Prekvapivé fakty o búrke, o ktorých ste nevedeli: Takto sa v skutočnosti pred ňou zachránite!

Nepodceňujte búrku, môže byť nebezpečná.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-21 18:30:00

Letné dni so sebou neprinášajú len nebezpečenstvo v podobe úpalov. Horúčavy a dusno zvykne niekedy vystriedať osviežene v podobe dažďa, ktorý sa ľahko môže premeniť v silnú búrku. Tá prichádza často nečakane. Ako sa pred ňou uchrániť?

Búrka je nevyspytateľná, môže za sebou nechať nečakané škody. V žiadnom prípade ju netreba podceňovať. Čo treba robiť, aby ste ju prežili v zdraví?

Neležte

Ak si myslíte, že najlepší spôsob, ako sa vyhnúť nebezpečnej búrke, je jednoducho si ľahnúť na zem, ste na omyle! Blesku tým ponúknete viac priestoru na úder. Ak vás zastihne búrka, prečkajte ju v drepe so spojenými nohami, ktoré zovrite rukami. Hlavu pritom stiahnite.

Nechoďte pod strom

Nezabúdajte, že blesky udierajú do vysokých objektov. Stromy vás neuchránia pred búrkou. Práve naopak, je väčšia šanca, že váš výlet v prírode nemusí skončiť práve najlepšie. Zdržujte sa od nich najmenej 10 metrov. Tak isto sa vyhýbajte aj stĺpom, vežiam či voľne stojacim objektom.

Bez dáždnika

Prirodzene, ak sa spustí lejak, vytiahneme dáždnik. Pri hromoch a bleskoch by ste sa naň mali vykašľať. Pre vlastné zdravie. Bleskom tak ponúknete bod, ktorý sa týči do výšky. V tomto prípade musíte, aj keď leje ako z krhly, na dáždnik zabudnúť.

Mobil netreba vypnúť

Zo všetkých strán počúvame varovanie, aby sme nemali počas búrky zapnutý telefón. Je to pravda? Skutočnosť je taká, že rádiové vlny mobilu nepriťahujú blesky. Dokonca ani nevedú prúd, keby blesk udrel do blízkej veže. Takže, mobil nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo.

Neutekajte

Ste na túre a zrazu vás nepríjemne prekvapia blesky a hrmenie? Viete, že sa máte čo najskôr niekde ukryť, preto nahodíte rýchlu chôdzu. Práve počas utekania by vás však mohol blesk zasiahnuť!

Aj doma ste v ohrození

Čo je na tom najhoršie, ani doma počas búrky, nie ste v skutočnosti v bezpečí! Určité riziká takto zminimalizujete:

  • Pri búrke sa nesprchujte, neumývajte riady alebo si neumývajte ruky pod tečúcou vodou. Ak blesk zasiahne váš dom alebo budovu, kovové potrubia a voda sú výbornými elektrickými vodičmi. Predstavujú riziko pre váš život!
  • Nepoužívajte pevnú linku. V opačnom prípade sa môže drôtom previesť elektrina z blesku a zasiahnuť vás. Aj preto sú lepšie bezdrôtové pevné linky.
  • Neumývajte podlahu. Vlhká podlaha tiež predstavuje nebezpečenstvo. Dobrým vodičom by mohla byť pri zásahu bleskom napr. voda na podlahe v garáži. Tak môže ublížiť osobe, ktoré stojí na mokrej dlážke.

Do kedy ostať v bezpečnom úkryte?

Zapamätajte si, že v bezpečnom úkryte treba ostať dovtedy, kým bude búrka vzdialená aspoň 10 km, čo znamená 30 sekúnd medzi hrmením a bleskom. Keď je vo vzdialenosti 3 km, t.j. 9 sekúnd medzi hrmením a bleskom, z úkrytu sa ani len nepohnite!  Za bezpečný úkryt sa považuje auto či budovy s oceľovou, alebo železobetónovou konštrukciou, resp. všetky budovy chránené hromozvodom.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-21 18:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia