Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivá schopnosť potravín z našich záhrad: Látka, ktorá urýchľuje šírenie rakoviny

Vysoký obsah asparagínu má napríklad špargľa. Zobraziť galériu (2)
Vysoký obsah asparagínu má napríklad špargľa. (Zdroj: thinkstock.com)

Britskí vedci urobili ďalší významný krok k pochopeniu progredovania smrtiaceho druhu rakoviny. Zistili, že aminokyselina, ktorá sa bežne vyskytuje v mnohých konzumovaných potravinách, pomáha agresívnym rakovinovým bunkám šíriť sa ďalej v organizme a metastázovať.

 

Keď vedci u laboratórnych myší s agresívnym karcinómom prsníka obmedzili pôsobenie aminokyseliny asparagín, podarilo sa im výrazne znížiť schopnosť rakovinových buniek putovať do iných miest tela a metastázovať. Bohatý obsah asparagínu nájdeme napríklad v mliečnych výrobkoch, hovädzom mäse a mäse z hydiny, vo vajciach, rybách, morských plodoch, ale aj v špargli, ďalej v zemiakoch, strukovinách, orechoch, semenách, sóji či v celých zrnách obilnín. Nízky obsah asparagínu majú spravidla zelenina a ovocie (avšak napríklad okrem špargle).

Čítajte viac: Slanina ako spúšťač nebezpečnej choroby: Krutá daň za mastnú pochúťku

Podľa vedeckého tímu tieto zistenia naznačujú, že diéta so zmenou stravovacích návykov môže zmierniť priebeh ochorenia. Ak by sa podarilo dokázať podobný efekt aj na ľuďoch, obmedziť príjem asparagínu by mohol byť jednou z ciest, ako zabrániť šíreniu rakoviny pri agresívnom karcinóme prsníka, pretože zhubné bunky dokážu migrovať krvnou cestou a napadnúť napríklad pľúca, mozog či pečeň.

„Výsledky štúdie sú mimoriadne sugestívne vzhľadom na to, že zmeny stravovania môžu vplývať na to, ako jednotlivec zareaguje na primárnu liečbu, ale aj na mieru šírenia smrtiaceho ochorenia v jeho ďalšom živote,“ uviedol profesor molekulárnej biológie Gregory J. Hannon z Cambridgeskej univerzity, vedúci autor štúdie, ktorý sa špecializuje na výskum rakoviny.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Najbližšie vedci plánujú uskutočniť klinickú štúdiu na ľuďoch, do ktorej by najprv zaradili zdravých dobrovoľníkov a vyskúšali na nich účinky diéty s obmedzením asparagínu v strave. Ďalším krokom by mohol byť výskum uskutočnený na pacientoch s rakovinou prsníka. Podľa výskumníkov nie je vylúčené, že asparagín zohráva rolu aj pri iných typoch rakoviny. Podrobnosti výskumu zverejnil prestížny magazín Nature.

Viac o téme: Rakovina prsníkaMetastázaAsparagínAminokyselina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9