani športovci cestujúci na zahraničné športové súťaže v priebehu chrípkovej sezóny či cestujúci do cudziny v čase predpokladanej epidémie chrípky.

Teraz je najlepší čas

Blíži sa október, čo je jeden z najvhodnejším mesiacov, kedy sa dať zaočkovať. Urobte tak najneskôr v novembri!

Organizmus si začína vytvárať ochranné protilátky proti vírusu chrípky asi po desiatich až štrnástich dňoch po očkovaní. Ochranná hladina protilátok sa v organizme udrží po obdobie približne 6 až 12 mesiacov. Je možné vykonať očkovanie aj  v neskorších mesiacoch, aj počas prebiehajúcej epidémie, rizikom však je, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky,“ povedala Mgr. Lenka Skalická.

Navyše, v priebehu januára sa počet ochorení zvyšuje a vo februári vrcholí. Tak aby nebolo neskoro!

Čím sa odlišujú očkovacie látky od iných?

Očkovacie látky proti chrípke sú iné ako ostatné. Keďže sa každý rok mení vírus chrípky, mení sa aj zloženie podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne. Zloženie chrípkových vakcín pre tohtoročnú chrípkovú sezónu odporučili experti Svetovej zdravotníckej organizácie a Výbor pre humánne lieky.

Výroba chrípkovej vakcíny je časovo náročný proces a začína sa po odsúhlasení aktuálneho zloženia vakcíny na nastávajúcu chrípkovú sezónu skupinou expertov Svetovej zdravotníckej organizácie,“ povedala Mgr. Lenka Skalická.

Nezaplatíte ani cent

Dobrou správou je, že očkovanie v chrípkovej sezóne 2014/2015 uhrádzajú pre svojich poistencov všetky zdravotné poisťovne. Stačí, ak zájdete za svojim všeobecným lekárom a dohodnete sa na termíne očkovania. Lekár vám vypíše lekársky predpis, na základe ktorého vám v lekárni vydajú očkovaciu látku. Zdravotná poisťovňa lekárni uhradí náklady za očkovaciu látku a tiež výkon očkovania všeobecnému lekárovi.

Ako sa ešte chrániť?

Nezabúdajte na to, že žiadna vakcína nemá 100-percentnú účinnosť. Očkovanie dokáže zabrániť vzniku chrípky u 70 - 90% očkovaných. Máte však aj iné možnosti, ako sa chrípke vyhnúť:

  • Stravujte sa zdravo.
  • Vyhýbajte sa fajčeniu a pitiu alkoholu. Obe oslabujú imunitný systém.
  • Otužujte sa.
  • Pravidelne vetrajte.
  • Doprajte si dostatok spánku.
  • V čase epidémie sa vyhýbajte miestam, kde sa vyskytuje veľa ľudí.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-25 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia