Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvrátená tvár leta: Nenechajte si ničiť príjemné dni touto chorobou!

Objavte rady proti kvasinkám.
Objavte rady proti kvasinkám. (Zdroj: thinkstock.com)

Väčšina žien trpela vo svojom živote aspoň raz na ochorenie mykotického pôvodu. A práve leto je obdobím, kedy ženy toto gynekologické ochorenie obťažuje najviac. Dôvodom býva teplé počasie, ktoré je najlepším prostredím pre množiace sa nepríjemné baktérie.

Kvasinková infekcia

Pošvová, kvasinková infekcia žiaľ obťažuje život takmer každej žene. Zvlášť ohrozené sú tehotné ženy, diabetičky, či ženy s obezitou.  

Kvasinka rodu Candida albicans je najčastejším pôvodcom mykózy a prirodzene sa nachádza v pošvovej flóry ženy. Zle je až vtedy, keď sa premnoží. Záleží len od toho, či jej vytvoríme vhodné podmienky.

Rizikové faktory

Rizikových faktorov pre vznik kvasinkového ochorenia je celý rad. Kvasinkám sa dobre darí vo chvíli, kedy má žena narušenú imunitu: napríklad pri liečbe antibiotikami alebo pri inom ochorení typu prechladnutia. Prostredie v pošve býva ovplyvnené aj tehotenstvom, a preto mykózami pomerne často trpia aj ženy očakávajúci potomka.

Rady ako predchádzať vzniku mykózy:

  • Noste vzdušnú spodnú bielizeň a tiež oblečenie, radšej sa vyhýbajte syntetickým materiálom.
  • Vyhýbajte sa veľmi horúcim kúpeľom, nezostávajte príliš dlho vo vode, predovšetkým v rybníku alebo v chlórovanej vode a po kúpaní sa dôkladne osušte a prezlečte sa z plaviek do suchého oblečenia.
  • Nepoužívajte parfumované vložky, ani toaletný papier.
  • Chráňte intímne partie pred vlhkom a teplom. Umývajte sa len vodou alebo šetrným prípravkom, pretože príliš prehnané umývanie pošve tiež neprospievajú.
  • Používanie tampónov môže byť tiež problémové. Vložky aj tampóny je potrebné meniť čo najčastejšie.
  • Dodržujte pitný režim, príjem tekutín znižuje koncentráciu kvasiniek.
  • Obmedzte príjem bieleho pečiva a cukru a tiež soli a korenených jedál.

Aké podmienky sedia kvasinkám?

Kvasinkám veľmi prospieva, keď je v intímnych partiách teplo a vlhko. Preto sa mykóza nazýva aj choroba mokrých plaviek. Ak zostanete dlhšiu dobu v premočených plavkách, poskytnete tak kvasinkám ideálne podmienky.

Nepriedušné látky

Problémy môžu spôsobiť suché, nepriedušné kusy oblečenia: pančuchy, tesné džínsy a tiež obľúbené nohavičky - tangá. Pot, nedostatočná hygiena, fyzický alebo psychický stres, oslabenie imunity môžu podporiť rozmnoženie kvasinkových mikroorganizmov.

Týkajú sa aj partnera

Muž vaginálnu mykózu dostať nemôže, ale premnožené kvasinky môžu spôsobiť problémy aj jemu. Prejavy sú podobné ako u žien, muž cíti svrbenie, pálenie a môže mať aj opuch.

V tehotenstve ihneď k lekárovi

Žena, ktorá je tehotná a má príznaky mykotického ochorenia, by mala ihneď navštíviť gynekológa a liečbu s ním čo najskôr.

Mnoho žien si myslí, že ak má výtok, tak príčinou sú kvasinky, pravda však môže byť aj iná. Ak nezabral v priebehu niekoľkých dní ani voľne predajný antimykotický prípravok, je namieste objednať sa ku gynekológovi. Ten vám predpíše iné lieky - napríklad antimykotiká alebo antibiotiká.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9