Zapichnutá kostička z ryby v hrdle? Zistite, ako sa zachrániť

Dajte si pozor pri jedení ryby, aby vám náhodou neuviazla v krku kosť.
Zdroj: photl.com
2013-12-24 08:00:00

Kapor je obľúbenou pochúťkou pri štedrovečernom stole. Ako každá ryba má v sebe veľa malinkých kostí. Môže sa preto stať, že sa vám pri jedení dostane kosť z kapra do krku. Čo vtedy robiť?

Ako zistíte, že máte kosť v krku?

Kosti zo štedrovečerného kapra môžu uviaznuť často v ústach, v tom horšom prípade na okraji krčnej dutiny alebo až na okraji pažeráka. Keď sa vám v krku zapichne malá kostička, hneď to spoznáte. Ucítite bodavú bolesť, ktorá sa vyskytuje hlavne pri prehĺtaní. Budete ju cítiť hlavne v oblasti horného okraja hrtanu.

Riziko poranenia pažeráka

Môže sa stať, že sa vám kosť zapichne do koreňa jazyka. V tom prípade si ju môžete vybrať sami, ale opatrne! Horším prípadom je, keď ucítite bodavú bolesť v krku. Vtedy si ju nikdy nevyberajte sami. Môže sa stať, že ju posuniete nižšie a ostane uviaznutá hlbšie v krku. To už vážne ohrozuje zdravie človeka, keďže vzniká riziko poranenia steny pažeráku. Môžete dokonca cítiť aj bolesti za hrudnou kosťou.

Vyrieši to krčný lekár

Nie je dobré, ak budete chcieť kosť zajesť. Aj keď sa iným jedlom môže uvoľniť a odplaviť do žalúdka, kde sa bez komplikácií rozloží, nemusí to tak vždy byť. Najlepšou možnosťou je zájsť rovno k lekárovi na krčné oddelenie, ktoré sa nachádza v každej nemocnici.

Rýchla návšteva krčného lekára je určite lepšia, ako niekoľkohodinové vyberanie kosti pomocou chirurgických nástrojov, pričom je použitá celková anestézia.

Ohrození sú starší ľudia a deti

Pozor by si mali dávať hlavne starší ľudia so zubnými náhradami, u ktorých dochádza k zníženej citlivosti v ústnej dutine. Stáva sa, že kosť prehliadnu a prehltnú. Tým sa kosť môže zapichnúť do pažeráka, kedy problém vyriešia len lekári.

Riziko poranenia majú aj deti, ktoré si nedávajú pozor pri prehĺtaní a ľahko sa môže stať, že namiesto pozerania vianočných rozprávok doma, strávia istý čas v nemocnici. 

Pozor pri jedení rybej polievky

Nielen pri jedení kapra si treba dávať pozor. I pri konzumácií rybej polievky musíte byť ostražití. Môžu v nej ostať malé kosti i v prípade, že bola scedená.

Aby vám kosti z kapra nepokazili Štedrú večeru a celé vianočné sviatky, jedzte pomaly a nehltajte. Každé sústo z kapra si poriadne pozrite a dobre rozkúsajte. Nemáte sa kam ponáhľať, vianočné darčeky predsa na vás počkajú.

2013-12-24 08:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: vitalia.cz, vanoce-tradice.cz

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia