Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O tomto nikto nevedel: Vedci objavili vírus, ktorý majú mnohí z nás!

Vedci objavili vírus, ktorý má polovica ľudí. (Ilustračná fotografia)
Vedci objavili vírus, ktorý má polovica ľudí. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci identifikovali doposiaľ neznámy vírus, ktorý sa nachádza v črevách viac ako polovice svetovej populácie. Vedci sa domnievajú, že vírus môže mať niečo spoločné s obezitou a cukrovkou.

Doteraz neobjavený

Vedcom sa na štátnej univerzite v San Diegu podaril veľký objav! Našli vírus, ktorý je bežný a hojne sa vyskytujúci v ľudských črevách. Viac ako polovica všetkých ľudí na celom svete má tento vírus a skutočnosť, že doteraz nebol objavený, je pre vedcov veľmi zvláštna. Tento vírus sa nachádza vo vnútri baktérie, ktorá žije v našich črevách.

Bol objavený náhodou

Tento vírus objavili vedci náhodou pri skúmaní úplne inej veci. Na vzorkách DNA zo stolice od 12 rôznych ľudí si vedci všimli, že sa na každej z nich vyskytuje veľmi podobný zhluk zvláštnej vírusovej DNA. Túto vírusovú DNA potom počítač porovnával so všetkými vzorkami, ktoré boli v databáze známych vírusových DNA.

"Máme tu biologický dôkaz, že vírus, nájdený pomocou počítača, v skutočnosti existuje vo vzorkách," povedal spoluautor štúdie John Mokili.

Zistil, že táto vzorka sa nezhoduje s doteraz žiadnou dokázanou a nájdenou DNA. Išlo o nový vírus. Vírus pomenovali podľa programu, ktorý tento nový vírus našiel – vírus crAssphage.

Tento vírus je v našom tele veľmi rozšírený a odteraz sa stane predmetom skúmania vedeckých pracovníkov. Určite hrá veľmi dôležitú úlohu v našom zdraví. Predpokladá sa, že má spojenie s cukrovkou, či obezitou.

Deti ho získajú počas života

Tento vírus nie je nič, čo by bolo pre nás nové a neznáme. Novorodenci tento vírus nemajú, čo znamená, že matky ho neprenášajú na svoje deti. Deti ho získajú až počas života.

Napáda baktérie v našich črevách

Tento vírus crAssphage napáda bunky baktérií v črevách, ktorá sa volajú Bacteroidetes. Jeden experiment na myšiach ukázali, že keď sa počet Bacteroidetes v čreve myší znižuje, tak sa stávajú obézne.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9