Príčina autizmu konečne odhalená?! Prekvapivé zistenie o najzáhadnejšej poruche

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-18 05:55:00

Autizmus patrí medzi najzáhadnejšie ochorenia našej psychiky. Ľuďom s touto poruchou často chýba sociálna vrelosť a komunikačné schopnosti, čo im komplikuje fungovanie v spoločnosti. Ukazuje sa, že dôležitú úlohu pri vzniku a liečbe autizmu by mohli zohrávať baktérie tráviaceho traktu.

 

Súvislosť medzi baktériami žijúcimi v črevách a poruchami autistického spektra skúmali vedci už v 60. rokoch minulého storočia. Poukazuje na to aj štúdia zverejnená v odbornom magazíne Frontiers in Cellular Neuroscience, ktorá analyzovala vedecké články spred desaťročí. Moderné výskumy naznačujú, že autizmus často sprevádzajú črevné ťažkosti ako nadúvanie alebo vodnatá stolica.

Čítajte viac: Nové probiotiká? Významný vplyv orechov na ľudské telo, o ktorom neviete

„Viaceré klinické štúdie nedávno zistili, že liečba, ktorá upravuje črevnú mikroflóru, vedie k zlepšeniu príznakov spojených s poruchami autistického spektra,“ spresnili vedci v jednej z posledných štúdií pomerne záhadnej diagnózy. Autizmus je zrejme spojený so zvýšenou permeabilitou (priepustnosťou) črevného traktu, čo znamená, že toxíny produkované koliformnými baktériami môžu prenikať do krvi a následne do nervového systému.

Pomáha aj užívanie probiotík

V črevnej mikroflóre môžu vznikať neuroaktívne zlúčeniny, ktoré sa pri zvýšenej priechodnosti čriev dokážu dostať až do mozgu a zapríčiňovať abnormálne vzorce správania. Vedci v tejto súvislosti zistili, že zmena biómu tráviaceho traktu sa pozitívne odráža pri liečbe porúch autistického spektra. Výskum odhalil, že užívanie probiotík a zmena stravy napomáhajú zmierňovať autistické symptómy.

Príznaky autizmu má v súčasnosti zhruba 15 detí z 1 000, úspešná liečba poruchy však neexistuje. Početné rehabilitácie, užívanie liekov či terapie môžu nadmerne zaťažovať rodinu aj po finančnej stránke, preto sa hľadajú nové cesty k účinnej liečbe. Z tejto perspektívy prináša nádej práve liečba pomocou úpravy črevnej mikroflóry.

Fotogaléria


Tagy:
autizmus trávenie črevná mikroflóra

2017-10-18 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia