Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Po povodniach nás čaká ďalšia pohroma: Pozrite sa, čo nám hrozí

Pozor na stojatu vodu, práve tam kladú komáre vajíčka.
Pozor na stojatu vodu, práve tam kladú komáre vajíčka.

Zatiaľ čo sa pred niekoľkými dňami museli mnohí popasovať s povodňami, teraz sa pravdepodobne blíži ďalšia pohroma. Voda je doslova raj na vyliahnutie tisícky komárov, ktoré nám v ďalších dňoch môžu poriadne znepríjemniť život. Zaplaveným územiam preto po opadnutí vody hrozí kalamita z premnožených komárov. Predpokladá to odborník na tropickú parazitológiu z Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty UK Nasir. A. Jalili.

Je ťažké to predvídať

Je ťažké predvídať, či môžeme kvôli povodniam v nasledujúcich dňoch očakávať nárast komárov. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) zvýšený výskyt komárov býva zaznamenávaný obvykle dva až tri týždne po opadnutí vysokej hladiny vody. Vývoj situácie vopred ťažko odhadnúť, závisí od klimatického vývoja ale aj vykonávaných opatrení po povodniach, dodala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. Všetko bude podľa odborníka na tropickú parazitológiu Nasira A. Jaliliho závisieť od teploty vonkajšieho prostredia.

"Ideme do leta. Z tohto titulu predpokladáme veľkú kalamitu vo všetkých častiach, kde sa dostala voda," povedal Jalili.

Ktorých oblastí sa to týka?

Postihne to podľa neho okolie Dunaja od Devína až po obec Chľaba v Novozámockom okrese. Týka sa to aj okolia Váhu od Kolárova po Komárno.

 "To je môj odhad a na toto musia byť kompetentné orgány pripravené," dodal Jalili.

Podľa neho by bolo potom dobré vytvoriť pracovnú skupinu a až keď sa urobí monitoring, uvidí sa, kde bude potrebný postrek.

Prečo môže byť u nás roj komárov?

Komáre na svoje prežitie potrebujú teplotu vzduchu a vodu. Ak majú aj dostatok vody, je jasné, že v najbližších dňoch sa zvýši ich výskyt. Prispievajú k tomu povodne, ktoré postihli hlavne Bratislavu. Jalili pripomína, že vajíčka niektorých kalamitných druhov si zachovajú vitalitu aj desať a viac rokov. Takže vajíčka mohli prežiť aj v oblastiach, kde sa voda nedostala aj niekoľko rokov. V zaplavených územiach sa po opadnutí vody vytvárajú rôzne jamy, otepľuje sa, zvyšuje sa teplota vody a z týchto vajíčok sa začnú liahnuť larvy komárov.

Ako sa vyvíjajú komáre?

Komáre kladú vajíčka do vody, konkrétne na hladinu, čo znamená, že prvé fázy svojho vývoja prežijú práve tam. Majú štyri fázy vývoja: vajíčko, larva, kukla a dospelý komár. Čím viac vody, tým môže byť viac vajíčok. No nemusí to tak vždy byť. Niektoré rieky ako napr. Dunaj vytvárajú silnejší prúd, ktorý môže zmyť vajíčka komárov. Na druhej strane, ideálne podmienky na rozmnožovanie komárov ponúka stojatá voda. Takže tam, kde je voda bez silného prúdu, treba s väčšou pravdepodobnosťou očakávať doslova roj tohto dotieravého hmyzu.

"Vývoj komárov závisí na vode. Ak zostalo po povodni veľa stojatej vody, ide o ideálne prostredie pre rozvoj komárov, ak je ešte k tomu správna teplota. Ale vždy je ťažké povedať, ako presne budú komáre reagovať na povodne," povedal Lyric Bartholomay, profesor entomológie and riaditeľ  ISU Medical Entomology Laboratory.

Ako proti nim bojovať?

Prvou prevenciou môže byť likvidácia akejkoľvek stojatej vody v blízkosti vášho domu. Stačí i malý rybník alebo jazierko a na hladiny riek môžu komáre naklásť desiatky vajíčok. Po 10 až 14 dňoch sa z nich vyliahnú dospelé komáre, ktoré vás môžu poriadne otráviť. Ďalším preventívnymi opatreniami môže byť pravidelné kosenie trávnych porastov v blízkosti obydlí či vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad.

Domy ochránia sieťky na oknách, ktorých ochrannú funkciu ešte zvyšuje ošetrenie rámov a sietí insekticídmi, určenými na tento účel. Ľudia sa môžu chrániť oblečením a natierať sa repelentnými prípravkami. K dispozícii sú aj éterické látky vo vonných lampách či rôzne elektrické prístroje s vyparovaním proti hmyzu a lapače hmyzu. Najviac je ich za svitania a počas súmraku, preto by ste sa v tej dobe nemali vyskytovať vonku.

Prečítajte si článok o ďalších preventívnych opatreniach, vďaka ktorým sa ich zbavíte.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9