Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poobedňajší šlofík nezachráni pred únavou: Pripraví vás o roky života!

Poobedňajší spánok vám môže skrátiť život!
Poobedňajší spánok vám môže skrátiť život! (Zdroj: TH)

Je nedeľa, práve ste sa poriadne neobedovali a potrebujete si "dobiť baterky"? Pravdepodobne si trochu zdriemnete, aby ste boli svieži. Mali by ste však vedieť, že poobedňajší "šlofík" zvyšuje riziko predčasného úmrtia až o tretinu!

Na prvý pohľad úplne nevinná a u mnohých bežná poobedná činnosť. Vedci však varujú, že popoludňajšie zdriemnutie vám môže skrátiť život!

Vyvoláva zápal v tele

Ako sa uvádza na Dailymail.co.uk, vedci zistili, že dospelí ľudia, ktorí si zvyknú pospať hodinu alebo viac počas dňa, majú zvýšené riziko predčasnej smrti. Hrozia im pľúcne choroby ako bronchitída, rozdutie pľúc a zápal pľúc. Dokonca u tých, ktorí si zvyknú dopriať „šlofíka“ každý deň, je až dva a pol krát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na dýchacie cesty ako u ostatných. Podľa výskumníkov by to mohlo byť spôsobené zápalom, ktorý vyvoláva v tele obyčajné zdriemnutie.

Po 13-tich rokoch šokujúce výsledky

Odborníci z Cambridge zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že už to, ak si potrebujete pospať počas dňa, môže byť signálom, že trpíte ochorením pľúc. Prišli na to 13-ročným sledovaním viac ako 16-tisíc britských mužov a žien. Výsledky boli publikované v časopise American Journal of Epidemiology.

Vedci pozorovali ľudí, ktorí boli pôvodne zapojení do veľkého výskumného projektu zameraného na účinok stravy a celkového životného štýlu na rakovinu. U dobrovoľníkov si všímali podrobnosti, ktoré sa týkali ich spacích návykov vrátane toho, či si zvyknú zdriemnuť počas dňa. Tak zistili, že riziko úmrtia u ľudí, ktorí spali menej ako hodinu v priebehu dňa, sa zvýšil o 14 percent. Ak ich spánok trval dlhšie ako hodinu, riziko sa zvýšilo až o 32 percent! Navyše, šanca úmrtia na ochorenia dýchacích ciest sa u nich zvýšili na dvojnásobok.

Krátky „šlofík“ nie je nebezpečný?

Zatiaľ čo sa v správe uvádza, že zdriemnutie môže byť ukazovateľom budúcich zdravotných problémov, profesor Jim Horne z výskumného centra na univerzite Loughborough si myslí, že krátky „šlofík“ nám môže pomôcť.

"Zistenia v skutočnosti ukazujú, že 85-tim percentám ľudí, ktorí si zvyknú zdriemnuť na menej ako jednu hodinu, nehrozí žiadne väčšie riziko," povedal Jim Horne.

Zaujímavé sú aj výsledky minuloročnej štúdie v Číne, kde je poobedňajší spánok medzi ľuďmi veľmi populárny. Vedci odhalili, že zdriemnutie na viac ako 30 minút zvýšilo pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2!

Samozrejme, že poobedňajší "šlofík" raz za čas neublíži. No nepreháňajte to. Ak budete chodiť spávať pravidelne v rovnaký čas a oddýchnete si aspoň 7 hodín, uvidíte, že na zdriemnutie v popoludňajších hodinách ani len nepomyslíte! Samozrejme, určitú úlohu zohráva aj zdravá strava, ktorá vám dodá energiu.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9