Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo vám hrozí na festivale? Návod, ako ho najlepšie prežijete

Dávajte si pozor na festivaloch, aby sa vám nič nestalo.
Dávajte si pozor na festivaloch, aby sa vám nič nestalo.

Festival je jedným z dôvodov, prečo sa mnohí tešia na leto! Čaká na vás pestrá ponuka festivalov, na ktorých sa zabavíte, načerpáte novú energiu, zabudnete na starosti a stretnete sa so svojimi priateľmi. Aby ste mali na ne len príjemné spomienky a nielen „opicu“ či dokonca nejaké zranenia, pozrite sa, ako si ho užijete v zdraví.

 

Na festivaloch, kde tečie alkohol potokom a davy ľudí sa unášajú ich atmosférou, sa ľahko môže stať nebezpečenstvo, ktoré nemusí „uniesť“ vaše zdravie.

„Mnohým zraneniam a zdravotným problémom by sa dalo predísť lepším plánovaním,“ povedal Dr. Chris Howes, lekársky riaditeľ Medical Services, ktorá poskytuje lekársku starostlivosť na britských festivaloch.

Toto si zoberte so sebou

Na festival si určite nezabudnite zobrať lieky proti bolesti hlavy a žalúdočnú nevoľnosť a dezinfekčný prostriedok na drobné odreniny. Ak budete potrebovať pomoc na festivale, keďže trpíte nejakou chronickou chorobou, povedzte o tom hneď po príchode zdravotnému personálu, ktorý by mal byť k dispozícii na každom festivale.

„Ak ste tehotná, pre istotu to oznámte zdravotníckemu personálu, nech o tom vedia,“ povedal Dr. Howes.

Ešte nemáte žiadny vybratý? Vyberte si z našej širokej ponuky.

Alkohol

Mnohí si nevedia predstaviť zábavu na festivaloch bez pohárikov alkoholu. Na tom by nebolo nič zlé, ak by ho pili s rozumom. Muži by nemali vypiť viac ako 3-4 poháriky alkoholu a u žien je to 2 až 3 poháriky. Alkohol ľudský organizmus poriadne dehydruje, pričom teplejšie počasie k tomu len prispieva. A to už ani nehovoríme o rannej opici. Nechcete si predsa nechať ujsť svoju obľúbenú hudobnú kapelu na druhý deň len kvôli opici?

Možno vás presvedčí aj tento fakt. Alkohol dokáže poriadne zničiť pečeň. Urobí z nej doslova mleté mäso. V pečeni vznikajú pri konzumácii alkoholických nápojov látky, ktoré spôsobujú zápaly. K tomu sa pridajú aj jedovaté látky vznikajúce pri odbúraní alkoholu v pečeni. Tieto látky poškodzujú pečeňové bunky a zanechávajú jazy a rany na orgáne. Týka sa to hlavne tých, ktorí si často doprajú poháriky alkoholu. Postupnou konzumáciou alkoholu pečeň tvrdne a čoraz viac sa zjazvuje, až pripomína mleté mäso.

Osobná hygiena

Znížte riziko vzniku a šírenia baktérií, ktoré spôsobujú chorobu či hnačky umývaním rúk! Nezabúdajte na hygienu rúk, keď jete alebo idete na záchod. Taktiež, ak ste manipulovali s odpadkami.

Prineste si vlhčené obrúsky a antibakteriálny gél na ruky. Gél použite hneď pred tým, ako budete jesť a po tom, ako vyjdete zo záchoda,“ upozorňuje Dr. Howes.

Drogy

Je možné, že podľahnete užívaniu drog. Na festivale, kde sa pohybuje množstvo ľudí, sa vždy nájde minimálne jeden, ktorý je pod vplyvom drog a ponúkne ich aj ostatným. To je realita. Smrteľnou kombináciou je užitie drogy a zároveň pitie alkoholu.

"Nesnažte sa kombinovať drogy a alkohol, bude vám z toho ešte viac zle. Ak ste pravidelným užívateľom drog, neužívajte viac, než ste boli zvyknutí," hovorí Dr Howes.

Zlú reakciu môžete mať aj z ľahších drog. Ľudia si myslia, že rôzne bylinné pilulky sú rovnaké ako vitamínové doplnky. Avšak môžu u ľudí vyvolať paranoju či iné nepríjemné vedľajšie účinky.

Sex

Nespútaná zábava a potoky alkoholu. Hneď sa zdá život krajší, ktorí si mnohí osladia nezáväzným sexom. Mať sex bez kondómu zvyšuje šancu na tehotenstvo alebo na sexuálne prenosnú infekciu akou je kvapavka, syfilis a chlamýdie. I tabletky na zrušenie tehotenstva či sexuálne zdravotné poradenstvo sú všeobecne dostupné od zdravotníkov na niektorých festivaloch.

Zdravie nôh

Hudobné festivaly sú veľkou záťažou pre nohy. Dôležité je, aby ste si ich udržali čisté a suché, aby sa zabránilo problémom, ako sú nepríjemné pľuzgiere, plesňové infekcie a iné ochorenia nôh. Tie sa vyvinú po tom, ako svoje nohy na dlhšie obdobie vystavíte vlhku a chladu. Jediným spôsobom, ako tomu zabrániť, je udržať nohy v suchu.

Výborné sú na festivaloch nepremokavé gumáky alebo iná podobná obuv, do ktorej sa nedostane voda a samozrejme náhradné suché ponožky. Na žabky radšej tentokrát zabudnite. Na festival sú nevhodné, navyše nie sú práve najzdravšie.

Oblečenie

Vodeodolné a teplé oblečenie sú na festivaloch nevyhnutné. Ľudia sa na festivaloch môžu ľahko podchladiť (telesná teplota klesne pod bezpečnú úroveň), keď klesne teplota v noci a tiež vtedy, ak je ich oblečenie vlhké od potu. Ak prší, snažte sa zostať čo najviac v suchu. Vezmite si nepremokavú bundu s kapucňou a príp. náhradné oblečenie.

Uši

Zoberte si so sebou chrániče sluchu (napr.: zátkové chrániče, slúchadlá), je možné, že sa ocitnete hneď v blízkosti reproduktorov. Dávajte si pravidelné prestávky od hluku, aby si vaše uši oddýchli.

"Hudba okolo ateliérov môže dosiahnuť viac ako 110 dB, čo zodpovedá hluku spôsobeného zbíjačkou, ktorou sa zbíja do betónu," povedal inštitút pre nepočujúcich Royal National Institute for Deaf People (RNID).

Ďalšie opatrenia

  • Pravidelne sa natierajte opaľovacím krémom s faktorom min. 15. Nezabúdajte na slnečné okuliare a klobúk. Vyhnite sa však opaľovacím krémom s množstvom škodlivých látok.
  • Majte pri sebe fľašu čistej pitnej vody.
  • Dávajte si pozor pri kempovaní, hlavne s manipuláciou plynového kanistra, na ktorom sa môžete ľahko popáliť.
  • Zvýšenú pozornosť venujte svojim dokladom a mobilnému telefónu. Na miestach, kde je pokope veľa ľudí vrátane festivalov, sa často kradne a mnohí zlodeji to využívajú.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9