Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dlho ho hľadali, no konečne ho našli: Kľúč k dlhovekosti vďaka 115-ročnej žene!

Hendrikje van Andel - Schipperová ešte v roku 2004.
Hendrikje van Andel - Schipperová ešte v roku 2004. (Zdroj: profimedia.sk)

Tajomstvo dlhovekosti stále vyvoláva obrovské množstvo dohadov a teórií. Dlhé roky sa ho snažili vedci rozlúštiť. Vyzerá to tak, že sa im to konečne podarilo. Vďaka jednej z najstarších a najzdravších žien odhalili zdroje ľudskej dlhovekosti!

Hendrikje van Andel - Schipperová sa narodila v roku 1890 a žila úžasných 115 rokov! Pozoruhodnejší však bol jej zdravotný stav. V čase svojej smrti v roku 2005 mala žena vynikajúci zdravotný stav, netrpela žiadnou chorobou. S podporou svojich príbuzných súhlasila, aby bolo jej telo po smrti použité pre vedecké účely.

Zdravé bunky tolerujú mutácie

V štúdii publikovanej v časopise Genome Research vedci analyzovali storočnú krv a iné tkanivá, aby lepšie pochopili, ako sa menia s vekom. Prišli na to, že zdravé biele krvinky môžu „tolerovať“ rozličné mutácie, čo by mohlo pomôcť odhaliť zdroje ľudskej dlhovekosti a jej limity.

Z tela 115-ročnej ženy odobrali vedci zdravé krvné bunky. Našli vyše 400 genetických mutácií. Aby toho nebolo málo, jej telo ich tolerovalo! To znamená, že tento jav nevedie k ochoreniu, ale môže poskytnúť významné indície o ľudskej dlhovekosti

Ľudská krv je neustále doplňovaná tzv. hematopoetickými kmeňovými bunkami, ktoré sa nachádzajú v kostnej dreni. Tieto bunky sa rozdelia a generujú rôzne typy krvných buniek, vrátane bielych krviniek. Pri delení sú bunky náchylné k chybám. U tých buniek, ktoré sa delia najviac, vrátane krvných, je väčšia pravdepodobnosť vzniku genetickej mutácie. 

Stovky mutácií bolo nájdených v krvi u pacientov s rakovinou, ako je napríklad akútna myeloidná leukémia. Nie je jasné, či zdravé biele krvinky tiež obsahujú mutácie. 

V štúdii vedcov z Cold Spring Harbor Laboratory autori použili celé génové radenie bielych krviniek z tela vyše storočnej ženy. Chceli zistiť, či sa u dlhovekých ľudí akumulujú mutácie v zdravých bielych krvinkách.

Odumreli na vyčerpanie?

Vedci tiež skúmali dĺžku telomérov alebo opakovaných sekvencií na koncoch chromozómov, ktoré ich chránia. Po narodení sa teloméry skracujú s každým bunkovým delením. Teloméry bielych krviniek boli oveľa kratšie ako teloméry v mozgu.

"Vzhľadom k tomu, že tieto krvné bunky mali extrémne krátke teloméry, domnievame sa, že väčšina buniek mohlo odumrieť na vyčerpanie alebo dosiahli limit kmeňových bunkových delení," povedal Dr. Holstege.

Či je vyčerpanie kmeňových buniek príčinou úmrtí vo vysokom veku budú musieť potvrdiť budúce štúdie. 

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9