Pozrite sa, čo všetko sa deje s vašim telom počas horúčav!

Horúčavy nám strašne vysušujú pleť alebo môžu spôsobiť šedý zákal v oku.
2013-07-27 10:00:00

Vlna horúčav zasiahla celé Slovensko. Musíme sa popasovať s extrémne teplým počasím, ktoré má na svedomí prúdiaci tropický vzduch zo severozápadnej Afriky. Vysoké teploty dokážu poriadne zničiť naše telo. Pokožka je bez života a vysušená, opúchajú nám ruky a nohy a hrozí šedý zákal v oku. Aj toto s nami spravia nepríjemné teplé dni.


Koža

Niektorí môžu vyzerať zdravšie práve v horúcom počasí, kedy ich koža doslova "svieti". Je to spôsobené tým, že sa vplyvom horúčav cievy rozšíria a srdce pumpuje viac krvi do kože. Čím viac krvi je čerpanej do kože, tým viac tepla sa môžete zbaviť.

Telo sa ochladzuje potením v prípade, ak je doplnené o nejaké tekutiny. Bezprostredným výsledkom dehydratácie je vyschnutá a nevýrazná koža, hlavne na tvári. Efekt je podobný dehydratácii pokožky, ku ktorej dochádza po požití nadmerného množstva alkoholu. Preto je vhodné, aby ste svoje telo pravidelne dehydrovali zvnútra i zvonka.

Potenie môže tiež spôsobiť väčšiu produkciu mazových žliaz. Ak chcete zabrániť výskytu nepríjemných škvŕn na tvári, čistite si pokožku najmenej trikrát denne.

Dlhodobé vystavenie teplu môže ovplyvniť prirodzené chladiace mechanizmy v tele. Potné žľazy sa môžu zablokovať alebo telo nemusí byť schopné potiť sa. Následkom toho vznikne kožné ochorenie známe ako potničky, pri ktorom sa na pokožke objavia nepríjemné svrbivé vyrážky. Najlepším liekom sú časté studené sprchy a aplikácie upokojujúceho aloe gélu.

Ruky a nohy

Ak je telo vystavené vysokým teplotám, krvné cievy sa rozšíria v snahe uvoľniť viac tekutín a ochladiť telo. Avšak, keď človek stojí, chodí alebo sedí, tieto tekutiny sa často hromadia na nohách a rukách. Výsledkom môže byť opuch, ktorý dokáže zvýšiť veľkosť nôh až o jedno číslo. Najlepším liekom je mať nohy v čo najvyššej polohe, ako je to možné.

Intenzívnejšie potenie v horúcom počasí môže viesť aj k väčšej náchylnosti k hubovým infekciám. Týka sa to hlavne športovcov, ktorí veľa behávajú a nosia často tenisky. Našťastie sa tieto infekcie dajú poraziť. Meňte ponožky častejšie a používajte fungicídne krémy a púdre, ktoré dostanete v každej lekárni bez lekárskeho predpisu..

Oči

Dnes už každý vie, že je nebezpečné vystaviť oči UV žiareniu. V opačnom prípade sa môže spáliť sietnica v oku, čo spôsobuje trvalé poškodenie zraku.

Výskumy však  ukázali, že keď UV žiarenie prejde šošovkou, prebehne chemická reakcia. Ak sa tento proces často opakuje, vytvorí sa šedý zákal. Vedci zatiaľ nevedia, ako presne tento proces funguje.

Väčšie riziko poškodenia zraku majú tí, ktorí pravidelne konzumujú ľubovníka bodkovaného. Ten obsahuje hypericín, ktorý reaguje so slnečným svetlom a poškodzuje proteíny v tele, zodpovedné za transparentnosť šošovky oka. Existujú tiež aj dôkazy, že tí, ktorí užívajú tento prírodný liek, majú pokožku citlivú na svetlo. Aj keď je to zatiaľ predmetom mnohých výskumov, zostilo sa, že kravy, pasúce sa na kvetoch ľubovníka bodkovaného, sú veľmi citlivé na svetlo.

Svaly

Vaše svaly sú vplyvom tepla viac uvoľnené, keďže pohyb svalových vlákien je jednoduchší v horúcom počasí. Môžu tak produkovať viac energie, čo je dobré, ak cvičíte. Ale na druhej strane, teplo môže viesť k svalovým kŕčom. T7m že sa pri cvičení potíte, strácate soľ. Vezmite si nápoje, do ktorých pridáte soľ.

Vlasy

Vysoké horúčavy, chlór a slnko dokážu byť k vlasom poriadne kruté. V teplom počasí sú veľmi krehké a vysušené, až často pripomínajú slamu. Ich štruktúra je narušená a lámu sa. Aj preto je najlepšie, ak si ich budete chrániť šiltovkou či klobúkom. Taktiež pomôže pravidelná aplikácia hydratačného kondicionéra s proteínom.

Chuťové bunky

Štúdie ukazujú, že naše chuťové bunky sú v horúcom počasí iné ako obvykle. Napríklad, teraz sú pre nás sladkosti oveľa sladšie. Teplo totiž ovplyvňuje katecholamíny, teda hormóny, ktoré regulujú hladinu glukózy v krvi a zvyšujú hladinu cukru v krvi. To je dôvod, prečo sú naše chuťové bunky iné ako inokedy.

2013-07-27 10:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia