Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Globálne otepľovanie s nami zamáva: Pripravte sa na najhoršie

Čelíme globálnemu otepľovaniu, mali by sme sa preto pripraviť na jej dôsledky.
Čelíme globálnemu otepľovaniu, mali by sme sa preto pripraviť na jej dôsledky. (Zdroj: notenoughgood.com)

Rastúce teploty, topenie ľadovcov, kratšie zimy... Aj to sú dôsledky globálneho otepľovania, ktoré sú mnohí uvedomujú. Veď len toto leto padlo niekoľko teplotných rekordov. No podľa odborníkov môže priniesť ešte prekvapujúcejšie a nepríjemnejšie veci, ktoré nikoho nepotešia. Neostáva nám teda nič iné, len sa na ne pripraviť. Pozrite sa, s čím všetkým budeme musieť bojovať!

Úmrtia v dôsledku horúčav

Je pravda, že teplejšie zimy by znamenali menej úmrtí hlavne medzi staršími ľuďmi. Ale čo horúčavy? Tá istá skupina je tiež citlivá na pridané teplo. Očakáva sa až päťnásobný nárast úmrtí vplyvom vĺn horúčav v porovnaní s poklesom výskytu úmrtí zo zimy.

Šírenie hmyzu

Teplé podnebie praje šíreniu nebezpečného hmyzu, ktorý prenáša choroby. Príkladom sú komáre, ktoré šíria maláriu. Táto choroba sa považovala za ojedinelú, vyskytujúcu sa len v exotických krajinách, no už sa začína objavovať na miestach, kde nikdy predtým nebola zaznamenaná.

Týka sa to aj nebezpečnej infekcie - západonílska horúčka, ktorej prípady sa objavili v Maďarsku, či dokonca v rakúskej oblasti hneď pri hraniciach, kde sa nachádza Bratislava. Mgr. Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdila, že na šírenie tohto ochorenia vplýva globálne otepľovanie. Je preto len otázkou času, kedy sa u nás objavia prípady tejto zákernej infekcie.

Silnejšie alergie

Skorší príchod jari spôsobuje zvýšenie alergií. Ich sezóna sa začína práve vtedy, keď sa oteplí. Očakáva sa skorší nárast peľových alergénov v ovzduší, keďže vyššie teploty spôsobujú, že mnohé kvety kvitnú skôr a produkujú viac peľu.

Okrem znečisteného prostredia a nezdravého životného štýlu má preto globálne otepľovanie na vznik alergií výrazný vplyv. Z toho dôvodu musíme mať pri sebe tony vreckoviek o niečo skôr, ako začína jar podľa kalendára. Aby toho nebolo málo, sezóna alergií bude trvať o niečo dlhšie.

Väčšia šanca na obličkové kamene

V horúcom počasí je množstvo ľudí dehydratovaných. Často sa stáva, že počas pracovného dňa zabudnú dodržiavať pitný režim. Nedostatok tekutín má súvislosť so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov. Globálne otepľovanie zhoršuje tento problém, pričom sa predpokladá zvýšenie 1 až 2 miliónov prípadov obličkových kameňov do roku 2050. Lekári budú mať „radosť“ a počet chorých rapídne stúpne.

Nedostatok alkoholu

Milovníci piva a vína, zbystrite pozornosť! Tieto obľúbené alkoholické nápoje sú ovplyvnené globálnymi zmenami klímy. Suchšie podnebie nepraje jačmeňu, ktorý sa používa na výrobu piva. Na miestach, ktoré sú vplyvom globálneho otepľovania suchšie a kde sa pestuje, zrejme bude dochádzať k jeho nahrádzaniu. Môže sa tiež stať, že sa uplatnia odolnejšie druhy jačmeňa. Tak bude pivo chutiť inak, ako ste boli doteraz zvyknutí.

Ohrozené je aj víno. Nové klimatické podmienky sú pre niektoré viniče nepriaznivé, takže sa budú musieť presťahovať. Dokonca sa predpokladá, že do roku 2050 bude takmer nemožné pestovať hrozno vo Francúzsku a Kalifornii, čo sú oblasti známe pre výrobu skvelého vína.

Heroín bude silnejší

Vlčie maky sú dnes oveľa silnejšie ako v minulosti. Ako prezradili vedci, makovice majú zvýšený podiel oxidu uhličitého. Ten má vplyv na to, že ópia skrytého v mliečnej šťave bieleho maku, bude čoraz viac. Makovice produkujú dvakrát toľko omamných látok ako v roku 1950. Očakáva sa, že sa toto číslo v roku 2090 ďalej zväčší na 4,5-krát.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9