Bude škola začínať neskôr? Pediatri chcú zaviesť veľkú zmenu!

Študenti sú kvôli skorému štartu vyučovania unavení a v depresii.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-02 06:00:00

Pediatri z American Academy of Pediatrics navrhujú, aby sa vyučovanie na školách začalo až po 8:30 ráno! Skorší čas tínedžerom údajne škodí, nemajú dostatok spánku, sú nesústredení a majú zlé známky v škole.

Nové pravidlá

Na portály Fownews.com sa uvádza, že neskorší štart školského dňa, t.j. po 8:30 ráno, by pomohol obmedziť nedostatok spánku u žiakov, ktorý sa spája so zlými známkami, dopravnými nehodami a inými problémami. Americká skupina pediatrikov chce zaviesť nové pravidlá do vyučovacieho procesu, ktorý by sa začal neskôr, ako doteraz. Podľa nich sú mladí ľudia ohrození a trpia chronickým nedostatkom spánku!

Svedčí o tom fakt, že väčšina amerických študentov na stredných a vysokých školách málo spí. Odporúčané množstvo spánku pre mladých ľudí je 8 ½ až 9 ½ hodiny, vďaka čomu budú plní energie a zvládnu náročný deň v škole. Vyučovanie či prednášky sa obvykle začínajú o 8:00 ráno, ba dokonca niekedy mávajú študenti tzv. „nulté“ hodiny, kedy sa začnú učiť už o 7:00. Musia tak vstávať ešte pred svitaním.

Majú depresie a obezitu

Skoršie vstávanie je pre dospievajúcich nebezpečné, preto by sa tento problém mal brať vážne. Podľa Dr. Judith Owensovej, riaditeľky National Medical Center vo Washingtone, kvôli tomu trpia mladí ľudia depresiami, obezitou, majú samovražedné myšlienky, zlý výkon v škole a zaspávajú za volantom počas jazdy autom, čo má na svedomí zvýšený počet dopravných nehôd.

Čo by neskorší štart vyučovania spôsobil?

Viaceré štúdie dokonca dokazujú, že oddialenie začiatku vyučovania môže viesť k dostatočnému spánku, vyššiemu výkonu v škole a lepšej nálady študentov. Podľa Kristen Amundsonovej, výkonnej riaditeľky National Association of State Boards of Education, množstvo učiteľov súhlasí s touto myšlienkou, no neriešia to. Ako bývalá učiteľka povedala, určite bude bojovať za tento návrh a verí, že jedného dňa bude realitou.

"Ide predsa o mechanizmus, ktorý môže mať naozaj dramatický, pozitívny vplyv na študentov," povedala Dr. Judith Owensová.

Životný štýl je na vine

Detská lekárka a pediatrička MUDr. Jana Snopková si však nemyslí, že by posun ranného začiatku školy vyriešil problém s únavou tínedžerov.

„Problém je z môjho pohľadu komplikovanejší. Celkový životný štýl tínedžerov je dôvodom únavy, t.j neskoré ponocovanie, málo fyzickej aktivity (pohybu), veľa negatívnych vnemov z okolia (médiá - veľa negatívnych, depresívnych, frustrujúcich správ), veľa hodín strávených pri počítači, málo času tráveného v spoločnosti (aktívna osobná komunikácia , humor...). Samozrejme, alkohol, cigarety, drogy. Dnešní tínedžeri sú unavení z nudy,“ povedala MUDr. Jana Snopková.

S uvedeným tvrdením súhlasí aj MUDr. Jana Hamade, PhD, štatutárna zástupkyňa hlavného hygienika SR a vedúca odboru hygieny detí a mládeže z Úradu verejného zdravotníctva SR.

„To, že žiaci sú ráno unavení, keď musia vstávať do školy, je väčšinou spôsobené tým, že v čase dospievania majú tendenciu chodiť spať neskoro a nedostatok spánku potom negatívne ovplyvňuje aj ich duševný výkon v škole, najmä funkciu ich pamäti,“ tvrdí MUDr. Jana Hamade.

Správne nastavený režim dňa už od útleho veku umožní deťom a dospievajúcim, aby formou vytvorenia správnych spánkových návykov zabránili rizikám z nespavosti, vedúcim k psychickým alebo fyzickým poruchám.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-02 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: foxnews.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia