Neuveriteľné, ako na nás vplýva: Pozitívna stránka dovolenky, ktorá vás šokuje!

Dovolenka je prospešná pre vaše zdravie
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-06 06:00:00

Viete, čo s vami spraví pár dní dovolenky? Ak uvažujete, či ísť k moru alebo ostať doma, jednoznačne víťazí prvá možnosť! Budete sa cítiť oveľa lepšie, po strese nebudú ani stopy, zlepší sa vám spánok, zníži krvný tlak a čo je na tom najlepšie, predĺžite si život!

Vedecký výskum potvrdil, že dať si pauzu a ísť na dovolenku je dobré pre naše zdravie - vďaka tomu budeme žiť dlhšie. Žeby bolo na obzore nové tajomstvo, ktoré nám zaručí dlhovekosť?

Našu emocionálnu pohodu môže ovplyvňovať rad rôznych aspektov v každodennom živote. Medzi ne patrí schopnosť zvládať stres, kvalita spánku a dokonca aj schopnosť chudnúť.

Nový liek proti depresii?

Podľa austrálskeho výskumu bude dovolenka čoskoro predpisovaná ako pomoc pri depresii. Avšak leňošenie na pláži, kedy sa naša myseľ môže vrátiť k problémom, ktoré zažívame doma, nemusí byť vždy najlepším riešením na zníženie vlastného emocionálneho napätia. Aktivita má tiež svoje výhody aj na dovolenke!

Zvyšuje hladiny hormónov

Dovolenka môže byť skvelá príležitosť na zvýšenie hladiny hormónu šťastia – serotonínu. Jeho hladina sa zvýši pri pobyte na slnku, či správnym stravovaním. Ovplyvňuje našu náladu a jeho nedostatok spôsobuje depresie.

Zlepšite svoje fyzické zdravie a uniknite pred stresom a napätím moderného životného štýlu! Na dovolenke, či na mieste, kde si oddýchnete, môžete zvýšiť aj produkciu hormónu kortizolu, ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky, infarktu a srdcových ochorení.

Aktívny odpočinok je lepší

Nemusíte len ležať na pláži a odpočívať. V experimente sa ukázalo, že pár, ktorý išiel na rušnú dovolenku do Thajska, kde absolvoval rôzne výlety, mal nakoniec najväčšie dlhodobé zníženie stresu. Aj aktívna dovolenka sa počíta.

Oddýchnutí ľudia sú šťastnejší

Experimenty jasne dokázali, že väčšina ľudí sa cíti šťastnejšie a má menej stresu po absolvovaní dovolenky, či dlhšieho oddychu. Najlepší na tom je fakt, že tieto pozitívne účinky môžu pretrvávať ešte niekoľko mesiacov potom.

Vďaka vydarenej dovolenke budeme žiť dlhšie a navyše v nás zanechá príjemné spomienky, ktoré spôsobia, že si ju o rok zopakujeme znova!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-06 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia