Les ukrýva jed, o ktorom vie málokto: Nebezpečné snežienky!

Snežienky sú nielen krásne, ale aj jedovaté!
Zdroj: SITA
2014-03-04 06:00:00

Aj keď podľa dátumu v kalendári to tak vôbec nevyzerá, príroda sa v tomto roku začína prebúdzať skôr. Už teraz môžete nájsť na niektorých miestach v lesoch kvitnúce snežienky. Pozor však na ich trhanie, ktoré sa vám môže vypomstiť!

Jar už je pred dverami. Neobvyklý teplý január a február spôsobil kvitnutie prvých jarných kvetov. Dokonca vo Vysokých Tatrách sa už objavili prví poslovia jari. Snežienkam sa darí na svahu v nadmorskej výške približne 1 100 metrov! Niet pochýb o tom, že ju nájdete i v niektorých lesoch.

Odľahčí peňaženky

Snežienky mnohých veľmi lákajú. Kto by sa nepotešil pohľadu na prvých poslov jari? Aj preto možno v lesoch vidieť mamičky s deťmi, ktoré si prišli natrhať jarný kvet. Dôležité však je, kde ich zbierajú. Za nezákonné trhanie snežienok hrozí previnilcom pokuta až 3 300 eur. Vo voľnej prírode v nechránenej oblasti ich môžete trhať, avšak zakázané je to v chránených územiach Slovenska.

Jedovatá krása

Trhanie snežienok však mnohým môže nielen odľahčiť peňaženky o niekoľko tisíc eur. Ide o rastliny, ktoré síce vábia svojou krásou, ale môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Málokto totiž vie, že sú jedovaté! Práve preto sa snežienky nepoužívajú v ľudovom lekárstve. Celá rastlina je jedovatá. Najviac nebezpečných alkaloidov sa hromadí v jej podzemnej časti - v cibuľke. Otravy v menších dávkach sa prejavujú slinením. Väčšie dávky spôsobujú hnačky, zvracanie, alergické prejavy a celkovú slabosť. Nebezpečné sú hlavne pre malé deti a pre alergikov.

Tajná choroba z lesa

Tridsaťosemročná Zuzana zažila na vlastnej koži, ako vie byť na pohľad nevinný kvietok jedovatý. Okrem krásnych snežienok si Zuzana so svojím 5-ročným synčekom odniesla aj zdravotné problémy.

Spočiatku to vyzeralo ako chrípka. Synček začal večer pokašliavať, pričom v noci sa to zhoršilo. Soplík, kašeľ, zvýšená teplota. Nevedela som, čo mu je, nakoľko horúčka nestúpala, bola len mierne zvýšená. Na druhej strane príznaky silneli. Po návšteve lekára som zistila, že za to môžu snežienky,“ povedala mladá mamička.

Zuzana zistila, že snežienky sú najkrajšie len na pohľad. Stačí ich len poobdivovať, ale netrhať.

Výborné na výrobu liekov

Napriek tomu sa používajú vo farmaceutickom priemysle. Jeden z alkaloidov – galantamín má liečivé účinky. Preto sú snežienky výborné na výrobu liekov, ktoré ovplyvňujú mozgovú činnosť. Zmierňuje príznaky Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Zlepšuje pamäť a myšlienkové procesy.

Obdivujte snežienky radšej len z diaľky! Nikdy neviete, ako sa na prvý pohľad krásny a nevinný kvietok "prejaví"...

2014-03-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: SITA  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia