MUDr. Kubovčáková bola online: Posunutý spánkový režim je v poriadku

MUDr. Mariana Kubovčáková bude online, odpovie na všetky otázky týkajúce sa spánku.
2013-05-30 08:00:00

MUDr. Mariana Kubovčáková je vedúcou lekárkou spánkového laboratória a odborníčkou na spánkové poruchy dýchania, ktorými sa zaoberá už od roku 1997. V dnešnom online rozhovore v magazíne Vysetrenie.sk prezradila i to, do akej mieri vplýva stres na spánok a ako vyriešiť problém, ak váš partner chrápe.

Ako vedúca lekárka pôsobí MUDr. Mariana Kubovčáková v spánkovom laboratóriu Buona Notte, ktoré sa venuje problematike diagnostiky a liečby spánkových porúch dýchania. Ich prejavom sú chrápanie a prestávky v dýchaní - apnoické pauzy. Nedýchanie počas noci spôsobuje kyslíkový dlh, títo ľudia sú unavení a majú srdcovocievne ochorenia.

Spánkové laboratórium funguje už desať rokov a za ten čas poskytlo svoje služby malým aj veľkým pacientom. Stovky pacientov si vďaka liečbe teraz užíva dobrý a zdravý spánok.

Množstvo čitateľov sa obrátilo v dnešnom online rozhovore na MUDr. Marianu Kubovčákovú s otázkami, ktoré sa týkali spánku. Pozrite sa na online rozhovor!


Online rozhovor

2013-05-30 10:47:23 - otázka od: Marta Syn má 27 rokov, je alkoholik, nemôže spávať, čo mu môžem dávať, alebo ako mu pomôcť, bol už 2x na liečení a zasa začal piť. matka Váš syn potrebuje predovšetkým prestať s alkoholom. Alkohol tlmí nervovú sústavu, čo ale znamená, že pri vyprchávaní alkoholu sa nervový systém aktivuje viac, ako je normálne. To môže viesť k nespavosti.

2013-05-30 10:48:47 - otázka od: Tamara Oravcová Môj manžel v noci veľmi chrápe. Dá sa to nejako ovplyvniť? Niekedy mám pocit, že chvíľu nedýcha. Už to hovoril svojmu lekárovi, ale ten s tým nič nespravil. Váš pán manžel potrebuje vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 10:49:56 - otázka od: Ľubica Prajem pekný deň! Manžel občas pri zaspávaní, resp. v noci chrápe - niekedy leží na chrbte, niekedy na boku. Keď leží na chrbte, dotknem sa mu ramena a on sa automaticky prevalí na bok. Niekedy to pomôže a prestane chrápať, inokedy chrápe ďalej. Keď leží na boku, som pokojnejšia, lebo takto nedôjde k zapadnutiu jazyka. Manžel tvrdí, že chrápe najmä vtedy, keď je unavený. Je to dôvod navštíviť lekára? Keď leží na boku, môže aj tak dôjsť k zástave dýchania? Ďakujem! Váš pán manžel potrebuje konzultáciu v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 10:51:16 - otázka od: Marta Hronská Dobrý deň, neviem sa doslova s chuťou vyspať stále sa mi niečo sníva.Sny mám čiernobiele, farebné, na pokračovanie,opakujúce, dokonca najnovšie zrýchlené a všetky si po prebudení pamätám.Je to normálne? Sny môžeme mať farebné alebo čiernobiele. Môže sa stať, že nás sny obťažujú, myslíme na ne, ale nepredstavujú nič, na čo by sme sa mali sústrediť. Na zmiernenie týchto príznakov je dobré sa veľa hýbať, doporučená je napríklad večerná prechádzka 1-2 hodiny.

2013-05-30 10:51:47 - otázka od: Sano Zdravim. Kazde rano sa prebudzam unaveny,podobne je to cely den. Mam 40r.,v detstve mi diagnostikovali chron.hepatitidu b,mam prepazku v nose...spim cca 6h.denne. Spim sam,tak neviem,ci sa nejedna aj o apnoe. Chcem sa hlavne spytat,co moze sposobovat ranne,skore prebudzanie. Vdaka Denná ospalosť (často spolu s chrápaním) môže svedčiť pre apnoe počas noci. Skoré ranné prebúdzanie môže byť u niektorých ľudí spôsobené stresom, u niektorých ľudí je to normálne. Ak máte krivú nosovú prepážku, navštívte orl odborníka ( ucho-hrdlo-nos). Človek potrebuje 8 hodín spánku. Ak spí menej ako 8 hodín denne, cíti sa unavený.

2013-05-30 10:52:21 - otázka od: Danka Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Môj priateľ chrápe a chrápe každú noc. Bol už aj na vyšetrení u lekára, ktorý sa venuje týmto problémom, robili mu vyšterenie, ale povedali, že všetko je čisté, že má iba trošku vysušenú sliznicu. Predpísali mu nejaký sprej do nosa, ktorý si mal dať pred spaním, ale ani to nezabralo. Viete mi prosím poradiť, ako máme ďalej postupovať? Občas som už naozaj bezradná, pretože mne sa zaspáva veľmi ťažko a veľa krát sa v noci ani nevyspím, pretože budím priateľa celú noc, aby nechrápal. Ďakujem pekne. Váš pán manžel potrebuje konzultáciu v spánkovom laboratóriu, je potrebné, aby si so sebou priniesol výsledky z predchádzajúcich vyšetreni. Môžete sa k nám objednať telefonicky alebo mailom.

2013-05-30 10:54:08 - otázka od: Miloš Manželka sa v noci budí zo sna a trvá jej cca 1 až 5 min.kým si uvedomí kde je. Sú dni keď je to OK, ale sú dni keď aj niekoľkokrát za noc. Avšak najhoršie na tom je, že ju to veľmi vyčerpáva a psychicky ubíja keďže sny sú takmer výlučne hororové. Má obavy že raz načisto zošalie. Vaša manželka potrebuje veľa pohybu, prechádzka pred spánkom aj počas dňa a vitamíny: Multivitamíny 2x denne, Kal-Mag 1-2x denne, B1 250 mg 2x denne.

2013-05-30 10:54:33 - otázka od: lubo Brani mi chrapanie v tom aby som sa dobre vyspal? ako najrychlejsie odstranit chrapanie ? Určite chrápanie bráni kvalitnému spánku.

2013-05-30 10:54:52 - otázka od: Maria Dobry den, pocas spanku chrapem a dycham prerusovane (po vydychu sa dlhsi cas), niekolko sekund, nenadychnem. Manzel ma potriasie, lebo ma obavu, ze sa mi zastavilo srdce. Dakujem za odpoved S pozdravom Maria Chrápanie je často spojené s apnoe – prestávkou v dýchaní, trvá minimálne 10 sekúnd a viac. Pri vyšetrení v spánkovom laboratóriu človeku so spánkovým apnoe zistia niekedy apnoe aj každú minútu. Apnoe je nasledované poklesom okysličenia krvi. nedostatočné okysličenie vedie k srdcovocievnym ochoreniam, najčastejšie vysokému krvnému tlaku a arytmiám. Aj v tomto prípade môže ísť o spánkové apnoe. Je potrebné objasniť, či a o aké závažné apnoe sa jedná, vyšetrením v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 10:55:38 - otázka od: Simoneta Dobry den,pani doktorka ako by ste mi poradili trpim deficitom spanku...to znamena pravidelne sabudim okolo 4 rano. Beriem lieky na srdce, znizenie tukov krvi a nedostatnost chlopne Mam 42 rokov.Nepomahaju ani caje.ktore sm vyskusala.Dakujem.Zelam pekny den.Simona. Doprajte si viac pohybu počas dňa, prechádzky 2 hodiny pred spánkom.

2013-05-30 10:55:53 - otázka od: Peter Danišovič Dobrý deň Chcel by som sa Vás spýtať na možnosť ako obmedziť chrápanie v spánku. Priateľku to ruší a budí. ďakujem Chrápanie je možné obmedziť rôznymi režimovými opatreniami, pri nadváhe znížením hmotnosti, vyhýbaním sa alkoholu 5 hodín pred spánkom, spaním v inej polohe ako na chrbte. Ak tieto režimové opatrenia nepomáhajú a navyše ste nadmerne ospalý počas dňa, je potrebné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu pre podozrenie na prestávky v dýchaní a s tým spojený kyslíkový dlh, ktorý so sebou nesie riziko srdcovocievnych ochorení, najma vysokého krvného tlaku a arytmií. . Inou možnosťou je nechať sa vyšetriť u krčného lekára na ORL, kde sa môže zistiť mechanická prekážka v oblasti horných dýchacích ciest, ktorá toto chrápanie spôsobuje.

2013-05-30 10:57:16 - otázka od: Bea Moze helicobakter sposobovat poruchy spanku? napr. prebudenie sa v noci. Nemáme skúsenosti s tým, aby existovala súvislosť medzi Helicobacterom a poruchou spánku.

2013-05-30 10:58:16 - otázka od: koloman je vase spankove laboratorium hradene zo zdravotneho poistenia, alebo pacientom? a kolko stoji kompletne vysetrenie? ked zistite ze mam apnoe, co urobite&, aky je dalsi postup?? Naše spánkové laboratórium nemá zmluvy s poisťovňami, ceny vyšetrenia i konzultáciu si hradí pacient sám. Ceny sú uvedené na našej webovej stránke. Kompletné nočné polysomnografické vyšetrenie stojí 350 EUR. Pri zistení apnoe a odskúšaní pretlakovej liečby vieme okamžite zabezpečiť dlhodobú liečbu pretlakovým prístrojom, ktorá je efektívna.

2013-05-30 10:59:23 - otázka od: Bodnárová Zuzana Dobry den , chcela by som spytat na vas nazor. Manzel ma 33 rokov , trpi nadvahou a alergiami na pel , roztoce a pod. Bol vysetreny v spankovom labor. v KE. Diagnostikovali poruchu spanku s opakovanym apnoe. Je riesenim tejto situacie maska na spanie , alebo operacia. Poznam pripady kedy pristroj na dychanie pomohol ale iba docasne . Je pomerne drahy , neviem ci to spolufinancuje Vseo. zdr. poist.. Mam pocit , ze operacny zakrok by mal trvalejsi efekt a zaroven by manzela neobmedzoval pri spanku. Viete mi poradit aj ked nemate presnu anamnezu ani diagnostikuv dispozicii co by bolo pre neho vhodnejsie? Za odpoved vopred dakujem Tel. c. 0903640794 Podľa mojich skúseností je najefektívnejšia pretlaková terapia - maska. Ceny týchto prístrojov sú od 800 do 2000 EUR. Ak však zoberiem do úvahy, že človek prístroj bude užívať 5-10 rokov, tak tá suma nie je až taká vysoká. S poisťovňami niekedy býva problém, pacient dostane "masku" rok až dva roky po vyšetrení. Operácia pomôže na 1-2 roky, potom sa chrápanie môže vrátiť.

2013-05-30 10:59:32 - otázka od: Anna Sarvašová Dobrý deň, chcela by som sa opýtať môj syn 1,5 roka má problém so spánkom. Večer zaspí veľmi unavený okolo 20 tej hodiny a potom sa budí veľmi často každú hodinu niekedy sa preberie až tak, že potom nemôže zaspať a je hore aj niekoľko hodín - 2-3-hod.v noci a stále pritom plače. Nakoniec zaspí a ráno vstáva tak okolo 7:30 a je plný energie. Ďakujem vopred za radu Ide o malé dieťa, môže mať nepokojný spánok tak, ako to popisujete. Je potrebné ubezpečiť dieťa, že ste pri ňom a že sa mu nič nestane(môže mať nočné mory). ak sa dieťa v noci zobudí a nevie zaspať, treba sa mu venovať: prečitať knižku, porozprávať rozprávku, zaspievať mu a potom opať navodiť spánok.

2013-05-30 10:59:56 - otázka od: Božena Milá pani doktorka, chcela by som vedieť váš názor, či sa nejedná o nejakú poruchu srdca, keď môj manžel kedˇ spí má, cheyneovo-stokeovo dýchanie, s krátkymi 1-2 sekundovými pauzami. Nie je to počas celého spánku, mám pocit, že je to závislé od hlbky spánku.Ďakujem. Váš manžel potrebuje vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 11:00:46 - otázka od: Marta Aj keď spín na boku často sa zobudím na to, že chrápem. Taktiež sa často zobudím v polovici spánku približne o 1,00 hod a viac už nezaspím. ďakujem. Potrebujete vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 11:01:09 - otázka od: Tomáš Dobrý deň p. doktorka , len by som Vás chcel pozdraviť a zaželať Vám všetko dobré. Chodil som k Vám totiž ako decko , keď ste ešte ordinovala na Tbiliskej. Takýto pozdrav poteší, ďakujem :-)

2013-05-30 11:01:29 - otázka od: Margita Vančová Ako sa zbaviť nespavosti bez užívania liekov na spanie? Už vyše roka sa trápim s nespavosťou, neviem zaspať, časté budenie, niekedy nespím celú noc. Čaje, spánková hygiena nezaberajú, lieky na spanie užívam až keď nespím aj 2 noci za sebou a hrozí, že nebudem spať ani 3 noc. Aj tie nie vždy zaberú.Stres ani väčšie problémy nemám, kôli ktorým by som nemohla spať.Vôbec sa mi nedrieme, zaspím až keď som už totálne vyčerpaná. Cez deň nespím vôbec.Ďakujem za odpoveď. Hypnotiká sú lieky na krátkodobé používanie, podľa výrobcu maximálne na 3 týždne. Pri dlhšom užívaní dochádza k závislosti na liekoch a celý problém so spánkom sa zhoršuje a zvýrazňuje. 4asto sa stretávame s tým, že ľuďom s nespavosťou doporučujú iné lieky na spanie (iný názov, iná skupina), ale to celý problém nerieši, len ho odsunie na neskoršie obdobie a zhorší. To isté je s antidepresívami alebo inými psychiatrickými liekmi. Je potrebné riešiť základné problémy, ktoré nespavosť vyvolali. Vačšinou ide o problémy vzťahov s inými ľuďmi, problémy v práci, v rodine, s partnerom (a človek častokrát nevie, ako ich riešiť). Je lepšie prijať nejaké rozhodnutie, ako ostávať v stave „neviem“, „možno“, „nejak sa to samo vyrieši“, „uvidím ako to dopadne“. Ďalšou skupinou sú rôzne straty, s ktorými sa v živote stretávame, napríklad strata zamestnania, postu či pozície v práci či spoločenskom postavení, strata milovanej osoby, strata peňazí alebo premetov. existuje ešte jedna skupina a to sú problémy s komunikáciou, s neporozumením, s nedostatkom reality či súhlasu, s nepochopením blízkych či priateľov. Človek stráca istotu ohľadom toho, čo je správne a čo nie, stráca sebavedomie, objaví sa množstvo pochybností, je v začarovanom kruhu. Dostáva sa do stavu, že jeho nálada klesá, už nie je spokojný, veselý, nejaví až taký záujem o veci ako v minulosti, stáva sa z neho samotár, uzatvára sa do seba, býva možno nahnevaný, nepriateľský, smutný, či zúfalý, nakoniec apatický. Čím skôr človek začne riešiť svoj problém so spánkom, tým ľahšia je cesta z kruhu von.

2013-05-30 11:01:54 - otázka od: Petra Dobry den, manzel trpi spankovym apnoe - obstuk.aj centralneho charakteru zavazneho stupna. Pouziva aj pristroj na spanie. Dcera (11 rokov) sa budi rano unavena, stazuje velmi casto na bolesti hlavy, unavu, ma nadvahu. Bolo by vhodne urobit vysetrenie na spankove apnoe aj jej? Dakujem velmi pekne za odpoved Myslím, že by bolo správne urobiť vyšetrenie v spánkovom laboratóriu aj Vašej dcére.

2013-05-30 11:02:50 - otázka od: Martina Dobry den. Moj manzel ma problemy s chrapanim, ktore by sa mozno dalo tolerovat, ak by bolo aspon rytmicke :) Avsak nie je, naopak, je coraz hlasnejsie, a podla mna zivot ohrozujuce, vzhladom na to, ze obcas sa nenadychne aj niekolko dlhych sekund a vzapati vsetko hlasno vypusti. Stale dookola. Chcem sa opytat, aky by bol postup, ak by sa konecne odhodlal tento problem odstranit. Dakujem, s pozdravom Martina. Postup je vyšetrenie v spánkovom laboratóriu s následnou liečbou.

2013-05-30 11:03:26 - otázka od: jana pritokova Je vase laboratorium komercne? Mam skusenost, ze vacsina takychto zariadeni len zaraba. Naše spánkové laboratórium je súkromné. Vyšetrenia si pacienti platia sami. Každému pacientovi však vysvetlíme, za čo platí, aký to bude mať pre neho Garantujeme, že kvalitnú diagnostiku i liečbu vieme zabezpečiť vo veľmi krátkom čase na rozdiel od štátnych zariadení, kde sú veľmi dlhé čakacie doby. Bez vlastnej skúsenosti so zákulisím (akýchkoľvek) zdravotníckych zariadení však nedokážete posúdiť, čo je lacné a čo je predražené. Je lacné to, že termín na vyšetrenie dostanete o 10 mesiacov? A prístrojovú techniku na liečbu spánkového apnoe cez poisťovňu do roka od vyšetrenia? súkromné zdravotnícke zariadenie si musí na seba zarobiť. Zdravotná starostlivosť je navyše všeobecne náročná na technické i personálne vybavenie.

2013-05-30 11:04:02 - otázka od: Geršiová Helena Milá pani doktorka,som tiež jedna z radov žien,ktorá sa nemôže dobre vyspať pre chrápanie môjho manžela.Bola by som Vám vďačná,keby sa podarilo jeho chrápanie aspoň zmierniť. Niekedy ani nedýcha a prebudí sa, rýchlo sa potom posadí a rozkašle sa.Povie,že mu zabehla slina.Má 59 rokov,180 cm a 108 kg.Takže aj nadváha je možno problém?! Vopred ďakujem S úctou Helena Nadváha je pri spánkových poruchách dýchania veľmi častá. Až ¾ mužov, ktorí majú apnoe majú nadváhu až obezitu. Diagnostika a liečba apnoe je to, čo človeku môže pomôcť znížiť svoju hmotnosť, samozrejme v spolupráci s rovnako dôležitými (ak nie dôležitejšími) režimovými opatreniami. Váš manžel podľa popisu môže mať spánkové apnoe, je potrebné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu. podľa výsledkov vyšetrenia vieme doporučiť liečbu chrápania.

2013-05-30 11:04:09 - otázka od: Anka Mám 50 rokov. Môj problém so spánkom je dlhodobý. Zaspím v pohode, ale po 3-4 hodinách sa zobudím, musím na toaletu a potom mám už problém zaspať. Môj spánok je plytký, zobudí ma každé šuchnutie. Nepamätám sa, kedy som spala hlbokým, oslobodzujúcim spánkom. Večer pred spaním si dávam čaj na dobrú noc, upokojí ma, ale nemám pocit, že rieši problém so spánkom. Dlhodobo užívam Thyroxin na štítnu žľazu. Do svojho denného rozvrhu si naplánujte veľa pohybu, prechádzky 2 hodiny pred spánkom. Večer nepozerajte TV a nepracujte na PC.

2013-05-30 11:04:39 - otázka od: Rena Štilhamerová Pekný deň :-) srdečne pozdravujeme našu prvú pani pediatričku ..... Moja otázka sa týka hrúbky vankúša pre menšie deti (3 a 7 ročné) Dcérka má rada úplne tenučký podhlavník, syn zaspáva takmer v polosede.... k hrubšiemu podhlavníku si želá ešte menší vankúšik a až tak je spokojný. Je to správne ? Aj ja Vás pozdravujem a teším sa, že nám píšete. Nie je dôležité, aký vankúš dieťa používa alebo vyžaduje, ale to, ako sa vyspí. Každý z nás je iný. Ak jednému dieťaťu vyhovuje tenký vankúšik, je to v poriadku, ale ak sa druhé dieťa vyspí lepšie na niekoľkých vankúšoch, je to tiež v poriadku. Dôležité je, aby ráno vstávali obe s úsmevom na tvári.

2013-05-30 11:04:59 - otázka od: Mon Dobrý deň, chcela by som sa opýtať čo môže byť príčinou nespavosti. Náš kamarát totiž nieje schopný prespať celu noc. Často sa stane že si zdriemne na hodinku a viac sa mu spať nedá. Už je s toho zúfalý a mi nevieme ako mu pomôcť. K doktorovi ho posielame už dlho, ale márne. Tento jeho stav trvá už dlhé roky. A je to energický človek čo je v celku zváštne ked v noci vôbec nespí. Ďakuejm za Vašu odpoveď. Matečeková Pokiaľ Váš kamarát nie je ochotný si priznať svoj problém, nebude ochotný ho ani riešiť a Vy s tým žiaľ nič nespravíte...

2013-05-30 11:05:34 - otázka od: Lucia Dobrý deň, keď vypijem čo i len trošku alkoholu, je jedno či je to jedno pivo alebo pohár vína, mám problém zaspať. Viete mi povedať čím je to spôsobené a čo by mi mohlo pomôcť? Ďakujem pekne a prajem pekný deň. Nepite alkohol, dá sa žiť aj bez neho. Negatívne následky požitia alkoholu už poznáte.

2013-05-30 11:06:01 - otázka od: ZDENEK JASAN ako sa dostanem k pristroju ked nemám na to aby som ho kupil./Mám 123eur dôchodok na mesiac. Navštívte spánkové laboratórium štátne: sú v Bratislave , v Martine a v Košiciach

2013-05-30 11:06:50 - otázka od: Eva Neruší ma nikto v izbe, spím sama no aj tak mám problémy so spánkom.Zaspím okolo 22h. a už po 2 hodinách sa zobudím... to sa opakuje niekoľkokrát za noc. Pravidelne okolo 4h. som prebudená definitívne. cítim sa z toho unavená, bolieva ma hlava. Neviem, v čom je problém. Počas dňa riešim len bežné problémy, nemám žiadne vážne problémy. Jednoduché rady: - veľa sa hýbte: prechádzky, rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie, a iné športy - pred spánkom si doprajte 1-2-hodinovú prechádzku - pred spánkom nepozerajte TV a nepracujte s PC - udržujte sociálne kontakty, riešte problémy hneď ,neodkladajte ich „na neskôr“ - komunikujte - pracujte - urobte si pravidelný rozvrh vašich činností, víkend strávte v prírode fyzickou aktivitou

2013-05-30 11:08:42 - otázka od: Helena Dobrý deň,trpím nespavosťou a ked už zaspím, tak mávam veľmi divoké sny. Je to choroba ktorá sa dá liečiť_ Ďakujem Jednoduché rady: - veľa sa hýbte: prechádzky, rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie, a iné športy - pred spánkom si doprajte 1-2-hodinovú prechádzku - pred spánkom nepozerajte TV a nepracujte s PC - udržujte sociálne kontakty, riešte problémy hneď ,neodkladajte ich „na neskôr“ - komunikujte - pracujte - urobte si pravidelný rozvrh vašich činností, víkend strávte v prírode fyzickou aktivitou

2013-05-30 11:09:21 - otázka od: Pavol Slansky Mám 66 rokov a už viac ako 3 roky nemožem v noci spať.Keď si užijem niektorí liek na spanie,hlavne užívam SANVAL potom horkoťažko zaspím,ale aj to je maximum 4 hodiny.Neviem čo by som mal robiť,lebo po noci sa citím dosť unavený.Ďakujem. Veľmi dobre ste opísali príznaky, ktoré prináša so sebou dlhodobé užívanie hypnotík. Ľudia, ale aj tí, čo lieky na spanie doporučujú, podceňujú nebezpečenstvo dlhodobého užívania liekov na spanie. Hypnotiká či sedatíva doporučuje výrobca užívať krátkodobo, maximálne 3 týždne.

2013-05-30 11:09:56 - otázka od: tomtom Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, čí je v poriadku, že si cez víkend, keď nie som v práci, pospím aj viackrát denne. Ráno sa zobudím - naraňajkujem sa a zachvíľku si idem opäť zdriemnuť, po obede tak isto ma chytá na spánok a v noci klasicky ako každý jeden z nás. Ak vám takýto opakovaný spánok prináša osvieženie a energiu, tak si ho doprajte

2013-05-30 11:10:01 - otázka od: Peter Dobry den, akym sposobom sa mozem do Vasho spankoveho laboratoria prihlasit? Potrebujem odporucenie od obvodnej lekarky? Hradi naklady poistovna? dakujem Môžete sa objednať u nás telefonicky alebo mailom., odporúčanie od obvodnej lekárky nepotrebujete. Je však dobré, ak si so sebou vezmete lekárske správy s predošlých vyšetrení. Konzultáciu i vyšetrenie nám poisťovne nepreplácajú.

2013-05-30 11:10:43 - otázka od: Markíza Dobrý deň p. doktorka! Som žena, mám 43 r., som z KE a mojím veľkým problémom je chrápanie. Vyhýbam sa akémukoľvek odlúčeniu od domova, pretože sa hanbím za to. Ako mám postupovať, ak sa chcem zbaviť chrápania? Potrebujem najprv návštevu obvodného lekára? Vyhľadajte si v Košiciach spánkové laboratórium, je umiestnené v pneumologickej klinike. Urobia Vám vyšetrenia a na jeho základe Vám odporučia najlepší postup.

