Odborník o licenciách na záchranky: Pochybnosti o výberovom procese?

Regionálne nemocnice prišli o licencie na záchranky, prídu tak o tisíce eur.
Zdroj: sxc.hu
2013-09-06 06:00:00

Prvé kolo tendra licencií na záchranky sa neskončilo práve najlepšie. Aspoň čo sa týka regionálnych nemocníc. V súťaži totiž vyhrali prevažne súkromné firmy, čo znamená, že viaceré nemocnice bez licencie tak prídu o tisíce eur. Opýtali sme sa analytika INEKO Dušana Zachara, ako by sa mali teraz nemocnice zachovať, či tento výpadok pocítia a v čom je problém, keďže uspeli súkromní prevádzkovatelia a nie regionálne nemocnice.

Väčšinu licencií si prerozdelia LSE-Life Star Emergency, Falck Záchranná, Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava a Záchranná služba Košice. O body tak prišli nemocnice v Trstenej, Čadci, Bojniciach, Spišskej Novej Vsi, Myjave, Partizánskom, Námestove a Poprade.

Myslíte si, že nemocnice pocítia tento výpadok?

Dušan Zachar: Intenzita možných dopadov na nemocnicu a pacienta bude závisieť od toho, ako sa malé nemocnice vysporiadajú s výpadkom zisku zo záchraniek, ak nejaký vôbec dosiahnutý bol, a aký podiel predstavoval pri financovaní ostatných činností nemocnice.

Ako by sa teraz mali nemocnice zachovať?

Dušan Zachar: Regionálne nemocnice budú musieť zefektívniť činnosti v tých oblastiach, ktoré boli krížovo dotované z príjmov ich vlastných záchraniek.

V čom vidíte problém, že uspeli súkromní prevádzkovatelia a nie regionálne nemocnice?

Dušan Zachar: Fakt, že licencie na záchranky získali prevažne súkromní prevádzkovatelia, nie je sám o sebe problémom, ak bol celý proces výberového konania férový a transparentný. Aby sa odstránili pochybnosti, je nutné, aby MZ SR zverejnilo kompletnú správu o hodnotení a výsledkoch výberového konania spolu s celou dokumentáciou, kde by nemali chýbať ani predložené projekty stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby jednotlivých uchádzačov. Tie sú rozhodujúcim kritériom pri rovnosti bodov a navyše pri tomto kritériu je aj najväčší priestor pre subjektívne hodnotenie členov výberovej komisie.

Chybou je, že sa tendre na záchranky nevykonávajú formou aukcií, ktoré by pre štát priniesli aj reálne finančné príjmy, resp. úspory a zároveň by sa obmedzil priestor pre možné klientelistické a korupčné rozhodovanie o licenciách.

Regionálnym nemocniciam tak rozhodne budú chýbať peniaze. Snáď sa to nedotkne pacientov a poskytovania zdravotnej starostlivosti.

2013-09-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Sxc.hu  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia