Jozef (47) podstúpil unikátnu operáciu za 135-tisíc eur: Ako prvý Slovák dostal umelé srdce

Jozef B. tri týždne po operácii.
2017-11-22 06:00:00

Jeden z najpokrokovejších operačných zákrokov je možné podstúpiť už aj na Slovensku. Prvým pacientom, ktorému tím našich špecialistov implantoval umelé srdce, je 47-ročný Jozef. Technologický zázrak bude v jeho hrudi biť dovtedy, kým sa nenájde vhodný darca. To môže trvať aj niekoľko rokov.

 

Špecialisti z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) hovoria o obrovskom úspechu. Podarilo sa im zachrániť život 47-ročného pacienta, ktorého život visel posledné mesiace už len na vlásku. Jozefa B. zaradili na jar tohto roka na čakaciu listinu pacientov, ktorí neodkladne potrebujú darcu srdca. Zlyhávali mu obe srdcové komory a lekári mu dávali len pár mesiacov života. Na jeseň sa Jozefov stav prudko zhoršil a od septembra musel byť hospitalizovaný v nemocnici. Ťažkosti mu robili už aj bežné činnosti, pri ktorých bolo nutné vynaložiť určitú námahu.

Čítajte viac: Štyri dôvody, prečo je riziko srdcového infarktu najvyššie v zime

Záchrana prišla v poslednej chvíli - v podobe umelého srdca SynCardia, resp. totálnej náhrady srdca. Trojhodinová operácia, pri ktorej chirurgovia nahradili Jozefovo srdce umelým, prebehla bez komplikácií. Po jej skončení pacient postupne nadobúdal vedomie a jeho prvé otázky sa týkali priebehu zákroku. Podľa tímu NÚSCH bol zvedavý, či zákrok dopadol dobre a potom si vypýtal vodu, pretože bol smädný. Nebolo pochýb, že Jozef „ušiel hrobárovi z lopaty“.

„Šestnásť hodín po operácii bol už odpojený od podporných prístrojov, dýchal sám a bol pri plnom vedomí. Potom začal aktívne rehabilitovať... Už tretí deň po implantácii pacient sedel a cvičil na posteli. Na siedmy deň sa prvýkrát postavil a prešiel pár krokov, na pätnásty deň bol preložený na štandardné lôžko,“ opísala priebeh rekonvalescencie Ingrid Olejárová, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) NÚSCH. Jozefa operovali 1. novembra 2017 a dnes sa úspešne zotavuje na lôžkovom oddelení, kde je pod dohľadom lekárskeho tímu. Má však veľkú nádej, že Vianoce bude tráviť doma s rodinou.

Náhrada srdca ako posledná možnosť

Ako vysvetlil Michal Hulman, prednosta Kliniky kardiochirurgie NÚSCH, umelé srdcové implantáty nie sú vhodné pre každého pacienta. Kandidáti na tento typ transplantácie musia spĺňať prísne indikačné obmedzenia. Predovšetkým musí ísť o pacientov, ktorých jedinou šancou na prežitie je náhrada srdca.

Tím slovenských špecialistov sa na zákrok dôkladne pripravoval na školení v Nemecku, kde si kardiochirurgovia implantáciu umelého srdca vyskúšali na prasatách. „Nie sme zvyknutí na to, že máme vyrezať  srdce, nechať z neho len časť predsiene a namiesto neho implantovať nejaký mechanický stroj,“ dodal Hulman, podľa ktorého je na zákroku najťažšie poznanie, že už niet cesty späť. O pacientovom prežití rozhodujú nielen schopnosti operatérov, ale aj kus šťastia.

Zákrok prepláca zdravotná poisťovňa

Jozef by mohol žiť s umelým srdcom ešte ďalších desať rokov, ak nenastanú zdravotné komplikácie, napríklad v podobe krvných zrazenín, upozornila Eva Goncalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), podľa ktorej ubehlo už takmer 20 rokov od prvej vykonanej transplantácie srdca na pôde ústavu. Ako spresnil generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly, slovenský pacient je presne 1741. pacientom vo svete s umelým srdcom SynCardia TAH (Total Artificial Heart). „Zakúpenie potrebného hardwaru stojí 120 000 eur a pobyt pacienta vychádza asi na 15 000 eur. Všetko hradí zdravotná poisťovňa,“ dodal Msolly na margo ceny operačného zákroku, ktorý u nás prebiehal pod vedením profesora Gera Tendericha z Duisburgu. Kardiochirurg z Nemecka predtým implantoval umelé srdcia približne 50 pacientom.

Výhodou implantácie umelého srdca je relatívne rýchle zotavenie pacienta bez toho, aby musel absolvovať nákladnú imunosupresívnu terapiu. Po tom, ako sa Jozefov stav úplne stabilizuje, čaká ho návrat domov a liečba, v rámci ktorej bude napojený na 6-kilogramový batoh, tzv. domáci pohon mechanizmu umelého srdca. Jeho baterky bude potrebné dobíjať zhruba každých päť hodín. Ako prízvukoval tím špecialistov z NÚSCH, pacient s umelým srdcom môže viesť relatívne normálny život, naďalej však ostáva na zozname čakateľov na transplantáciu srdca.

Fotogaléria


Tagy:
operácia transplantácia umelé srdce implantácia srdca

2017-11-22 06:00:00  |  Foto: TASR/Martin Baumann, NÚSCH Video: NÚSCH  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia