Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Každodenné návyky, kvôli ktorým zbytočne rýchlejšie starneme: Zbavte sa ich!

13 každodenných návykov, ktoré vás zostarujú
13 každodenných návykov, ktoré vás zostarujú (Zdroj: thinkstock.com)

Starnutie ovplyvňuje veľa faktorov, patria medzi ne aj potraviny, ktoré konzumujete alebo dokonca spôsob, ako spíme. Ktoré návyky spôsobujú rýchlejšie starnutie?

Multitasking a stres

Pozor na multitasking! Keď robíte viac vecí naraz, ste v strese. Štúdie ukazujú, že chronický stres spúšťa uvoľňovanie voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a sú zodpovedné za starnutie.

Neodoláte dezertu

Takýto návyk vám pridá nielen na váhe. Onedlho môžete čakať nepekné vrásky na tvári a ochabnutú pokožku. Vďaka konzumácii sladkých pokrmov sa v tele vytvárajú látky, spôsobujúce tmavé kruhy pod očami, opuchy, hĺbenie jemných vrások, či zväčšenie pórov. Radšej sa sladkostí vzdajte, budete vyzerať mladšie!

Spíte menej ako 5 hodín

Nedostatok spánku spôsobuje nielen tmavé kruhy pod očami, či únavu, ale vďaka nemu organizmus starne rýchlejšie. Nedopustite tomu, aby ste sa čo i len jednu noc nedostatočne vyspali! Spite aspoň 6 hodín, ideálne 7 hodín. Nedostatok energie, duševná ľahostajnosť, problémy s pozornosťou alebo dokonca priberanie - to sú príznaky, že vo svojej posteli trávite málo času.

Sledovanie televízie

Každodenné sledovanie televízie spôsobuje u dospelých skrátenie dĺžky života o 22 minút! Štúdia ukázala, že tí, ktorí strávili v priemere šesť hodín denne pred televíziou, žili o 5 rokov menej ako tí, ktorí ju toľko nesledovali.

Väčšinu dňa presedíte

Sedavý spôsob života je už dobre známy. Ľudia, ktorí tak trávia väčšinu svojho času, majú zvýšené riziko vzniku ochorení obličiek, kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, či obezity.

Nepoužívate opaľovací krém

neustále omielané, no stále to málo ľudí dodržuje! Ak idete von, obzvlášť počas letného obeda, nezabúdajte na ochranu proti slnečnému žiareniu. Prečo? Jednou z hlavných príčin predčasného starnutia ľudskej pokožky je pôsobenie ultrafialového žiarenia. Chráňte svoju pokožku opaľovacím krémom vždy, keď pôjdete von!

Používate príliš veľa make-upu

Make-up nemusí vždy len pomôcť, ba práve naopak. Niekedy vášmu vzhľadu pridá roky! Používanie kozmetických výrobkov s vôňou, dráždivými chemickými látkami a alkoholom vysušuje pokožku, čím vznikajú predčasné vrásky. Niekedy sa oplatí nechať pokožku voľne dýchať

Spíte na bruchu

Spanie na bruchu alebo na boku s tvárou vo vankúši vytvára vrásky a urýchľuje starnutie pokožky. Zvoľte radšej polohu na chrbte alebo investujte do saténových obliečok.

Doplňte správne tuky

Niektoré tuky sú nevyhnutné pre naše telo. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú v rybách (napr. losos alebo makrela) a niektoré orechy (napr. vlašské orechy a semená ľanu) udržiavajú vašu pokožku vláčnu a zdravú. Zabraňujú vzniku vrások a posilňujú srdce i mozog.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9