Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podprsenky ako zlo? V skutočnosti by ste ich mali odhodiť!

Podprsenky sú v skutočnosti pre ženy škodlivé a nepotrebné!
Podprsenky sú v skutočnosti pre ženy škodlivé a nepotrebné! (Zdroj: profimedia.sk)

Podprsenky sa považujú za spodnú bielizeň, ktorú by mala mať v skrini každá žena. Dobré podprsenky údajne podporujú pevnosť hrude, uľavia od bolesti chrbtice a môžu byť prevenciou ovisnutých pŕs. Nová štúdia má však dôkaz, prečo by mali ženy radšej chodiť bez nej!

Niektoré ženy neradi nosia podprsenku. Cítia sa tak oveľa lepšie a pohodlnejšie. Najnovšie ich v tom podporuje francúzska štúdia! Podľa nej by tak mala robiť každá žena.

Vypnuté prsia bez podprsenky

Pätnásť rokov trval výskum vo Francúzsku, ktorý napokon zistil, že podprsenky nemajú pre ženy žiadne výhody a v skutočnosti môžu byť dlhodobým nosením naopak škodlivé. Jean-Denis Rouillon, profesor na University of Franche-Comté v Besançonu, meral a skúmal prsia viac ako 300 žien, ktoré boli vo veku 18 až 35 rokov. Bral na vedomie, ako podpora, ktorú poskytuje podprsenka, ovplyvňuje telo v priebehu dlhšieho času. Aj preto štúdia trvala niekoľko rokov. Nezmieňuje sa však v nej veľkosť pŕs účastníčok štúdie.

Ruillon si všimol, že ženy, ktoré dlhodobo nenosili podprsenku, mali zdvihnuté bradavky a vybledli im strie. Navyše, mali v priemere o 7 milimetrov viac vypnuté prsia každý rok ako nositeľky tejto spodnej bielizne! Podľa lekárskych výskumníkov podprsenky obmedzujú rast podporujúci prsné tkanivá, takže prsia sa tak zničia rýchlejšie.

Dýchalo sa jej lepšie

Capucine Vercellottiová je 28-ročná žena, ktorá sa podieľala na výskume. Chcela si vyskúšať, či je odhodenie podprsenky skutočne také prospešné. Nakoniec si to veľmi vychvaľovala! Dýchalo sa jej oveľa ľahšie!

"Spočiatku som sa toho zdráhala, že by som mala chodiť bez podprsenky. Ale po chvíli som s tým už žiadne problémy nemala. Bolesti chrbta ustúpili," povedala s nadšením Vercellottiová.

Každá žena je iná

Napriek výsledkom výskumu Rouillon radí, aby sa ženy poradili so svojím lekárom. Každá žena je iná, má iné prsia. Zatiaľ čo pre niekoho nemusí byť potrebná podprsenka, pre inú ženu môže byť nevyhnutnosťou. Týka sa to hlavne žien, ktoré majú 45 rokov a vyššie.

Výber podprsenky zaváži

Veľmi škodlivá môže byť pre ženy hlavne nesprávne vybratá podprsenka. Jej dlhodobé nosenie môže spôsobiť kožné vyrážky, zápaly šliach a dokonca aj zažívacie problémy.

Nepodceňujte výber podprsenky! Prečítajte si na Vyšetrení, ako si vybrať tú správnu!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9