Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pacienti, pozor: Toto je prehľad zmien u lekára (1. časť)

Pre pacientov nastali od apríla výrazné zmeny vo vyšetrení.
Pre pacientov nastali od apríla výrazné zmeny vo vyšetrení.

Od apríla nastali dôležité zmeny v zdravotníctve, ktoré sa týkajú každého z nás. Sú opäť zavedené výmenné lístky, menia sa doplatky za lieky a tiež aj preventívne prehliadky, ktoré sa rozšírili o niektoré vyšetrenia a za pacientmi budú vyrážať sanitky bez lekárov. Pozrite sa bližšie na každú z uvedených zmien.

Najprv všeobecný lekár, potom špecialista

Najzásadnejšou zmenou, ktorá sa týka každého z nás, je znovuzavedenie výmenných lístkov. Aby sme sa dostali na vyšetrenie k špecialistovi, budeme musieť zájsť najprv za obvodným lekárom, ktorý nám dá výmenný lístok. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva SR Mgr. Zuzany Čižmárikovej by mal mať obvodný lekár komplexné informácie o svojom pacientovi.

"Ministerstvo zdravotníctva SR považuje za dôležité, aby bol systém poskytovania zdravotnej starostlivosti okrem iného postavený aj na manažovaní pacientov všeobecnými lekármi," povedala Mgr. Zuzana Čižmáriková.

Takto to bude prebiehať

  1. Pacient zájde k všeobecnému lekárovi, ten ho vyšetrí, opíše problém a odporučí ho k špecialistovi.
  2. Všeobecný lekár následne vypíše výmenný lístok, kde zhrnie vyšetrenie, predpokladanú diagnózu a cieľ vyšetrenia u špecialistu.
  3. Pacient navštívi špecialistu a odovzdá mu výmenný lístok.
  4. V prípade iného, ďalšieho vyšetrenia u špecialistu, bude musieť pacient opätovne informovať svojho všeobecného lekára.

Kedy nepotrebujete výmenný lístok?

  • Pri úraze, ak na lekárske ošetrenie prídete do 24 hodín.
  • Pri opakovanej návšteve špecialistu, ak tak určí lekár špecialista (napr: chronickí pacienti ako diabetici, chronickí pacienti trpiaci vysokým krvným tlakom, atď.)
  • Pri liečení osôb, ktoré si vyžadujú sústavnú liečebnú starostlivosť.
  • Pri návšteve očného lekára (len ak ide o predpis okuliarov).
  • Pri návšteve psychiatra.
  • Pri návšteve kožného lekára.
  • Pri návšteve gynekológa.
  • Pri návšteve stomatológa
  • Pri ochrannom ambulantnom liečení (napr. odvykacie kúry a pod.).

Zmeny sa týkajú aj liekov

Pacienti sa môžu tešiť, nastali zmeny vo vypočítavaní cien liekov. Najnovšie sa zmenil výpočet cien liekov z druhej najnižšej ceny na priemer troch najnižších v rámci EÚ. Podľa odhadov Ministerstva zdravotníctva SR by tak mali znamenať pokles cien u viac ako 1220 liekov, ktoré slovenskí pacienti užívajú, čo znamená predpokladanú úsporu vo výške viac ako 76 mil. eur.

„Dané novinky vnímam veľmi pozitívne, a to nielen z pohľadu pacienta, ale aj samotného štátu. Našou snahou je totiž čo najefektívnejšie využívanie verejných zdrojov tak, aby sme poskytovali zdravotnú starostlivosť v čo možno najvyššej kvalite,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Doplatky za lieky sa postupne znižujú

Zaujímavé sú výsledky porovnania doplatkov pacientov za lieky v rokoch 2011 a 2012, ktoré priniesla analýza ministerstva zdravotníctva. V minulom roku pacienti zaplatili na doplatkoch za lieky až o takmer 15% menej ako v roku 2011.

„Prax hovorí jasne. Pacienti chcú byť liečení tou najmodernejšou farmakoterapiou, no za lieky nie sú ochotní doplácať vôbec, prípadne doplácať len minimum. Pre každého občana nášho štátu musí byť dobrou správou, že na doplatkoch sme v roku 2012 celkovo zaplatili až o 26 miliónov menej v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Rovnako sa nám efektívnymi nástrojmi podarilo znížiť priemernú cenu za jedno balenie lieku z pôvodných 10,71 eur na 10,60 eur, pričom tento pokles bol na strane doplatku pacient.“ potvrdil generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky Adam Hlôška.

Porovnanie doplatkov za lieky

                     Porovnanie 1. jan. 2013 k 1. okt. 2012              Porovnanie 1. apr. 2013  k 1. jan. 2013
Celkom:                                  5183                                                                        5131
Pokles doplatku:                       330                                                                          835
Bez zmeny:                            4526                                                                        3630
Nárast doplatku:                       239                                                                          562
Zaradený liek:                             88                                                                          104

Pozitívne zmeny nastali aj u poisťovní

Zmeny v liekovej politike priniesli dobré správy aj pre samotné poisťovne, ktoré časť ceny liekov preplácajú.

„Kým v roku 2011 sa úhrady zdravotných poisťovní za lieky pohybovali vo výške viac ako 1,052 mld. eur, nasledujúci rok sa podarilo tieto výdavky znížiť na viac ako 1,004 mld. eur. Zdravotné poisťovne týmto spôsobom ušetrili takmer 50 mil. eur.“ dodal Adam Hlôška.

Informujte sa o výške doplatkov u lekára alebo lekárnika

Ako potvrdila ministerka Zuzana Zvolenská, platí zásada, že na každé chronické ochorenie existuje liek bez doplatku, prípadne so sociálne únosným doplatkom do jedného eura. Pacienti by sa preto mali ohľadne doplatkov informovať najmä u svojich lekárov, prípadne lekárnikov, ktorí majú informácie o výške doplatkov a môžu pacientovi pomôcť pri predpisovaní liekov tak, aby si kvalitnú liečbu mohli dovoliť zaplatiť.

V ďalšej časti článku sa dozviete o dôležitých zmenách, ktoré sa týkajú rozsahu vyšetrenia na preventívnej prehliadke a záchraniek, ktoré budú chodiť za pacientmi bez lekárov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9