Čo sa stane, ak si neumyjete tvár tri týždne? Budete prekvapení!

Čo sa stane, ak si neumyjete tvár 3 týždne?
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-16 15:40:00

Každý pozná dve pravidlá, ktoré treba za každých okolností dodržiavať. Nikdy nechodiť spať neodlíčená a čistiť si pleť dôkladne dvakrát denne. Čo sa však stane, ak si tvár neumyjete celé tri týždne?

Čistú pleť budete mať vtedy, ak sa jej budete dostatočne venovať. Každé ráno a večer by ste si ju mali vyčistiť pleťovým gélom, následne pleťovou vodou a hydratáciu jej dodá hydratačný krém. Viete si však predstaviť, že by ste nepoužívali žiadne prípravky na čistenie tváre, čistiace gély, či peelingy? Budete prekvapení, čo sa v vašou pleťou stane po 21 dňoch!

Nie u každého sa môže zhoršiť

Človek by si pomyslel, že ak si tvár neumyjete dlhšiu dobu, budete ju mať mastnejšiu a o rozjasnejnej pleti by ste mohli len snívať. Zachytia sa na nej drobné nánosy prachu a iných nečistôt a výsledkom sú nepríjemné vyrážky.

V skutočnosti to však s vašou pleťou nemusí vyzerať tak zle! Potvrdila nám to dermatologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky Tomar. Dôležité je, aký typ pleti máte. Zatiaľ čo nositelia normálnej pleti nebudú mať po 21 dňoch bez umytia tváre žiadny problém, u tých, ktorí zápasia s lesknutím a vyrážkami, to bude pravý opak.

Výsledok neumývania tváre po dobu troch týždňov bude vždy individuálny. U ľudí s mastnou a problematickou pleťou so sklonom k akné môžu tri týždne bez umývania spôsobiť bakteriálnu infekciu a zápalový proces na koži. U normálnej pleti to nemusí spôsobiť žiaden problém, v prípade, že to netrvá dlho," povedala deramtologička.

Tri týždne sa dajú zniesť, no viac ako mesiac dokáže pleť výrazne zničiť!

"Ak by si však človek neumýval tvár dlhšie ako mesiac, častejšie by sa na nej vyskytovali zápalové procesy, ošupovanie odumretých častí pokožky a tvorba komedónov. Pokožku určite odporúčam pravidelne čistiť," upozorňuje MUDr. Tomeková.

Ako si čistiť pleť?

Ak chcete mať krásnu a zdravo vyzerajúcu pleť, mali by ste sa o ňu príkladne starať. Použiť nemusíte len vodu z vodovodu, ale aj napr. termálnu vodu v spreji vodové alebo gélové antibakteriálne kozmetické prípravky či micelárnu vodu.

"Termálna voda je vhodná najmä pre citlivú a reaktívnu pokožku. Pleť by mala byť dobre odlíčená najmä pred spaním, aby mala počas noci čas na regeneráciu. Odporúčam poriadne vyčistiť pleť. Hlavne v okolí očí ošetrujte pokožku krúživými pohybmi smerom k vnútornému kútiku oka," povedala Tomeková.

Po dôkladnom vyčistení pleti prichádza na rad sérum alebo krém s účinnými látkami.

"V oblasti pod očami ich jemne vklepkajte do pokožky a zvyšný krém ľahko rozotrite po celej pleti. Nanášajte ho od kontúr tváre smerom hore dostratena asi do polovice líc. Nezabúdajte aj na krk a dekolt. Tie sú pravidelne vystavené pôsobeniu UV žiarenia a klimatickým zmenám. Predídete tvorbe vrások ale aj znamienok, dermatitíd či hyperpigmentovaných fľakov. Krk krémujte smerom zdola nahor. Celý proces robte krátko pred spaním,“ dodala na záver Tomeková.

Ak k tomu pridáte zdravú životosprávu a pravidelné cvičenie, pleť budete mať dlhodobu zdravú, krásnu a rozjasnenú!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-16 15:40:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: today.com

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia