Krivé zuby už dávno nie sú v móde: Pozrite sa, ako vyzerajú najnovšie zubné strojčeky!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-22 16:00:00

Rovné zuby nie sú len estetickou záležitosťou, ale sú aj podmienkou zdravého chrupu. Čím je úsmev krajší, tým sebavedomejší je jeho nositeľ. Dnes už dávno neplatí, že narovnávanie zubov musí byť nepríjemné. Pozrite sa, ako vyzerajú zubné strojčeky budúcnosti.

 

Priesvitné snímateľné zubné strojčeky sa úspešne udomácňujú aj na Slovensku. Podľa slov bratislavskej čeľustnej ortopédky Lucie Pitekovej ide o najmodernejší spôsob narovnávania chrupu, ktorý v budúcnosti nahradí doteraz používané metódy.

Čítajte viac: Stomatológ Alexander Schill: Trendom je tlačiť pacientov do prevencie

Priehľadný vyberateľný zubný strojček Invisalign predstavuje „sadu takmer neviditeľných fólií, ktoré postupne posunú zuby do požadovanej polohy. Výhodou tejto liečby je bezpochyby diskrétnosť a pohodlie. Pacient môže strojček kedykoľvek sám vybrať a znovu nasadiť. Môžete tak bez obáv jesť a piť svoje obľúbené jedlá a nápoje a nemeniť svoj životný štýl,“ hovorí doktorka Lucia Piteková.

Nový typ narovnávacích dláh má za cieľ nahradiť doterajšie fixné aj vyberateľné zubné strojčeky, ktorých nosenie má viacero nevýhod. Najväčším nedostatkom v prípade fixných zubných strojčekov je zvýšené riziko kazivosti zubov pri slabšej dentálnej hygiene. Ďalej je to znížený komfort pacienta pri jeho nosení (o strojček sa napríklad môže zachytávať jedlo).

Neviditeľné dlahy v sebe snúbia viacero výhod. Keďže sú priesvitné, ich nosenie možno prirovnať ku kontaktným šošovkám, ktoré diskrétne nahrádzajú okuliare. Pacienti by ich mali nosiť 22 hodín denne – pred jedlom, čistením zubov a pitím horúcich nápojov je strojček nutné vybrať z úst. Pri menej komplikovaných prípadoch môže liečba trvať len tri mesiace. Spravidla je to však rok až rok a pol. Priemerná cena liečby pomocou tejto novej metódy sa pohybuje od 2000 do 4 200 eur, cena však závisí od dĺžky a zložitosti liečby a je tiež stanovená lekárom, ktorý liečbu poskytuje.

Môžu ho nosiť aj päťdesiatnici

Súčasťou systému Invisalign je špeciálne vyvinutý software (ClincheckPro) pre detailné plánovanie liečby. Celá liečba sa skladá z malých, presne definovaných pohybov zubov, ktoré sa posúvajú do žiadanej polohy. Súčasťou liečebného plánu je práca s virtuálnym zobrazovaním, resp. 3D-modelmi.

Podľa doktorky Pitekovej je nový typ zubného strojčeka vhodný pre všetky vekové kategórie. Deti ho môžu nosiť od ôsmich rokov a dospelí pacienti po ňom môžu siahnuť aj v päťdesiatke či šesťdesiatke. Keďže je vyberateľný, pacientom zabezpečuje lepšiu aj jednoduchšiu dentálnu hygienu.

Nosenie akéhokoľvek zubného strojčeka má zdravotné benefity. Ako pripomína čeľustná ortopédka, keď majú zuby správne postavenie, opotrebovanie tvrdých i mäkkých zubných tkanív je menšie. Rovné zuby sa takisto menej kazia. Aj preto nie sú v ambulanciách čeľustných ortopédov výnimkou dospelí pacienti.

Slovensku chýbajú čeľustní ortopédi

Ako doplnil doktor Marián Sabo, Prezident slovenskej ortodontickej spoločnosti, štúdium čeľustnej ortopédie na Slovensku trvá až desať rokov. To znamená, že „zubný lekár, ktorý skončí 6-ročné štúdium, potrebuje ešte jednoročnú prax v zubnej ambulancii, a následne musí ísť ešte na tri roky znova do školy na denné štúdium. Až potom je špecializovaný čeľustný ortopéd,“ spresnil.

Slovensko bude do desiatich rokov čeliť nedostatku čeľustných ortopédov. Špecialisti starnú. Približne polovica z nich má už najmenej 60 rokov a počet lekárov v príprave na výkon povolania nepokrýva reálnu potrebu. „Do desať rokov klesne počet čeľustných ortopédov na polovicu,“ prognózuje a dodáva, že mnohí mladí čeľustní ortopédi odchádzajú do zahraničia alebo do väčších miest a v niektorých oblastiach Slovenska už teraz chýbajú. „Situácia na Slovensku začína byť dosť kritická,“ hodnotí.

Fotogaléria


Tagy:
krivé zuby dlahy zubný strojček priesvitný strojček

2018-06-22 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Tlačové foto/Invisalign Video: Youtube/ Align Technology  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia