Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko zasiahne peklo: Tipy, ako sa schladiť počas horúčav

Pozor na horúčavy, ak svoj organizmus neschladíte, môžete skolabovať.
Pozor na horúčavy, ak svoj organizmus neschladíte, môžete skolabovať.

Čakajú nás tropické horúčavy! Len pred pár týždňami nás trápilo daždivé počasie a chladno, no teraz by to možno chceli viacerí späť. V utorok nás totiž čakajú 36-stupňové teploty, ktoré už znamenajú nebezpečenstvo pre ľudské zdravie. Aby ste prežili takéto horúčavy, pozrite sa na tipy, ako sa schladiť. Vďaka nim sa budete cítiť hneď lepšie.

Čo jesť počas horúčav?

Jedzte malé porcie, zato častejšie aspoň 5-krát za deň. Čím väčšiu porciu jedla naraz do seba dáte, tým väčšie metabolické teplo vytvára vaše telo pri spracovaní potravy. Vyvarujte sa potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny, keďže zvyšujú metabolické teplo.

Zaraďte do jedálnička korenisté jedlá. Aj keď to môže byť posledná vec, na ktorú máte chuť v horúcom počasí, faktom je, že kari a chilli stimulujú tepelné receptory v ústach, zvyšujú krvný obeh a spôsobujú potenie, ktoré ochladzuje telo.

V takomto počasí mnohí zatúžia po studenom pive či chladenom striku s bielym vínom. Skúste sa im vyhnúť aspoň počas horúčav. Aj keď sa to nezdá, tieto nápoje vás dehydrujú. To isté platí aj v prípade kofeínových nápojov, akými je káva alebo kola. Kofeín a alkohol zvyšujú metabolické teplo tela, preto dajte prednosť radšej obyčajnej vode či bylinkovým čajom. Čo sa týka čajov, vyskúšajte ten s chryzantémou. Odborníci tvrdia, že chryzantéma je chladiaca bylina, ktorá vás príjemne osvieži.

Osviežte sa vodou

Ak vám je teplo, je tu prvá pomoc. Dajte si zápästie pod studenú vodu po dobu pár sekúnd každé 2-3 hodiny. Vzhľadom k tomu, že hlavná žila prechádza cez túto časť ruky, vďaka tomu sa vám ochladí krv a budete sa cítiť hneď lepšie.

Výborná je aj vlažná sprcha pred spaním, ktorá bude len o pár stupňov chladnejšia ako vaša telesná teplota. Hoci studená sprcha môže znieť lákavo, vaše telo následne vyprodukuje teplo, aby tak kompenzovalo tepelné straty. Po studenej sprche vám tak môže byť ešte teplejšie.

Tmavé oblečenie zo syntetickej látky je tabu

Noste správne oblečenie. Ak viete, že strávite čas vonku, dajte si oblečenie vo svetlých farbách, ktoré odráža svetlo. Naopak, vyhnite sa syntetickým látkam v tmavých farbách, ktoré teplo pohlcujú. Vaše telo bude v ľahkých látkach, akou je bavlna, lepšie dýchať.

Vypnite všetko, čo produkuje teplo

Ak sa nedá teplo zniesť ani doma, vypnite veci, ktoré momentálne nepotrebujete a ktoré generujú teplo. Telefón nemusí byť zapojený do nabíjačky, ak sa nenabíja. Veľké množstvo tepla generuje aj počítač, ktorý tiež radšej vypnite. Tak isto sa to týka aj mikrovlnky, či iných menších spotrebičov ako kávovar. Dajte prednosť radšej pobytu vonku pri vode, ako pozeraniu televízie, ktorá tiež generuje teplo.

Cvičte v správnom čase

Obmedzte tentokrát športové aktivity. Je jasné, že telo sa pri nich zahrieva a v spojení s horúcim počasím sa môže stať, že váš organizmus skolabuje. Ak už chcete cvičiť, najlepší je čas, kedy ešte nie je tak teplo, a to je pred siedmou hodinou ráno.

Pomáha i psychika

Posaďte sa, zatvorte oči a predstavte si zimu a sneh. Aj keď to znie bláznivo, výskum skutočne ukázal, že telo reaguje na to, čo si predstavujete. V tomto prípade sa vám môže znížiť celková telesná teplota a nebude vám tak teplo. Tak čo, ako sa teraz cítite?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9