2013-05-30 11:10:51 - otázka od: Iveta Krivá Dobrý den, pred tromi rokmi sme sa nasťahovali do nového domu a odvetdy sa neviem vyspať,dovtedy som spávala normálne na byte.Mám probém zaspať trvá mi to i 3 hodiny,moj spánok je nepokojný a zobudim sa uplne na všetko čo sa v noci len šuchne alebo pohne. Nestalo sa mi, aby som tu prespala celu noc.Vyskušala som čaje,bylinky a všetko monže.Ďakujem Bude to možno znieť divne, ale vráťte sa tam, kde ste dobre spávali.

2013-05-30 11:11:19 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či sú nejaké možnosti liečby chrápania /alebo aj možnosť trvalého odstránenia chrápania/? Môj manžel chrápe a dosť ma to ruší pri spaní. Čítala som o nejakom odstránení chrápania laserom. Muž nemá nadváhu, fajčí a chrápanie zosilní, keď si občas dá pivo. Viete mi poradiť? Pretože si myslím, že rokmi to už bude riadny problém. P.S. Mám spústu kamarátok s podobným problémom. Zatiaľ ďakujem Jednou z možnosti je aj chirurgické odstránenie prekážky v oblasti horných dýchacích ciest, ktoré robí ORL chirurg. Predtým, ako však sa Váš manžel rozhodne pre takýto zákrok, je potrebné vyšetrenie v spánkovom laboratóriu, nakoľko nie vždy ide o mechanickú prekážku.

2013-05-30 11:12:10 - otázka od: Silvia Dadučová Dobrý den mám dlhoročný problém.Nočné vstavanie vždy v skoro tu istú hodinu a s tým je spojené aj jedenie už som skušala všetko možne výsledok je ten istý budim sa v noci idem sa najest niekedy si to uvedomujem niekedy nie je to zvycajne medzi 00.30 až 2,30 vstanem aj dva tri krat idem niečo zjest a spat a potom znovu, som ako keby natiahnuta na budik.Zvlaštne je podla rozpravania manžela že len čo lahnem do postele tvrdo zaspím už neviem či je to porucha spanku či nie... Prosím, navštívte spánkové laboratórium.

2013-05-30 11:12:57 - otázka od: miriam jarošová Dobrý deň, pani doktorka, chcem sa Vám veľmi poďakovať za pomoc manželovi a synovi. Obaja sa vďaka Vášmu laboratóriu zbavili dlhoročných zdravotných neduhov, únavy a mrzutosti kvôli nekvalitnému spánku. Je až neuveriteľné, čo všetko dokáže kvalitný spánok.... prajem veľa síl do ďalšej práce.... S vďakou M. Jarošová Tešíme sa spolu s Vami 

2013-05-30 11:13:20 - otázka od: mojson Aky je najjednoduchsi sposob vyrazneho znizenia opakovania chrapania ? Vraj si niekto dava tenisovu lopticku do vyrobeneho vacku na chrbte, aby ho to nutilo si nelahat na chrbat, pretoze v tejto polohe je chrapanie najcastejsie. Je to jedna z možností, ako zabrániť človeku chrápať v polohe na chrbte. Medzi režimové opatrenia, ako chrápanie zamedziť, patrí redukcia hmotnosti, vyhýbanie sa alkoholu najmenej 5 hodín pred spánkom, dostatok pohybu počas dňa, pravidelný spánkový režim.

2013-05-30 11:13:57 - otázka od: Jaroslava Dobrý deň, p. doktorka prosím Vás o radu. Budem mať tento rok 60 rokov a trápi ma tiež chrápanie. Mysllím si, že má na tom podiel aj moja nadváha /meriam 165 cm a vážim 78 kg/. Rada by som počula Váš názor a radu čo by mi pomohlo, prípadne aspoň zmiernilo moje trápenie. Ďakujem pekne za odpoveď. Objednajte sa prosím na konzultáciu a vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 11:13:59 - otázka od: ivan dobrý deň, už dlhšie mám problémy s chrápaním a spánkom. mám 36 rokov a už som v minulosti používal dýchací prístroj ale po nejakej dobe som ho prestal používať z dôvodu nekomfortného pocitu. chcel by som sa opýtať na váš názor na operáciu lesrom. je predpoklad že by sa čiastočne odstránilo chrápanie? dakujem Na posúdenie Vašej otázky sa potrebujem s Vami stretnúť na konzultácii v našom spánkovom laboratóriu. Zavolajte nám alebo napíšte mail.

2013-05-30 11:14:39 - otázka od: Terézia Od roku 1989 trpím nespavosťou.Užívala som rôzne lieky,najprv na prírodnej báze,neskôr chémiu.Roky som užívala kombináciu Lerivon+polku Hypnogenu.Kedže som si uvedomila,že ja netrpím depresiami,Lerivon som zrušila a teraz mi polka Hypnogenu nestačí.Zaspím rýchlo,ale budím sa po dvoch hodinách a neviem zaspať.Dávky lieku si nezvyšujem,trápim sa do rána. Dlhodobá liečba liekmi na spánok – hypnotikami má ako jeden z nežiaducich účinkov poruchy spánku. Opakovane sa stretávame s ľuďmi, ktorí nás žiadajú o radu, čo s tým. Je to problém, nakoľko pri dlhodobom užívaní sedatív dochádza k závislosti na liečbe, čo znamená, že človek na dosiahnutie účinku potrebuje stále vyššie dávky a už bez týchto liekov nedokáže fungovať. Ddlhodobé užívanie hypnotík nie je riešením, väčšinou iba odloží (a zväčší) problém na neskôr. Hypnotiká či sedatíva doporučuje výrobca užívať krátkodobo, maximálne 3 týždne.

2013-05-30 11:16:28 - otázka od: Majka Dobry den, som zena 37, zdrava, len od detstva "trpim" slabym spankom, pocujem a vnimam kazdy suchot...len vynimocne spim tak, ze sa rano zobudim s pocitom, vyspala som sa dobre hlboko...lebo inak spim tak plytko... Nepijem, nefajcim, nejem vela, 1 x kava denne...mam pravidelny rezim...Zaspavanie ako kedy... Co je prosim pricinou toho lahkeho spanku...? Rada by som spala hlbokym spankom a citila sa oddychnuto... Do svojho denného rozvrhu si pridajte viac pohybu, 2 hodiny pred spánkom na prechádzku, večer nesledovať TV a nepracovať na PC.

2013-05-30 11:17:00 - otázka od: Ivana Dobrý deň, chcem sa opýtať, prečo v noci škrípem zubami? Aký je dôvod keď v noci niekto škrípe zubami? Ďakujem Škrípanie zubami môže byť prejavom napätia počas noci

2013-05-30 11:18:11 - otázka od: zlatko dobry den.uz niekolko rokov dobre nespim.mam 37 rokov.v noci asi dost chrapem a aj s dzchanim mam asi velky problem aspon co mi partnerky hovoria.moze za to zablokovana prepazka v nosnej dutine,alebo len moja nadvaha?mam 182cm a 126kg.dakujem. Potrebujete vyšetrenie v spánkovom laboratóriu. Hlavne v poslednom období často mávame pacientov do 40 rokov s nadváhou a chrápaním. U veľkej väčšiny z nich nachádzame pozitívny výsledok a z našej liečby majú okamžitý osoh.

2013-05-30 11:18:20 - otázka od: Pavol Dobrý den, chtěl bych se zeptat- máme zkouškové období na škole a učím se do 2-3 hodin do rána, někdy i déle. O to později ale vstávám a potřebuji spát i 10 a více hodin, jinak se neproberu... Myslíte, že to je tím, že nechodím spát před 12? A doporučovala byste změnit režim? Dôležité je, aby ste spali súvisle 8, 9 prípadne aj 10 hodín. Spánok potrebujete na to, aby ste boli schopný koncentrovať sa na učenie. Nie je dôležité, kedy idete spať, či pred dvanástou alebo o tretej v noci.

2013-05-30 11:18:52 - otázka od: Konštantin Dobry den v r. 2000 ma po operacii opuchu hlavy v nemocnici mi sestričky v nemocnici podavali na spanie rohypol.Po prichode domov som nemohol zaspať a postupne prešiel na diazepan 10,či sanval aby som sa vyspal.Tieto lieky mi učinkuju asi 4h potom sa zobudim a už nemôžem zaspať.Rad by som si odvykol od liekoch na spanie iba neviem ako na to.Do postele chodim o 22h a o 23h si dam kusok tabletky aby som nebol celu noc hore.Prosim Vas poradte mi čo mam robiť Ide pravdepodobne o závislosť na hypnotikách.

2013-05-30 11:20:36 - otázka od: Ivana Tomšíková Dobrý deň prajem. Chcem sa opýtať, ako sa dá liečiť dlhoročný problém so spánkom, resp.zaspávaním. Vždy príde len po užití pol tabletky.Ak si nedám liek, nezaspím do rána. Skúšali sme všetko možné, ale nedá sa zaspať. Lekár mi vždy predpíše iné, aby sme to obmieňali. Ale ja by som potrebovala tento problém vyriešiť.Prosím Vás o bližšiu radu, na aké vyšetrenie by som mala ísť. Popisujete závislosť na liekoch na spanie - hypnotikách. Dlhšiu odpoveď nájdete vyššie na jednu z predchádzajúcich otázok ohľadom nespavosti.

2013-05-30 11:20:39 - otázka od: Ivan Ako vplyva práca na 12 hodinove smeny, tým padom aj nepravidelny spanok na cloveka ktorý sa lieci na diabetes II typu, inzulín 3x denne. Ked clovek neciti problemy, moze pracovat na smeny nadalej alebo by s mal radsej hladat ine zamestnanie ? ( co je posledna moznost, dnes sa zamestnat a s diagnozou diabetes je velky problem ). U človeka s diabetom nedoporučujem prácu na smeny.

2013-05-30 11:21:31 - otázka od: Ondrej Števka Dobrý deň. Prosím Vás nemôžem zaspať keď nastáva spln, počas spln. Nechcem si navyknúť na tabletky.Niekedy to trvá aj do druhej v noci. Ďakujem za pomoc. Večer choďte aspoň na 2-hodinovu prechádzku. Zatemnite si miestnosť. Ak sa v noci zobudíte, choďte opäť von.

2013-05-30 11:22:13 - otázka od: martina dobry den pani doktorka, chcem sa spytat do akej miery moze byt budenie sa pocas noci (minimalne 3 krat) sposobene vybocenou prepazkou nosa, to znamena prietok vzduchu cez jednu cast (dierku) max. 20%. Ci ste sa stretli s tymto ako pricinou nespavosti, lepsie povedane,prerusovaneho spanku. dakujem,martina Prerušovaný spánok môže vznikať aj vďaka tomu, že človek nemôže dýchať nosom. V tom prípade môže pomôcť operácia vybočenej nosovej prepážky.

2013-05-30 11:22:44 - otázka od: maco Trápi ma ranné vstávanie...zobudím sa medzi 3- 4 tou hodinou ráno a to tak že otvorím oči a som hore. Potom už neviem zaspať, príp. až okolo 6 tej, keď mám vstávať. Budí ma nejaký telesný orgán? napr. Ľadviny? V noci som sa už zobudil aaj na chrápanie. V minulosti som nechrápal. Ďakujem. Ak sa zobudíte medzi 3-4. hodinou a cítite sa byť vyspatý, nezostávajte v posteli, ale začnite svoje bežné denné aktivity.

2013-05-30 11:22:56 - otázka od: blanka kutikova moj partner ma 41 rokov a velmi hlasno chrape a mna tym vyrusuje, prosim poradte Vášmu partnerovi odporúčame, aby svoj problém riešil v spánkovom laboratóriu. Pokiaľ nebude ochotný, nie je nerozumné oddeliť spálne. Nie je dôvod, aby ste sa kvôli nemu nikdy poriadne nevyspali.

2013-05-30 11:23:21 - otázka od: Sona dobry den, chcela by som sa dobre, zdravo vyspat, no nedari sa mi. moj spanok, je prerusovany, vsetko vnimam, rano som unavena. ako si mam navodit ten pravy tvrdy spanok, ked vecer lahnem a rano vstanem oddychnuta? Jednoduché rady: - veľa sa hýbte: prechádzky, rýchla chôdza, plávanie, bicyklovanie, a iné športy - dodržujte pitný režim, doprajte si kvalitnú stravu s dostatkom bielkovín - udržujte sociálne kontakty, riešte problémy hneď ,neodkladajte ich „na neskôr“ - komunikujte - pracujte - urobte si pravidelný rozvrh vašich činností

2013-05-30 11:26:07 - otázka od: Marta Benova Dobrý deň prajem, mám 55 rokov a tiež mám problém s chrápaním. Manžel ma občas v noci budí, lebo vraj prestávam dýchať až o mňa dostáva strach. Napriek chrápaniu spím dobre, aj si odpočiniem a ja o ničom vlastne ani neviem, len manžel má z toho pravidelne šoky. Ako sa dá dostať k Vám na liečenie? Hradí takéto liečenie zdravotná poisťovňa, či v plnej výške pacient? Ďakujem za odpoveď. Prestávky v dýchaní je potrebné riešiť, tento problém sa totiž časom zvykne zhoršovať. Objednajte sa na konzultáciu a vyšetrenie, aby bolo možné zahájiť účinnú liečbu. V našom spánkovom laboratóriu si vyšetrenie hradí pacient sám. Výhodou však je, že k vyšetreniu a liečbe sa dostanete prakticky okamžite, bez čakania. V iných spánkových laboratóriách sú čakacie doby od 4 mesiacov do 2 rokov.

2013-05-30 11:26:48 - otázka od: svetlana Dobry den.Chcela by som sa opytat ci je to pravda ze ked sa nieco sniva ze sa to stane.Ked sa sniva voda bazen alebo more co to znamena. Nevieme o tom, že by to bola pravda.

2013-05-30 11:28:43 - otázka od: Renáta Hrašková Dobrý deň,trápi ma chrápanie v noci,ktorým ruším partnera.Spím so zavretými ústami,apnoické fázy nemávam.10 rokov trpím na alergiu a mám polypy v nose,na ORL mi odporučili operačný zákrok,ktorý zvažujem.Pomôže mi operácia,aby sa obmedzilo moje chrápanie,alebo to s tým ani nesúvisí? Vyskúšala som už všetky dostupné kvapky a spraye proti chrápaniu,no bez efektu. Odporučili by ste mi vyšetrenie v spánkovom laboratóriu?Ďakujem za odpoveď. Máte urobené vyšetrenie v spánkovom laboratóriu? Doporučujem ho doplniť ešte pred zákrokom v ORL oblasti. Naše skúsenosti nepotvrdzujú, že by kvapky a spreje proti chrápaniu boli efektívne.

2013-05-30 11:29:32 - otázka od: Eva Sevaldová mám 54 rokov a počas spánku veľmi silne a hlasito chrápem / až ma to zobudí/, prosím o radu ako sa liečiť, ďakujem, Doporučujem vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 11:33:11 - otázka od: Ondrej Dobry den, pani doktorka, absolvoval som nocny pobyt v spankovom laboratoriu. Na zaklade vysledkov mi bola odporucena operacia, pri ktorej mi odstránli uvulu a časť mäkkého podnebia, stenčili nosnú prepážku a odobrali časť tkaniva z nosných dutín. Niekoľko mesiacov po operácii to bolo fajn, ale po cca 1 roku sa mi chrápanie "vracia". Poraďte mi, prosím, ako to riešiť. Ďakujem a prajem pekný deň. Vaša skúsenosť je veľmi podobná skúsenosti viacerých našich pacientov, ktorí nás vyhľadali po tom, ako im operácia hrdla nepriniesla požadovaný efekt. Svaly horných dýchacích ciest si môžete trénovať pravidelnou fyzickou záťažou a tým prispieť k tomu, aby chrápanie nebolo príliš výrazné. Udržujte si váhu, nepriberajte. Večer nepite pred spánkom alkohol.

2013-05-30 11:34:41 - otázka od: paracetamol Dobrý deň, dlhodobo mám problém s jednou nosovou prepážkou. Ani po operácii mi ju nespriechodnili úplne. Občas počúvam, že chrápem - budím sa so suchom v ústach. Neviete mi odporučiť nejaké postupy, ktoré by to mohli minimalizovať? (usporiadanie zahlavkov, atď...) Ďakujem. Navštívte ORL lekára.

2013-05-30 11:34:59 - otázka od: Sl.Straka Nezaspím bez Stilnoxu (66 ročný). Čo s tým ? Ďakujem za odpoveď. Ide o závislosť na hypnotikách.

2013-05-30 11:35:41 - otázka od: andrej zalezi na tom kedy spime? respektive existuju nejake nevyhody posunuteho spankoveho rezimu (do postele povedzme o druhej v noci, vstavat o 10) pokial mam stale 8 hodin spanku? dakujem Posunutý spánkový režim je v poriadku, pokiaľ človek spí neprerušovane 8 hodín.

2013-05-30 11:36:42 - otázka od: Maria Dobry den, mam 27 rokov a problemy s chrapanim, spavam vzdy na boku a aj tak to nepomaha. Spanok mam inak hlboky a nemam s nim problem, ale chrapanim rusim spoluspacov :) Potrebujete vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

2013-05-30 11:37:16 - otázka od: Majka Dobry den, chcem sa spytat ako si poradit s partnerovym chrapanim. Dakujem. Tento problém potrebuje riešiť Váš partner, najlepšie návštevou spánkového laboratória.

2013-05-30 11:41:27 - otázka od: Alexandra Dobry den, Chcem sa spytat, 1. do akej miery vplyva stres na spanok 2. ci moze na spanok vplyvat aj to, nakolko je clovek zdravy 3. Ked na niekoho pride spanok popoludni, povedzme ze tento clovek spal 8 hodin a vstaval o 9.00, je normalne aby uz okolo 14.30 sa mu zacali zatvarat oci a aby ledva rozmyslal a aby prestaval vnimat? 4. Preco sa clovek hoci aj po 8 alebo 9 hodinovom spanku citi byt unaveny (teraz nemyslim ludi ktori chrapu), su uplne bez energie a svoj den zacinaju kavou, zdravy clovek by sa nemal budit s energiou a bez potreby dat si kavu? 1. Stres negatívne vplýva na kvalitu spánku, často ide o útlak, ktorý človek nedokáže zvládnuť 2. Áno, môže 3. Áno, je to možné, tento stav popisujú ľudia, ktorí trpia prestávkami v dýchaní počas noci - apnoe. Ak sa niekto cíti byť unavený a má možnosť, odporúča sa dopriať si popoludňajší spánok. 4. Môže to byť kvôli tomu, že má človek nekvalitný spánok, ak potrebuje spať dlhšie ako 8 hodín, je potrebné spať tak dlho, aby sme sa cítili sviežo.

2013-05-30 11:43:22 - otázka od: Alex Dobry den, moj spankovy problem nespociva v chrapani, ale i tak si Vas dovolujem oslovit. Spolubyvajuce, ci rodina sa dost casto stazuju, ze v noci strasne skripem alebo klepocem zubami. Jedna spolubyvajuca sa dokonca na to budi, ze je to tak hlasne. Ja mam vyborny spanok, v noci ma len tak nieco nezobudi, takze o tomto probleme vobec neviem, len z ich rozpravania. Docitala som sa o tomto probleme, ze moze poskodzovat zuby, avsak na svojich nepozorujem ziadne zmeny, nemam ziadne bolesti rano ani cez den. Docitala som sa tiez, ze pricinou moze byt hnev,uzkost, stres. Ani jedno nepocitujem. Mozete mi poradit,akym sposobom sa da tohto zlozvyku zbavit? Dakujem velmi pekne. Alex Dajte si urobiť vyšetrenie u zubára, či nemáte poškodený chrup. V noci nám môže aktívne pracovať podvedomie a vtedy dolieha na nás vami opisovaný hnev alebo úzkosť, ktoré ovplyvňujú svaly na tvári.

2013-05-30 11:46:16 - otázka od: Marián Popík Príjemný dobrý deň prajem p. Kubovčáková Ďakujem za Váš pozitívny a proklientský prístup ešte ako detskej doktorky v Rači. Aby to nebolo iba zdvorilostné :-) je normálne že viac ako 10 rokov fungujeme s manželkou na cca 3-4 hodinách spánku denne? Z Vašej praxe...čo nás môže postretnúť? aké negatívne následky? Je lepšie spávať každú noc rovnako dlho, alebo je lepšie prípadný deficit niekedy dospať? Ďakujem PS, pozdravujú Vás aj rodičia :-) Veľmi pekne ďakujem za milý pozdrav :-) Ak Vám s manželkou stačia 3-4 hodiny spánku za noc, určite Vám ostane veľa času na iné veci. Je lepšie spávať každú noc rovnako dlho, ale ak sa človek cíti unavený, odporúča sa deficit spánku dospať.

2013-05-30 11:47:06 - otázka od: Helena Je vyšetrenie v spánkovom laboratóriu hradené poisťovňou, alebo ho platí pacient. Je toto laboraótrium aj v Prešove? V našom spánkovom laboratóriu si všetky služby hradí pacient sám. Pokiaľ viem, v Prešove spánkové labratórium nie je, najbližšie je v Košiciach.

2013-05-30 11:48:27 - otázka od: dumdy Dobry den, chcem sa spytat nakolko vplyva stres na spanok? Preco sa uz clovek budi rano unaveny, aj ked spal riadne 8 hodin, zdravy clovek by sa nemal budit oddychnuty? Je normalne aby niekto popoludni, aj ked vstaval povedzme o 9 hodine, aby sa mu uz zatvarali oci, prestaval vnimat? Denná ospalosť môže byť spôsobená spánkovými poruchami dýchania spojenými s chrápaním a apnoe. Doporučujem navstíviť spánkové laboratórium.

2013-05-30 11:48:56 - otázka od: Ferro Dobrý deň. Je zdravé spať bez vankúša, resp. používať len maličký vankúšik? Ďakujem. Je doporučené spávať tak, ako to človeku vyhovuje, či už s vankúšom alebo bez neho.

2013-05-30 11:51:04 - otázka od: Petra Dobry den pani doktorka, ako casto sa ma desifnikovat pristroj na spanie a ake prostriedky na to pouzit? Nie je pristroj nebezpecny z hladiska mnozenie sa virov, ked clovek ten pristroj pouziva ja pri viroze? Dakujem za odpoved. Pri akútnom ochorení dýchacích ciest sa pretlakový prístroj nepoužíva. Maska sa čistí 1-2x týždenne alebo častejšie podľa potreby bežným prostriedkom na riad a teplou vodou.

2013-05-30 11:52:22 - otázka od: Lysik Tiež chrápem a čítal som a nete, že blízko chrápajúceho treba položiť bavlnené vrecúško s postrúhaným akýmkoľvek mydlom. Spávam sám a neviem či to pomohlo :D Nemáme túto skúsenosť, poradíme ďalej.

2013-05-30 11:53:46 - otázka od: Rasto Dobry den, mam diagnostikovane apnoe obstrukcneho ale aj centralneho typu zavazneho stupna. Pouzivam v noci pristroj Auto BiPap. Bohuzial je ale moje dychanie zvlastne aj cez den. Dycham plytko a malo a raz za cas, ked sa uvedomim, sa musim z hlboka nadychnut. Byvam aj cez den unaveny a ospaly. Zatial sa mi k tomu nikto nevyjadril. Vedeli by ste mi poradit? Dakujem. Doporučujem pneumologické vyšetrenie.

2013-05-30 11:55:20 - otázka od: Michal Dobrý deň, zaujímalo by ma prečo sa počas spánku potím. Stravujem sa zdravo pravidelne každé ráno behávam, chodievam večer cvičiť. No to potenie je také, že keď sa zobudím tak mám pravidelne mokré tričko. Ďakujem za odpoveď. Dajte si urobiť endokrinologické vyšetrenie, hlavne ak pozorujete aj zvýšenú teplotu a nechcený pokles váhy o 10% za posledného pol roka.

2013-05-30 11:57:26 - otázka od: jaruš Dobrý deň pani doktorka, môj manžel má po 50-tke, zle dýcha medzitým chrápe rozpráva zo sna, alebo sa smeje, nie moc príjemné kombinácie hlavne v noci, ked sa má spať, to trvá v noci s 2-3 prestávkami, ked sa ako tak prebudí ide sa napiť alebo na toaletu. To chrápanie sa podobá ako štartujúcemu motoru. Má miernu astmu- zistenú. Je fajčiar aj každodenný konzument alkoholu to je jedno akého- niekedy dosť vo veľkej dávke.Prosím o radu ako to zmeniť, tvrdá hlava to nechápe a niekedy nato doplácam ja s dcerou, ktorá ma hned izbu vedľa spálne. V noci som nútená zo spálne dobrovoľne na silu odísť aby som ako tak sa vyspala, potom je z toho tichá domácnosť- bo je domýšľavý. Ďakujem za radu Manžel potrebuje vyšetrenie v spánkovom laboratóriu. Pre Váš dobrý spánok by som oddelila spálne.

2013-05-30 08:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Buona Notte  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia