Keď náš organizmus necíti smäd vo vode: Vtedy nám ide o život!

Nezabudnite na dostatočnú hydratáciu, aj keď ste vo vode!
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-19 06:00:00

Nezvyknete si nosiť vodu do vody? Chyba! Práve pri tom, ako si užívate dovolenku a šantíte v bazéne vám hrozí dehydratácia. Keď idete do fitnesscentra alebo si zabehať, zoberiete si so sebou fľašu s vodou. Ale čo pri plávaní? Vtedy už stratu tekutín prehliadnete!

 

Nestačí, keď sme obklopení vodou

Každý už vie, že nedostatok tekutín, keď vonku zúria vysoké teploty, je veľmi nebezpečný. Hlavne pri fyzickej aktivite si na to treba dávať pozor. Dehydratácia nastupuje veľmi rýchlo po začiatku fyzickej aktivity, pričom ženy sú na ňu citlivejšie ako muži. Keď sme v bazéne alebo si užívame vlny v mori, zabúdame na pitný režim. Vtedy náš organizmus smäd tak rýchlo necíti, keďže sme obklopení vodou a máme pocit, že sa toľko nepotíme. Potrebu pitia zdôrazňuje výživový poradca Libor Javro, podľa ktorého by sme nemali zabúdať doplniť si tekutiny aj vtedy, keď necítime príliš smäd.

"Dodržiavať pitný režim je veľmi dôležité pri každej zvýšenej fyzickej aktivite. Určite je veľmi dôležité piť vhodné nápoje aj v období, keď nemáme priveľký pocit smädu, ako sa to môže stať pri plávaní. Veľmi často sa práve stáva u plavcov, že bývajú dehydrovaní, pretože si vplyvom ochladzovania organizmu z vody neuvedomujú potrebu pitia tekutín," povedal Libor Javro.

Nedostatok vody je nebezpečný

Dehydratácia je stav, keď naše telo nemá dostatok vody, teda keď výdaj tekutín prevyšuje nad ich príjmom. Nedostatok vody v tele vedie k spomaleniu reakčnej činnosti, poruche sústredenia a zvyšuje sa riziko vzniku chýb, čo potvrdzujú aj odborné štúdie.

Vážne to začne byť, ak strata tekutín prekročí 5 % percent, čo môže viesť až k zlyhaniu obehovej sústavy, strate vedomia, či dokonca smrti. Ohrozené pritom nie sú len rizikové skupiny ako deti, tehotné ženy, seniori, ale aj mladí ľudia. Dávajte si na to pozor, aj keď ste vo vode!

"Pitný režim aj u plavcov musí byť dostatočný od základov. Teda musia dopĺňať tekutiny v priebehu celého dňa a následne pred, počas a po fyzickej aktivite. Samozrejme množstvo závisí od veku, pohlavia, klimatických podmienok a dĺžky výkonu," povedal Libor Javro.

Ak pociťujme smäd, je už neskoro

Pociťujete smäd? Môže byť už neskoro! Sledujte signály vášho tela, ak vám je zle, či vás pobolieva hlava.

Akútnymi príznakmi miernej dehydratácie sú:

  • Bolesti hlavy.
  • Únava.
  • Malátnosť.
  • Pokles fyzickej a duševnej výkonnosti.
  • Pokles koncentrácie.
  • Svalové kŕče - môžu vzniknúť pri fyzickej záťaži.

Čo piť pri plávaní?

Odborníci radia, aby si ľudia, ktorí sa chystajú tráviť čas pri vode, v bazéne, či mori nedávali žiadne špeciálne nápoje. Alkoholové nápoje nie sú vôbec vhodné, pretože hrozí pri ich konzumácii utopenie. Najlepšie, čo si môžete dopriať je čistá voda, minerálna voda, či ochutená minerálna voda. Ak plánujete plávať dlhšie ako 45 minút, tak vám padne na úžitok aj nápoj s energetickým prínosom pre telo.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-19 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia