Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie nemocnice čelia exekúciám: Sú pacienti ohrození?

Nemocnice sú zadĺžené, zdravotná starostlivosť pacientov zatiaľ ohrozená nie je.
Nemocnice sú zadĺžené, zdravotná starostlivosť pacientov zatiaľ ohrozená nie je.

Najväčšie štátne zdravotnícke zariadenia sa boria s exekúciami vo výške takmer 600-tisíc eur. Pohľadávky si takto vymáhajú od bratislavskej, košickej, prešovskej a trnavskej nemocnice. Otázkou ostáva, aký to bude mať dopad na samotných pacientov? Pýtali sme sa odborníka a nemocníc, čo by to mohlo znamenať pre pacientov a ich zdravotnú starostlivosť.

Koľko dlžia?

Najvyššiu exekúciu rezort zdravotníctva eviduje vo Fakultnej nemocnici Trnava, spolu na 488.232,06 eura. Košická nemocnica nám potvrdila, že časť exekúcie nezaplatí. Voči košickému zariadeniu vedie exekúciu akciovka Generix, ktorá skupuje pohľadávky.

Zostáva exekúcia oprávnenej spoločnosti Generix, a. s. Bratislava v sume 7 963,80 eur plus 334,50 eur, ktoré neuznávame a nezaplatíme. Exekúcia nie je právoplatne ukončená,“ potvrdila nám hovorkyňa z košickej nemocnice Mgr. Ladislava Šustová.

Do problémov nemocnice sa dostávajú nesplatené záväzky po lehote splatnosti. K tomuto polroku sa väčšine zvýšili, napríklad bratislavskej detskej nemocnici údajne o 4,5 milióna eur. To, že sa bratislavskej nemocnici zvýšili záväzky po lehote splatnosti, nám potvrdila hovorkyňa bratislavskej nemocnice Mgr. Dana Kamenická.

"Voči DFNsP Bratislava v súčasnosti nie je vedené exekučné konanie. Je pravda, že v poslednom období sa nám zvýšili záväzky po lehote splatnosti, ale tento nárast je spôsobený z dôvodu účinnosti novej európskej smernice, ktorá umožňuje nastaviť splatnosť záväzkov na maximálne 30, resp. 60 dni. Táto smernica nám administratívne spôsobila rast objemu záväzkov po lehote splatnosti ich presunom z kategórie záväzkov v lehote splatnosti," povedala Mgr. Dana Kamenická.

Oslovili sme aj Prešovskú nemocnicu, či je skutočne pravda, že čelí exekúcii.

„Vzhľadom k tomu, že nemocnica v tejto veci podnikla viacero úkonov na svoju procesnú obranu a ochranu, ktoré právny poriadok SR pripúšťa, nedošlo doposiaľ k samotnému exekvovaniu jej majetku,“ povedala hovorkyňa PhDr. Renáta Cenková PhD. z prešovskej nemocnice.

Prečo sa nemocnice zadlžujú?

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská hovorí, že exekúcie voči štátnym nemocniciam nie sú žiadna novinka. Podľa analytika INEKO Dušana Zachara sa štátne nemocnice neustále zadlžujú, lebo v nich chýbajú správne motivácie.

„Politicky nominovaní riaditelia nemocníc s krátkou životnosťou, chýbajúce tvrdé rozpočtové pravidlá pre hospodárenie nemocníc, nehospodárne nákupy, neustále oddlžovania zo strany štátu, legislatíva nútiaca vykonávať zdravotné výkony aj bez ich finančného krytia, zdrojmi nekryté zvyšovania platov lekárov, obrovský štátny vplyv na zdravotníctvo a s tým súvisiace odmietanie privatizácie nemocníc, zabetónovanie štátnych nemocníc v koncovej sieti - to všetko má výrazný vplyv na zlé hospodárenie štátnych nemocníc,“ povedal pre Vysetrenie.sk Dušan Zachar.

Aký scenár môže nastať?

Ako nám analytik INEKO Dušan Zachar potvrdil, exekúcie sú štandardným ekonomickým nástrojom na ochranu práv veriteľov, ktoré majú potenciál vytvoriť na nemocnice potrebný tlak na zlepšovanie hospodárenia. To môže byť zo stredno- a dlhodobého pohľadu prospešné pre všetkých - veriteľov, nemocnice aj pacientov.

„Ak však nemocnice nezmenia pri exekučných hrozbách svoje hospodárenie, môže to, najmä pri menších nemocniciach znamenať zhoršenie kvality a rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, konkurz, alebo aj ich zánik,“ povedal Dušan Zachar.

Zhoršenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa podľa odborníka môže prejavovať rôznymi spôsobmi, napríklad: dlhším čakaním na liečbu, odchodom špičkových odborníkov do súkromnej sféry alebo do zahraničia, nízkym počtom zdravotných sestier, ktoré nestíhajú, nedostatkom niektorých liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu, zastaranými technológiami a liečebnými postupmi, chýbajúcimi investíciami do budov, horšou hygienou a pod.

"Pacienti pociťujú dlhodobú zadlženosť nemocníc nižšou kvalitou a horšou dostupnosťou zdravotnej starostlivosti. Nemocnice by mali prijímať ozdravné opatrenia, aby negatívne dopady na pacienta neboli v budúcnosti ešte výraznejšie. Dlhodobo sa totižto žiť nad pomery nedá. Problémom však je, že nakoniec i tie nemocnice, ktoré príliš nešetria, sú zo strany štátu oddlžované, čo kriví motivácie ostatných. Takýto prístup štátu však len predlžuje agóniu slovenského zdravotníctva," povedal Dušan Zachar

Sú pacienti ohrození?

Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej, k samotnému exekvovaniu majetku nedošlo. Súdnym exekútorom navrhovaný spôsob by však vo svojich dôsledkoch mohol do určitej miery ovplyvniť riadny chod nemocnice.

„Fakultná nemocnica Prešov v súčasnosti vykonáva kroky smerujúce k zmierneniu prípadných nepriaznivých následkov. Hospodárenie nemocnice ako také nebude dotknuté, a teda nedotkne sa ani pacientov,“ povedala PhDr. Renáta Cenková PhD.

Takisto aj podľa hovorkyne bratislavskej nemocnice Dany Kamenickej by nemali byť pacienti ohrození. Nijakým spôsobom sa ich to nedotkne.

Vyzerá to tak, že sa zatiaľ pacienti štátnych zdravotníckych zariadení nemusia ničoho obávať. Zdravotná starostlivosť by im mala byť poskytnutá i naďalej v takej kvalite a rozsahu, ako doteraz. Ale dokedy...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9