Zachráni vám obezita život? Podľa vedcov nie je vraj až taká zlá!

Kedy vám obezita zachráni život
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-23 06:00:00

Paradox obezity? Desiatky štúdií, ktoré sa realizovali posledné roky, ukazujú, že ľudia, ktorí majú nadváhu alebo sú obézni, lepšie znášajú chronické ochorenia. Štúdie naznačujú, že kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia obličiek, či cukrovku prežijú skôr tí, ktorých trápia kilá navyše ako ostatní s normálnou hmotnosťou!


Účinky sú pritom najvýraznejšie u starých ľudí a osôb s akútnymi a chronickými ochoreniami.

Prežijú skôr obézni

Podľa portálu Huffingtonpost.com, ak pacientov trápi ischemická choroba srdca a BMI medzi hodnotami 25 a 30, čo je nadváha, majú nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby na rozdiel od pacientov s BMI medzi hodnotami 18 a 25, teda s normálnou váhou.

Obézni a ťažko obézni pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami majú konkrétne o 27 % nižšiu pravdepodobnosť, že zomrú na nejakú príčinu z týchto ochorení v porovnaní s ľuďmi s normálnou hodnotou BMI.

Vedci hovoria o paradoxe obezity, čo je pojem, ktorý zahŕňa radu situácií, kedy obezita preukázateľne neškodí, či naopak prospieva.  

Svalovina ako ochrana

Ako je možné, že obézni prežijú napr. srdcový infarkt skôr ako ostatní? Nie je to celkom jasné. Ako sa uvádza na Huffingtonspot.com, vedci vraj dospeli k záveru, že svalovina, nie tuk, je príčinou, ktorá by mohla byť ochranou pacientov, trpiacich na kardiovaskulárne ochorenia. Svalová hmota bola spojená s 29 % nižšieho rizika úmrtia.

Niekde sa stala chyba?

V každom prípade netreba brať tieto tvrdenia vážne. Vedci sami priznávajú, že výsledky mohli byť nesprávne zmerané. Množstvo viscerálneho (orgánového) tuku je spojené s vysokým metabolickým rizikom. Jednoduchý a efektívny spôsob, ako zmerať množstvo tuku v tele človeka je zmeranie obvodu pása, pretože to svedčí o množstve viscerálneho tuku.

Vedci vysvetľujú, že "paradox obezity" môže byť zle meraný aj vtedy, ak sa neberie do úvahy úroveň fyzickej kondície človeka. Napríklad trénovaní a fyzicky zdatní vojaci po odchode do dôchodku majú aj napriek strate kondície a následnému priberaniu stále nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.

Tvrdenie, že tuk môže byť vlastne pre nás prospešný, je naozaj odvážne. Aj napriek tomu, že niekde mohla byť chyba, podľa vedcov štúdie jasne ukazujú, že obézni ľudia majú väčšiu šancu na prežitie ako tí s normálnou váhou. Pritom nadváha a obezita je spojená s mnohými zdravotnými problémami a kardiovaskulárnymi ochoreniami...

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Vyberte si zo širokej ponuky letných festivalov.

2014-07-23 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia