Nezmysel? Trik, vďaka ktorému sa vraj zachránite pri infarkte

Keď dostanete infarkt, môžete sa zachrániť aj sami!
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-10 06:00:00

Na internete sa šíri správa, ktorá sa snaží osloviť čo najširší okruh ľudí a informovať ich, ako si zachrániť život pri srdcovom infarkte. Aj keď nie je na blízku žiadna cudzia osoba. Údajne pomôže jednoduchý trik. No je to skutočne pravda?

Po tvári vám prejde studený pot, je vám nevoľno, ťažko sa vám dýcha a k tomu sa pridá silná bolesť vystreľujúca do hrudníka. Práve ste dostali infarkt. Predstavte si, že ste na ceste z roboty domov a zrazu pocítite spomínané zdravotné problémy. Môžete mať kurz prvej pomoci, ale čo z toho, keď vám tam zabudli povedať, ako poskytnúť pomoc sám sebe? Navyše, keď ľudia dostanú infarkt, práve vtedy bývajú väčšinou sami. Nikto vám nepomôže.

Ak vám prestane pravidelne biť srdce a vy začnete pomaly omdlievať, zostáva vám približne 10 sekúnd na to, než úplne stratíte vedomie.

Zachráni vás kašeľ?

Na internete sa objavila správa, že účinným trikom je opakovane a veľmi silno zakašľať. Uvádza sa, že by ste sa mali zhlboka nadýchnuť a kašľať tak dlho, ako keby ste chceli z pľúc vykašľať hlien. Opakovať to treba každé dve sekundy, pokiaľ k vám nepríde pomoc alebo nepocítite zlepšenie zdravotných problémov.

Tým, že sa zhlboka nadýchnete, sa vám do pľúc dostane kyslík. Pohyby pri kašli stláčajú srdce a udržujú krvný obeh. Tlak na srdce má tiež svoju výhodu, pomôže obnoviť jeho normálny rytmus. Takto si môžete zachrániť život a dostať sa v poriadku do nemocnice. Aspoň tak sa to uvádza na niektorých interentových portáloch.

Pravda alebo klamstvo?

Aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, že to dáva zmysel, táto správa sa objavila na zozname hoaxov. Údajne ide o nezmysel, šíriaci sa medzi ľuďmi. Pre český internetový portál Hoax upozornil Ondrej Franěk zo Zdravotníckej záchrannej služby hlavného mesta Prahy, že akékoľvek "preventívne" intenzívne kašľanie pri vzniku príznakov infarktu môže naopak viesť vplyvom zvýšenej fyzickej námahy k zhoršeniu situácie - k zvýšeniu pravdepodobnosti vzniku náhlej zástavy obehu.

Najlepšie spravíte, ak obmedzíte pohyb a zachováte telesný pokoj. Privolajte si pomoc, či už zavolaním na tesňovú linku 112 alebo oslovte najbližšieho človeka!

2014-02-10 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: prosperity-link.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia