Skrytá hrozba známeho detoxikantu: Dôvod, prečo môže byť živočíšne uhlie nebezpečné

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-09 18:00:00

Hoci je živočíšne, čiže aktívne uhlie známym a obľúbeným prostriedkom na detoxikáciu organizmu pri tráviacich ťažkostiach, o jeho účinkoch sa vedú spory. Mnohí ľudia veria, že čierne aktívne uhlie, ktoré sa pridáva aj do kozmetických výrobkov, je úplne neškodné. To však podľa odborníkov nemusí byť pravda.

 

Aktívne uhlie je produktom zuhoľnatenej rašeliny, dreva a uhlia. V podobe piluliek ho kúpite bez lekárskeho predpisu v každej lekárni. V medicíne sa používa už stáročia kvôli jeho vysoko adsorpčným vlastnostiam, resp. schopnosti viazať na seba patogény a mikročastice, vďaka čomu je vyhľadávaným liekom na gastrointestinálne ťažkosti. V rámci detoxikácie sa osvedčil aj pri predávkovaní liekmi. Takisto dokáže čistiť rany i vodu.

Čítajte viac: V teste prepadli aj najznámejšie značky: Každý druhý balzam na pery môže byť rizikový

Hoci má aktívne uhlie silný filtračný efekt, jeho použitie nemusí byť úplne bez rizík. Látka totiž v organizme nerozlišuje medzi toxínmi a liečivom – aktívne uhlie na seba dokáže naviazať aj užívané antidepresíva, antihypertenzíva či analgetiká. Dokonca sa uvažuje aj o tom, že by tiež aktívne uhlie mohlo viazať vitamíny prítomné v krvi. Táto hypotéza sa však neopiera o relevantné štúdie.

O aktívnom uhlí je známe aj to, že viaže železo a antioxidanty, preto by teoreticky mohlo byť príčinou zhoršenia zdravotného stavu pri jeho pravidelnom užívaní. Bezdôvodne by ste teda po ňom siahať nemali. Ako pre Die Welt objasnil naturopat a fytoterapeut Bernhard Uehleke, aktívne uhlie môže byť katalyzátorom nových chemických procesov s neočakávaným účinkom. Výskumy na túto tému však chýbajú.

Fotogaléria


Tagy:
aktívne uhlie živočíšne uhlie

2017-11-09 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia