Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Očkovanie detí: Pozrite sa, čo by ste o ňom mali vedieť (1. časť)

Množstvo rodičov odmieta dať svoje deti zaočkovať kvôli riziku zdravotných problémov.
Množstvo rodičov odmieta dať svoje deti zaočkovať kvôli riziku zdravotných problémov.

Povinné očkovanie detí je veľmi prepieranou témou. Veľa rodičov ho spochybňuje, bojujú proti nemu a odmietajú dať svoje deti zaočkovať kvôli riziku zdravotných komplikácií. Je však vakcína skutočne škodlivá? Čo sa stane v prípade, ak rodičia odmietnu dieťa zaočkovať? Pozrite sa, čo by ste všetko mali o tom vedieť.

Na Slovensku sa povinne očkujú deti proti 10 ochoreniam, ktoré v minulosti spôsobovali smrť. Patria sem infekčné ochorenia ako záškrt,  tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, vírusová hepatitída typu B, hemofilové invazívne infekcie, pneumokokové invazívne infekcie, osýpky, mumps a ružienka. Povinné očkovanie je dostupné pre všetky deti na Slovensku a je hradené z verejného zdravotného poistenia.

Názory sú rôzne

Názory na povinné očkovanie detí sú rozdielne, množstvo rodičov ho dokonca spochybňuje.

„Máme komplikované obdobie rôznych názorov na očkovanie, ktoré je veľmi ťažké aj pre nás - detských lekárov. My ako deti sme boli očkovaní, a lekári sa tešili, že sa nebudú  musieť stretávať s úmrtím na záškrt, tetanus, čierny kašeľ a iné. Vtedy sa hľadali možnosti, ako sa chrániť. Teraz, keď sme chránení, začína sa polemizovať o tom, prečo sa chrániť. Spochybňovanie očkovania je dnes módne a mediálne atraktívne,“ povedala pre Vysetrenie.sk všeobecná lekárka pre deti a dorast MUDr. Jana Snopková.

Prečo by sa mali dať deti zaočkovať?

„Očkovanie patrí medzi najefektívnejšie spôsoby prevencie proti závažným infekčným ochoreniam,“ upozorňuje Mgr. Martina Merková z Mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR.

Potvrdzuje to aj všeobecná lekárka pre deti a dorast MUDr. Jana Snopková, ktorá upozorňuje, že si rodičia neuvedomujú závažné choroby, ktoré sa môžu týkať ich detí. Keďže sa s nimi nestretávajú, nepovažujú za dôležité očkovať deti proti niečomu, čo nie je.

„Očkovanie dieťaťa je najbezpečnejšia ochrana proti nebezpečným infekčným ochoreniam. Práve vďaka očkovaniu sa nám podarilo eradikovať závažné, aj smrteľné ochorenia. Rodičia si to často neuvedomujú, nakoľko už s nimi neprichádzajú do kontaktu. Práve preto to považujú za zbytočné očkovať proti niečomu, čo tu nie je. Nie je tomu tak. Riziko nákazy týmito ochoreniami je stále aktuálne. Zatiaľ len sporadicky, avšak ak budú rodičia aj naďalej takto bojovať proti očkovaniu, budeme sa s týmito ochoreniami stretávať častejšie, a vtedy si možno uvedomia to, čo som povedala na začiatku. Očkovanie je vedecky overená a najúčinnejšia ochrana,“ povedala MUDr. Jana Snopková.

Čo ak ho rodičia odmietnu?

Mgr. Martina Merková z Mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva SR varuje, že povinné očkovanie v SR je zakotvené v zákone č. 355/2007 Z. z. a vo vyhláške MZ SR č. 585/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov. Ak by rodičia odmietli povinné očkovanie dieťaťa bez preukázania závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených prípadov, dopustia sa tak priestupku na úseku verejného zdravotníctva.

„Očkujúci lekár hlási odmietnutie povinného očkovania príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorý si pozýva rodičov na ústne prejednanie priestupku. Ak ani po tomto pohovore rodičia nesúhlasia s povinným očkovaním ich dieťaťa, rieši to regionálny úrad priestupkovým konaním. Za priestupok možno uložiť rodičom pokutu,“ povedala Mgr. Martina Merková.

Priestupky prejednávajú regionálne úrady verejného zdravotníctva a Úrad verejného zdravotníctva SR, pričom sa na ne vzťahuje zákon o priestupkoch.

„Cieľom povinného očkovania však nie je vyberanie pokút za jeho odmietnutie, ale prevencia prenosných ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním. Ak rodič odmietne dať dieťa zaočkovať, nevystavuje riziku ochorenia len vlastné dieťa, ale aj ďalšie deti vnímavé voči infekcii, neočkované z dôvodu kontraindikácie alebo ak nedosiahli ešte určený vek očkovania,“ povedala Mgr. Martina Merková.

Prečítajte si aj druhú časť článku o povinnom očkovaní detí! Dozviete sa, či sú vakcíny v skutočnosti škodlivé, očkovací kalendár 2013 a na záver radu od lekárky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9