Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najhoršie obavy odhalené: Skutočná pravda o tom, ako rýchlo stratíme kondíciu!

Ako sa dostať čo najskôr do formy.
Ako sa dostať čo najskôr do formy. (Zdroj: thinkstock.com)

Strata kondície znamená začať to všetko úmorné úsilie opäť odznova. To je dosť frustrujúca situácia. Preto sa mnohí boja dať si prestávku od tréningu, keďže sa obávajú poklesu výkonnosti. Ako je to s kondíciou? Ublíži jej pár dní voľna?

Niekedy sa môžu prihodiť životné situácie, ktoré nám znemožňujú pokračovať v tréningoch. Stačí silné pracovné vyťaženie alebo nepríjemné zdravotné problémy a už sa cvičenie odsúva na druhú koľaj. S výčitkami svedomia a strachom, že prídeme o kondíciu, ktorú sme si vydreli, sa len s ťažkým srdcom vzdávame športu.

O koľko percent klesne aeróbna kapacita?

Profesionálna triatlonistka Kelly Dunleavyová O´Marová sa snažila nájsť odpoveď na otázku, ako rýchlo stratíme kondíciu. Výsledok vás zrejme prekvapí. O značnú časť kondície môžete prísť už v priebehu dvoch týždňov. Edward Coyle z Texaskej univerzity zase prišiel s presnejším vysvetlením. Podľa neho u dobre trénovaných športovcov klesne maximálna aeróbna kapacita o 7 percent v priebehu 12 až 21 dní od skončenia tréningu a o ďalších 9 percent v ďalších dvoch mesiacoch. To nie je také strašné, nie?

Zmeny sú individuálne

Čím vyššiu výkonnosť máte, tým je prepad výraznejší. Záleží aj na tom, či prestanete s cvičením úplne alebo sa budete venovať aspoň iným doplnkovým športom. Konkrétne zmeny sú individuálne, tak ako aj to, že opätovné nadobudnutie predchádzajúcej výkonnosti trvá dvakrát toľko ako jej strata.

Pár dní vám teda veľmi neublíži. Ak si však dáte "prázdniny" od športu na viac ako dva mesiace, po návrate na bežeckú dráhu očakávajte nepríjemné prekvapenie.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9