Ľudia na východnom Slovensku sú ohrození: Vyčíňa tam mumps

Najspoľahlivejšou ochranou proti mumpsu je očkovanie.
Zdroj: SITA
2014-01-09 06:00:00

Musia sa mať na pozore! Na východnom Slovensku zúri akútne vírusové ochorenie – mumps. Najhoršie na tom je, že pribúda stále viac prípadov nákazy. Ľudia v tejto oblasti Slovenska musia byť obozretní.

Chorých je čoraz viac, prípady boli zaznamenané v okrese Michalovce, ale i v Humennom.

Spolu evidujeme 25 prípadov, a z toho 18 prípadov je evidovaných v rómskej osade na Podskalke,“ povedal regionálny hygienik v Humennom Ing. Miroslav Veliký.

O akú nákazu ide?

Tento infekčný vírus je veľmi nebezpečný, môže spôsobiť také komplikácie, ako poškodenie sluchového nervu, zápal semenníkov s možnou neplodnosťou, či zápal mozgových blán. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou, t.j. kašľaním, kýchaním, ale i bezprostredným kontaktom – bozkávaním. Prvými príznakmi ochorenia je únava, horúčka a pocit napätia v oblasti príušných žliaz. Doba od styku so zdrojom infekcie do prvých príznakov ochorenia je zvyčajne 14-23 dní.

Ako sa mu vyhnúť?

Ľudia, ktorí bývajú v uvedených oblastiach na východnom Slovensku, sú preto ohrození a mali by si dávať pozor, aby vírus neprepukol aj u nich. Aby sa nenakazili, Ing. Miroslav Veliký odporúča tieto preventívne opatrenia:

  • Zvýšenie osobnej hygieny.
  • Obmedzenie návštev.
  • Vetranie miestností, kde sa zdržiava chorý.
  • Dezinfekcia predmetov dennej potreby.

Pomôže očkovanie

Ochorenie sa vyskytuje väčšinou tam, kde je zaočkovanosť nízka alebo žiadna. Pravdepodobne je tomu tak i v spomínaných oblastiach Slovenska. Spoľahlivou ochranou pred ochorením je očkovanie. Vykonáva sa  v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci, jednou dávkou očkovacej látky v kombinovanej očkovacej látke proti osýpkam a ružienke. Po dovŕšení 11. roku života sa potom deti preočkovávajú.

2014-01-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: SITA  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia