Koniec modernej medicíny? Blíži sa apokalypsa, ktorá zabije 10 miliónov ľudí ročne

Rezistencia, ktorá vzniká ako dôsledok nesprávnej a nadmernej konzumácie antibiotík, je ústredným problémom.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-26 05:55:00

Odborníci bijú na poplach! Podľa nich by mali všetky krajiny na svete riešiť závažnú situáciu. Antibiotiká strácajú svoju účinnosť, čím rastie hrozba rezistencie. Superbaktérie by mohli zabiť 10 miliónov ľudí ročne a vyvolať doslova apokalypsu, ako varovali vedci.


Hrozivá prognóza

Vedúca lekárka prof. Dame Sally Daviesová sa obáva konca modernej medicíny! Ona a minister zahraničných vecí Alistair Burt žiadajú o globálne úsilie v boji proti nárastu ochorení odolných voči antibiotikám. Taktiež chcú, aby bolo pacientom a praktickým lekárom poskytnutá lepšia informovanosť o nadmernom užívaní antibiotík.

Čítajte tiež: Tieto potraviny by ste pred prípravou nemali umývať: Môže to dopadnúť veľmi zle

"Ak nebudete hneď teraz konať, budeme čeliť apokalypse. Nechcem povedať svojim deťom, že som neurobila maximum pre to, aby som ich ochránila," povedala Dame Sallyová.

Približne 700 000 ľudí na celom svete zomiera každoročne kvôli infekciám, ktoré sú odolné voči antibiotikám, ako je HIV, tuberkulóza a malária. Ak by sa to nezmenilo, hrozí nárast
10 miliónov do roku 2050! Liečba rakoviny by sa stala vysoko riskantnou a transplantácia "vecou minulosti", keďže antibiotiká strácajú svoju účinnosť, varuje Dame Sallyová.

Projekt, ktorý sleduje šírenie superbaktérií

Vláda viedla v Berlíne stretnutie globálnych šéfov zdravotníctva a oznámila nový projekt, ktorý zmapuje šírenie smrti, ktorú spôsobujú superbaktérie.

"Táto antimikrobiálna rezistencia je u nás realitou a zabíja ľudí. Nevidíme ju, preto väčšina ľudí zomrie na infekcie, rezistentné voči antibiotikám, pritom si ich rodiny myslia, že zomreli na nekontrolovanú infekciu. Zhorší sa to vtedy, ak neprijmeme opatrenia na celom svete. Riskujeme koniec modernej medicíny," varovala Dame Sallyová pred summitom.


Kultová česká psychosomatička Jarmila Klímová: Naše telo sa nikdy nemýli


Odborníčka nalieha, aby svet nasledoval Veľkú Britániu a znížil užívanie antibiotík. Ako povedala, až 33% predpisov na antibiotiká, vydaných pacientom, pravdepodobne nie je potrebných. Už minulý mesiac Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že sa antibiotiká "vyčerpali" a že sa našiel "vážny nedostatok" nových liekov vo vývoji.

Projekt na mapovanie šírenia superbaktérií je spolupráca medzi vládou, charitatívnou organizáciou Wellcome Trust a ďalšími.

"Veľká Británia nie je spokojná a rozhodne to takto nenechá a nedopustí, aby sa situácia zmenila na katastrofu," povedal minister zahraničných vecí Alistair Burt.

Uvidí sa, či sa k tomu rovnako postavia aj iné krajiny vo svete. 


Tagy:
antibiotiká

2017-10-26 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia