Zlomené srdce nie je len metaforou: Môže zabíjať ako infarkt

Zlomené srdce môže spôsobiť i vážne zdravotné komplikácie.
2013-02-14 06:00:00

Zlomené srdce nie je len preneseným významom, ktorý označuje smútok z nešťastnej lásky. Predstavuje i zdravotné riziko, podobné, ako keby ste dostali infarkt.

Stres z rozchodu alebo smrti milovanej osoby je veľkým rizikom pre naše srdce, preto sa určite oplatí vedieť viac o tomto fenoméne - syndróm zlomeného srdca.

Čo je to syndróm zlomeného srdca?

Syndróm zlomeného srdca je dočasné ochorenie srdca, ktoré nastáva v stresových situáciách, ako je napríklad smrť blízkeho človeka alebo rozchod s partnerom. Ľudia s takýmto syndrómom majú náhle bolesti na hrudi a môžu mať pocit, že dostanú infarkt.

Tieto príznaky môžu byť spôsobené reakciou srdca na nárast stresových hormónov. Počas syndrómu sa časť srdca rozširuje, keďže nepumpuje dobre krv, zatiaľ čo zvyšok srdca funguje normálne alebo má dokonca silnejšie kontrakcie.

Symptómy

Príznaky syndrómu zlomeného srdca môžu byť podobné ako u príznakov pri infarkte. Medzi bežné príznaky patrí bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, nepravidelný srdcový tep a celková slabosť. Akékoľvek dlhodobé bolesti na hrudníku môžu byť známkou srdcových príznaky, preto je dôležité, ihneď navštíviť lekára. Avšak väčšina ľudí s týmto syndrómom pociťuje bolesti len krátkodobo.

Ako ho odlíšiť od infarktu?

Väčšina srdcových infarktov je spôsobená zablokovaním srdcovej tepny. Toto zablokovanie vzniká kvôli krvným zrazeninám v mieste súženia z tukových nánosov v stene tepny. Čo sa týka syndrómu zlomeného srdca, srdcové tepny nie sú blokované, aj keď prietok krvi v tepnách srdca môže byť znížený.

Spúšťače syndrómu

Syndrómom často predchádza intenzívna fyzická a emocionálna bolesť. Spúšťačom syndrómu zlomeného srdca môžu byť:

  • Nečakaná smrť milovaného človeka.
  • Desivá lekárska diagnóza.
  • Domáce násilie.
  • Strata veľa peňazí.
  • Vystupovanie na verejnosti.
  • Fyzické stresory: Astmatický záchvat, infekcie, autonehody, veľký chirurgický zákrok, a pod.

Kto je najviac ohrozený?

Syndróm postihuje ženy omhoho častejšie ako mužov. Navyše, väčšina ľudí, ktorá trpí syndrómom, sú ženy od 50 rokov a vyššie.

Dôležitá je prevencia

Je možné, že sa syndróm zlomeného srdca môže vrátiť po tom, čo ste ho prekonali prvýkrát.  Mnohí lekári však odporúčajú dlhodobú liečbu betablokátormi a podobnými liekmi, ktoré blokujú potenciálne škodlivé účinky stresových hormónov na srdce.

Liečba

Keďže syndróm zlomeného srdca má podobné príznaky ako pri infarkte, rovnako sa tak aj lieči. Po diagnóze tohto ochorenia sa človek lieči v nemocnici, až kým sa úplne nezotaví. Akonáhle sa zistí, že symptómy zodpovedajú syndrómu, lekár pacientovi predpíše lieky, ktoré bude brať pokiaľ bude v nemocnici.

Ide o betablokátory, diuretiká a inhibítory enzýmu konvertujúceho angiotenzín (ACE) - tieto lieky pomáhajú znížiť záťaž vyvíjanú na srdce. Mnoho pacientov sa takto uzdraví až o jeden až dva mesiace. Opýtajte sa svojho lekára, do kedy bude potrebné, aby ste užívali lieky.

Syndróm zlomeného srdca je však ťažké diagnostikovať, čo potvrdzuje Dr. Richard Regnante, kardiológ na The Miriam Hospital.

"Môže byť ťažké pre kardiológov a lekárov na pohotovosti diagnostikovať a liečiť pacientov so syndrómom zlomeného srdca, " tvrdí Dr. Richard Regnante.

Zachráni vás odborná pomoc

Ľudské emócie sú nevyspytateľné. Na negatívne situácie nie je nikto z nás pripravený, preto nás ľahko dokáže zaskočiť nešťastná láska, smrť blízkej osoby či dramatický rozchod. Obyčajne pri tom prežívame veľký žiaľ, ktorý v skutočnosti dokáže doslova zlomiť srdce.

Aby sme si zachovali dobré zdravie, z tohto žialu nás dokáže dostať len odborná pomoc. Využite pomoc psychológa alebo psychiatra, kým nebude neskoro - je to lepšie, ako sa utápať v samote a žiali, z ktorého vám môže neskôr puknúť srdce.

Prekonajte rozchod s úsmevom! Osvedčené postupy, ako prekonať ťažký koniec ľúbostného vzťahu vám pomôže kniha Prežite rozchod s úsmevom.

2013-02-14 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: mayoclinic.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia