Zabudnite na ebolu: Tieto vírusy sú nebezpečnejšie a smrteľnejšie!

Na svete existujú aj smrteľnejšie vírusy ako je ebola!
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-22 06:00:00

Aj keď sa v posledných týždňoch hovorí o ebole ako o zákernej smrteľnej chorobe, ktorá nemá zľutovanie, verte tomu, že to ešte nie nič oproti iným chorobám! Existujú vírusy, ktoré sú nebezpečnejšie ako ebola a majú na svedomí viac ľudských životov!

Besnota

Besnota sa šíri prostredníctvom slín, po uhryznutí nakazenými zvieratami ako sú psy, líšky, či netopiere. Ide o akútne vírusové ochorenie zvierat, ktoré je prenosné aj na človeka. Vírus napáda predovšetkým centrálny nervový systém. Vznikajú tak poruchy vedomia, zvýšená dráždivosť, či paralýzy. Ochorenie sa môže končiť smrťou, ak človek nedostane protilátku. Aj keď počas posledných 100 rokov sa významne znížilo ohrozenie verejného zdravia pred besnotou, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie približne 55 tisíc ľudí zomrie ročne na besnotu v Afrike a Ázii. 

HIV

Na svete žije asi 33,3 milióna ľudí s ochorením HIV. Z toho asi 67% žije v Afrike, kde je AIDS stále hlavnou príčinou úmrtí. Odhaduje sa, že celkovo asi 36 miliónov ľudí už zomrelo na toto ochorenie.

Hoci počet úmrtí súvisiacich s vírusom ľudskej imunodeficiencie (HIV) v posledných rokoch klesá, podľa odhadov WHO v roku 2012 zomrelo na svete 1,6 milióna ľudí na toto ochorenie. Vírus HIV napáda bunky imunitného systému pacienta a oslabuje ho. Dnes sa ľudia s HIV dožívajú vyššieho veku než predtým, pomáha tomu antiretrovírusová liečba.Bohužiaľ, žiadny liek na HIV ešte neexistuje.

Chrípka

Následkom chrípky zomrelo na svete v minulom storočí pravdepodobne viac ľudí, ako v oboch svetových vojnách. Presný počet ľudí, ktorí zomrú každý rok na sezónnu chrípku je predmetom mnohých diskusií.

Najčastejšími komplikáciami chrípky sú najmä u starších ľudí, u pacientov s chronickými ochoreniami srdca, tehotných žien, či malých detí:

  • Zápal priedušiek a pľúc.
  • Zápal stredného ucha.
  • Zápal čelových dutín.
  • Zápal mozgu.
  • Zápal mozgových obalov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spôsobuje na celom svete chrípka odhadom 250 až 500-tisíc úmrtí ročne.

Odborníci na verejné zdravie a lekári odporúčajú každoročné očkovanie proti chrípke, aby sa riziko komplikácií chrípky znížilo.

Vírusy prenášané komármi

Patria sem ochorenia ako je horúčka dengue, západonílska horúčka a žltá zimnica, ktoré usmrtia viac ako 50-tisíc ľudí na svete ročne, podľa odhadov WHO a CDC. Najmenej 40 % svetovej populácie je v ohrození!

Horúčka dengue sa vyskytuje v Južnej Amerike, Mexiku, Afrike a Ázii, a kvôli nej vyhasne približne 22-tisíc životov ročne. Žltá zimnica, ktorá väčšinou postihuje ľudí v Latinskej Amerike a Afrike, spôsobuje odhadom 30-tisíc úmrtí na celom svete. Vírus západonílskej horúčky je vírusové neurologické ochorenie, ktoré šíria komáre, ktorí sa nakazia od nakazených vtákov.

Rotavírusové infekcie

Približne 111-miliónov celosvetových prípadov gastroenteritídy je každoročne spôsobených rotavírusom.  Vyše 1 300 najmenších detí ročne na Slovensku musí byť hospitalizovaných s rotavírusovou gastroenteritídou.

Väčšina postihnutých sú deti do 5 rokov, pričom asi 82 % úmrtí súvisiacich rotavírusom sa vyskytujú u detí v rozvojových krajinách. Očkovanie je vhodné použiť ako prevenciu pred týmto ochorením. Podáva sa cez ústa do 6 mesiacov veku dieťaťa. Je to najlepší spôsob, ako sa chrániť pred týmto nebezpečným ochorením.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-22 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Huffingtonpost.com, gulfnews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia