Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Futbalisti, dávate často góly hlavou? Pozrite sa, čo s vami môžu urobiť!

Futbalisti by nemali dávať hlavičky kvôli zdraviu.
Futbalisti by nemali dávať hlavičky kvôli zdraviu. (Zdroj: thinkstock.com)

Pre mnohých je futbal doslova vášňou. Zakopať si radi chodia mladí, ale i starší, pravidelne alebo rekreačne. Neraz sa do hry tak vložia, že si to odnesú nohy a úraz je na svete. Tí, ktorí počas zápasu dávajú radi góly hlavou, teda hlavičky, by s tým mali prestať.

Nová štúdia prišla na šokujúce zistenie, že im hrozí poškodenie mozgu! I neškodná hlavička môže mať pre futbalistu fatálne následky.

Vedci potvrdili, že tí, ktorí dávajú často počas futbalu hlavičky, trpia zmenami podobnými tými, ktoré sú u pacientov s traumatickým poranením mozgu. Prišli na to meraním mozgov 37 dospelých amatérskych hráčov futbalu prostredníctvom pokročilej magnetickej rezonancie (MRI).

Môže poškodiť mozog

Touto technikou, známou ako zobrazovanie pomocou difúzneho tenzora (DTI), možno identifikovať mikroskopické zmeny mozgovej bielej hmoty, ktorá sa skladá z miliárd nervových vlákien.

"Rozhodli sme sa skúmať futbalistov, pretože futbal je najpopulárnejším športom na celom svete. Hrajú ho ľudia rôznych vekových kategórií, vrátane detí. No je tu problém s niečím, čo je kľúčovou súčasťou futbalu – s loptou a jej hlavičkovaním, čo by mohlo poškodiť mozog," povedal vedúci štúdie Dr. Michael Lipton z Albert Einstein College of Medicine v New Yorku.

Spôsobujú zmeny ako pri otrase mozgu

Účastníci štúdie uviedli, že hrali futbal v priemere 22 rokov a 10 mesiacov za rok. Vedci sa snažili odhadnúť, ako často za rok dal hlavičku každý hráč počas futbalu. Na vyšetrenie stavu mozgovej bielej hmoty použili frakčnú anizotropiu (FA), čo je meranie pohybu molekúl vody pozdĺž nervových vlákien. Mimoriadne nízke hodnoty FA, odhalené skenovaním DTI, sú spojené s mentálnym postihnutím u pacientov s traumatickým poranením mozgu.

„Toto zistenie u tých, ktorí počas zápasu dávajú často hlavičky, ukázali abnormality mozgovej bielej hmoty podobnými tomu, čo sme videli u pacientov s otrasom mozgu. Futbalisti, ktorí dávajú hlavičky s loptou 885 až 1 550-krát za rok mali významne nižšiu FA v troch oblastiach temporálno-tylovej bielej hmoty,“ povedal Dr. Lipton.

Hráči, ktorí zase dávali hlavičky viac ako 1 800-krát za rok tiež zle obstáli v testoch pamäti. Výsledky tohto výskumu boli zverejnené v internetovom vydaní časopisu Radiology.

"Ukázali sme presvedčivé dôkazy o tom, že existujú zmeny mozgu, ktoré vyzerajú ako traumatické poranenia mozgu, spojené s hlavičkami počas futbalu s vysokou frekvenciou,“ dodal na záver Dr. Lipton.


Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9