Používate ústnu vodu? Táto správa vás nepoteší

Používanie ústnej vody nie je práve najbezpečnejšie podľa britských vedcov.
Zdroj: profimedia.sk
2014-01-28 19:58:00

Ústna voda sa doteraz považovala za neškodný spôsob, ako si osviežiť dych a dezinfikovať zuby. Objavila sa však informácia, ktorá upozorňuje na jej škodlivosť!

Podľa britských vedcov je používanie ústnej vody pre zdravie priam katastrofou. Údajne zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice! Zabíja dobré baktérie, ktoré pomáhajú uvoľniť krvné cievy, takže nastane zvýšenie krvného tlaku.

Zvyšuje krvný tlak

Dobrovoľníci používali známu ústnu vodu, ktorá je dostupná i na slovenskom trhu. Zistilo sa, že toto antiseptické kloktadlo spôsobilo u nich zvýšenie krvného tlaku už v priebehu niekoľkých hodín.

V štúdii sa porovnávala hladina krvného tlaku u 19 zdravých dobrovoľníkov, ktorí začali používať ústnu vodu dvakrát denne. Ich krvný tlak sa zvýšil od 2 až 3,5 jednotiek! Tento efekt sa objavil už po jednom dni, kedy použili ústnu vodu. Štúdia bola uverejnená v časopise Free Radical Biology and Medicine .

Tento výskum viedla profesorka Amrita Ahluwaliová, podľa ktorej by sa mala ústna voda používať len vo výnimočných prípadoch pri liečbe infekcií ďasien a zubov.

Zvyšuje riziko úmrtia

„Zabíjanie všetkých baktérií každý deň je pohroma, pretože aj malý nárast krvného tlaku má výrazný vplyv na výskyt chorôb srdca a mŕtvice, a úmrtiam na ne,“ povedala profesorka Ahluwaliová pre Dailymail.co.uk.

Každé zvýšenie krvného tlaku o dve jednotky znamená zvýšenie rizika úmrtia na srdcové choroby o sedem percent. Takýto nárast zvyšuje i riziko úmrtia na cievne mozgové príhody o desať percent.

„Nehovoríme ľuďom, aby prestali používať antiseptické ústne vody pri vážnom zápale ďasien či zubov. Skôr sa pýtame, či je vhodné používať ústnu vodu denne, pokiaľ má človek ďasná a zuby zdravé,“ povedala profesorka Ahluwaliová.

Zubár Richard Guyver upozorňuje, že ide o malú štúdiu. Preto treba byť podľa neho opatrný pri vyvodzovaní záverov z tohto výskumu.

2014-01-28 19:58:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia