Oči v mrazoch trpia: Ako ich v zime chrániť?

Chráňte si oči pred mrazom.
2013-01-04 01:00:00

Sucho a mráz nielenže nesvedčí pleti, ale aj očiam. K tomu sa pridá pobyt vo vykúrených miestnostiach a niet sa čomu čudovať, že v zime oči veľmi trpia. Ako predísť suchým očiam?

Medzi najčastejšie príznaky suchých očí patrí pálenie, svrbenie a precitlivenosť. Niekedy máme pocit cudzieho telieska v oku alebo rozostrené videnie. Suché oči niekedy môžu aj slzieť, čo sa prejavuje hlavne v klimatizovaných priestoroch či v prievane. Príčinou je zlá kvalita sĺz, ktorým chýba olejová zložka, preto sa nedokážu v oku udržať. Aby sme týmto prejavom zabránili, je potrebné sa v zime o svoje oči správne starať.

Slnečné okuliare nielen na hory

Najdôležitejšie sú slnečné okuliare. Slúžia nielen ako ochrana proti jasnému horskému slnku, ale poslúžia aj ako ochrana očí pred silným a mrazivým vetrom, ktorý ich pri pobyte vonku najviac vysušuje. Slnečné okuliare teda nie je dobré používať len na horách, čo je pre väčšinu ľudí samozrejmosťou. Dajte si ich vtedy, keď idete na dlhšiu dobu von a viete, že vás tam „čaká“ mrazivé počasie.

Aj vykurovanie škodí očiam

Vykurované miestnosti doslova škodia očiam. Tým, že sa v byte kúri, znižuje sa vlhkosť vzduchu, čo sa prejavuje na našej pokožke, očiach, ale niekedy môže spôsobiť aj problémy s dýchaním. Je preto nevyhnutné udržiavať vzdušnú vlhkosť na primeranej úrovni pomocou zvlhčovačov vzduchu alebo aspoň pomocou odparovačov s vodou umiestnených na radiátoroch.

Koľko stoja zvlhčovače vzduchu?

Na trhu je množstvo zvlhčovačov vzduchu, ktorých cena sa pohybuje podľa toho, akého sú typu a tiež od akého sú výrobcu. K dispozícii sú parné zvlhčovače, ultrazvukové zvlhčovače a zvlhčovače, ktoré zvlhčujú tzv. „chladnou parou“. Dostanete ich za 18, 30 alebo 50 Eur, ale nájdu sa i tie, ktoré sú už vo vyššej cenovej kategórií za 120 alebo 200 Eur. Zadovážiť sa dajú v predajniach s bielou technikou.

Ďalšie možnosti, ako zmierniť ťažkosti

1. Nevystavujte oči priamemu prúdeniu vzduchu – platí to hlavne pri jazde.
2. Vyhýbajte sa alkoholickým nápojom a nefajčite.
3. Dodržiavajte pitný režim (minimálne 2 l denne).
4. Umiestnite monitor počítača tak, aby pohľad smeroval zhora. Tento uhol pohľadu zaistí priaznivejšiu polohu očných viečok, a tým aj lepšie zvlhčovanie oka slzami.
5. Pri práci s počítačom a pri sledovaní televízie majte prestávky! A nezabudnite stále žmurkať!

Keď sú suché oči neznesiteľné

Ak máte veľmi suché oči, zadovážte si zvlhčujúce očné kvapky, ktoré si s týmto problémom hravo poradia. Stoja len okolo 10 Eur, pričom ich nájdete v každej lekárni. V inom prípade by ste mali navštíviť svojho očného lekára, aby ste sa uistili, že vaše problémy nie sú spôsobené niečím iným. Navyše lekár vám tiež môže poradiť, aké vhodné očné kvapky si vybrať.

Ďalšou možnosťou pre ľudí so suchými očami sú špeciálne implantáty, ktoré pri aplikácii do očí vôbec nebolia, ani nerežú. Vložia sa do kanálikov ústiacich do nosa a zabránia tak slzám, aby z oka prirýchlo odtekali.

Môže byť za tým i vážne ochorenie

Spomínaná návšteva lekára je vždy lepšia, ako sa trápiť s voľne dostupnými očnými kvapkami, ktoré nemusia zabrať. Príčinou suchých očí môže byť celý rad iných zdravotných komplikácií. Môže sa ľahko zameniť s alergiou alebo spúšťačom môže byť i vážne ochorenie, napríklad cukrovka alebo reumatizmus. Suché oči môžu skrývať aj poruchu štítnej žľazy či poškodenie pečene.

Oči sú jedny z najdôležitejších orgánov, preto nezanedbávajte ich starostlivosť a v prípade pretrvávania zdravotných komplikácií, navštívte svojho očného lekára.

2013-01-04 01:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia