Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stop predsudkom! Šokujúce zistenie štúdie, prečo je lepšie byť staršou matkou

Matkami sa môžete stať aj v neskoršom veku, vďaka čomu vás čaká dlhý život.
Matkami sa môžete stať aj v neskoršom veku, vďaka čomu vás čaká dlhý život. (Zdroj: thinkstock.com)

Ženy, ktoré sa rozhodnú mať dieťa v neskoršom veku, musia byť pripravené na nepríjemné reči svojho okolia. Spoločnosť totiž považuje za ideálny vek od 20-29 rokov. Najnovšia štúdia však prišla s prekvapivým zistením, prečo je lepšie byť staršou matkou!

Šanca pre staršie matky na dlhší život

Podľa nového výskumu na Boston University College of Medicine môže byť dieťa v neskoršom veku kľúčom k dlhovekosti! Vedci zistili, že ženy, ktoré sa rozhodnú mať deti po 33 roku žijú dlhšie ako tie, ktoré sa rozhodnú mať svoje posledné dieťa vo veku 29 rokov. Ako sa uvádza na portáli Guardianlv.com, byť matkou v staršom veku má preto veľkú výhodu: šancu na dlhší život!

Štúdia sa vedci zamerali na údaje od 462 žien. Porovnali, ako dlho žili a v akom veku počali posledné dieťa. Výsledky ukázali, že u žien, ktoré otehotneli prirodzene bez liekov a ich posledné dieťa sa narodilo po dosiahnutí 33 rokov, bolo dvakrát pravdepodobnejšie, že sa dožijú veku 95 rokov.

Faktom je, že staršie mamičky sa často stretávajú s tlakom zo strany spoločnosti. Okolie im dáva najavo, že sú už na to príliš staré. Napriek tomu za posledných 40 rokov vzrástol priemerný vek žien pri pôrode. Mnohé z nich sa rozhodnú mať deti až po dosiahnutí 35 rokov.

Pomaly starnú

Keďže niektoré ženy majú prirodzenú schopnosť otehotnieť v neskoršom veku, znamená to, že reprodukčný systém starne pomalšie. Telo žien tak starne rovnako pomaly. Dr. Thomas Perls, spoluautor štúdie, vysvetľuje, že gény zodpovedné za spomalenie starnutia v tele takisto znižujú riziko ďalších ochorení súvisiacich s vekom, ako je mŕtvica, cukrovka, srdcový infarkt a rakovina.

Mnoho mamičiek sa bojí mať deti v staršom veku, myslia si, že už nebudú mať toľko energie sa o nich starať. Avšak tieto obavy sú úplne zbytočné. Ak staršie matky starnú pomalšie, budú v dobrej kondícii a vitálne, takže starostlivosť o deti hravo zvládnu.

Dôležitý je životný štýl

Predchádzajúce výskumy tiež odhalili, že ženy, ktoré porodili dieťa po dosiahnutí veku 40 rokov, mali štyrikrát väčšiu pravdepodobnosť, že sa dožijú stovky, ako tí, ktorí mali svoje posledné dieťa v mladšom veku! Netreba však zabúdať na to, že veľkú rolu hrá životný štýl matiek. Aj keď porodíte dieťa vo svojich 33 rokoch, netešte sa na dlhý život, ak pravidelne fajčíte a holdujete alkoholu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9