Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pekná myšlienka, ktorá môže stáť život? O tejto stránke Ice Bucket Challenge nikto nevedel!

Ľadovej výzve podľahli aj svetoznáme tenistky (uprostred Caroline Wozniacká, vpravo Petra Kvitová).
Ľadovej výzve podľahli aj svetoznáme tenistky (uprostred Caroline Wozniacká, vpravo Petra Kvitová). (Zdroj: profimedia.sk)

Má pomáhať, no napriek tomu môže ublížiť! Svetom koluje výzva, kedy si ľudia lejú na hlavu vedro ľadovej vody, aby pomohli chorým pacientom. Fenomén s názvom Ice Bucket Challenge, ktorý by mal zachraňovať životy, pritom môže byť nebezpečný!

O čo ide?

Táto celosvetová akcia má finančne pomôcť chorým pacientom trpiacim na Amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS). Ide o motoricko-neurónové ochorenie, ktoré postihuje horné a dolné končatiny alebo svaly hrdla. Ľudia, postihnutí týmto ochorením, pociťujú celkovú slabosť svalstva, jeho ochabnutie, majú kŕče, problémy s rozprávaním, dýchaním i hltaním a život im komplikuje aj šklbanie svalov. Príčiny nie sú známe, no v niektorých prípadoch je ochorenie podmienené dedičnosťou. Zvyčajne sa prejaví vo veku od 30-60 rokov a čo je na tom najhoršie, väčšina pacientov s touto diagnózou zomiera do 5 rokov od objavenia sa príznakov.

Týmto zákerným ochorením trpí svetoznámy fyzik a nositeľ Nobelovej ceny Stephen William Hawking. ALS mu diagnostikovali, keď mal 21 rokov. Lekári mu dávali 3 roky života, dnes má už 72 rokov a vďaka počítaču vie rozprávať, písať a čítať. Svoje telo už vôbec neovláda, funguje mu len mozog.

Život s ALS je veľmi ťažký. Človeku postupne odumierajú svaly, najprv mu padajú veci z rúk, rozpráva čoraz nezrozumiteľnejšie, až nedokáže povedať ani slovo, nezdvihne lyžičku, nemá silu sa prikryť, keď si líha do postele.. Bežné činnosti sú pre neho nezvládnuteľné. Choroba ho pohlcuje nenápadne krôčik za krôčikom.

Má svoje prvé obete

Keď niekto prijme tzv. “ľadovú výzvu“ (Ice Bucket Challenge), na hlavu si vyleje vedro studenej vody a prispeje finančným darom pacientom trpiacim na ALS. Aj keď ide o peknú myšlienku, môže mať tragický koniec. Svetová mánia má už svoje prvé obete!

Štyridsaťročný muž z Nového Zélandu prijal výzvu s odhodlaním pomôcť chorým pacientom. Avšak po tom, čo na seba v horúcom počasí vylial ľadovú vodu, dostal infarkt! Pravdepodobne kvôli výzve prišiel o život aj osemnásťročný Brit. Kýbeľ ľadovej vody mu nestačil, preto skočil do umelo vytvoreného jazera. Škótska polícia momentálne skúma, či sa tak naozaj stalo kvôli „ľadovej výzve“.

Nebezpečná pre ľudský organizmus?

Je zo zdravotného hľadiska výzva Ice Bucket Challenge neškodná? U väčšiny zdravých ľudí by nemala spôsobiť veľké ťažkosti, ale je to samozrejme otázka celkového zdravotného stavu a schopnosti tolerovať akútnu stresovú záťaž. Podľa všeobecnej lekárky MUDr. Lenky Bachratej zo zdravotného centra Mind&Body vedro studenej vody na hlavu je pre organizmus najmä obrovským stresovým podnetom, ktorý je však v tomto prípade mierne znížený predchádzajúcim očakávaním. Keby na nás totiž niekto vylial ľadovú vodu bez varovania, vyvolaná stresová reakcia by bola podstatne väčšia.

„Okrem stresu hrá rolu aj prudké povrchové ochladenie spojené so stiahnutím periférnych ciev, ktoré však v tomto prípade považujem za menej významné, pretože vody je relatívne málo a pôsobí krátko. Chladový podnet pôsobiaci na tvár zasa stimuluje vagový nerv s následným spomalením pulzovej frekvencie, čo môže byť problémom pri niektorých typoch porúch srdcového rytmu, ale hypoteticky môže viesť až k srdcovej zástave,“ povedala MUDr. Lenka Bachratá.

V každom prípade by mali ľadovú výzvu zvážiť ľudia s vážnym ochorením. Pre tých, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia, môže predstavovať významné zdravotné riziko. Tak aby tí, ktorí chcú pomôcť, neuškodili sami sebe...

Pozrite si smutné video, v ktorom Anthony rozpráva o ochorení, ktoré postihuje celú jeho rodinu, vrátane neho!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9