Čím hlbšie do vrecka, tým horšie vedľajšie účinky? Drahšie lieky sa vám môžu vypomstiť

Drahšie lieky spôsobujú horšie vedľajšie účinky.
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-12 06:00:00

Keď si kúpime drahší liek, automaticky od neho očakávame lepšie účinky. Pôsobí na nás dôveryhodnejšie ako lacnejšia alternatíva. Vedci však upozorňujú, že pri užívaní liekov, pri ktorých siahneme hlbšie do vrecka, je väčšia pravdepodobnosť výskytu horších negatívnych vedľajších účinkov.

Hoci sú mnohí presvedčení o tom, že drahšie lieky nám pomôžu viac ako lacné generiká, v skutočnosti sa môžeme cítiť ešte horšie! Výskumníci zdvíhajú varovný prst a upozorňujú na tzv. nocebo efekt, ktorý spôsobuje zvýšenú citlivosť na liečivo, ako uvádza vedecký časopis Science.

Čítajte tiež: Príbeh Maroša, ktorý sa vyliečil z rakoviny: Zvláštne príznaky ho upozornili na najhoršie

Intenzívnejšia bolesť pri drahšom lieku

Výskumu sa zúčastnilo 49 ľudí, ktorí vyskúšali údajný krém proti svrbeniu, ktorý však v skutočnosti neobsahoval žiadnu aktívnu zložku. Niektorí dostali falošné lieky. Jeden bol v elegantnej modrej krabici, ktorá mala vyzerať ako iné drahšie značky na trhu. Iní mali lieky v oranžovej krabičke, ktorá sa podobala na typické generické lieky v nižšej cene. "Vynaložili sme veľa úsilia na to, aby boli dizajny liekov presvedčivé," povedala vedúca štúdie Alexandra Tinnermannová, neurologička z University Medical Center Hamburg-Eppendorf v Nemecku.

Výskumníci im aplikovali jeden z dvoch krémov na predlaktie dobrovoľníkov a čakali niekoľko minút, kým sa vsiakli do pokožky. Účastníci boli informovaní, že krém môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na bolesť - známy vedľajší účinok skutočných liekov, ktorý sa volá hyperalgézia. Potom vedci pripevnili malé zariadenie na ruky dobrovoľníkov, ktoré vysielali krátke záblesky tepla až do 45 ° C.

Tí, ktorí si mysleli, že dostali drahý krém, spočiatku hodnotili bolesť ako dvakrát intenzívnejšiu ako tí, ktorí dostali generikum. Ukázalo sa, že skupina, ktorá mala na sebe drahší krém hlásila, že bolesť sa stáva čoraz intenzívnejšou, zatiaľ čo druhá skupina zaznamenala mierny pokles bolesti.

Nie je to len v predstavách účastníkov

Pri skenoch mozgu sa tieto zistenia podporili. Účastníci, ktorí si mysleli, že používajú drahý krém a hlásili pocit väčšej bolesti, mali väčšiu aktivitu v prefrontálnej kôre. Ďalšie štúdie preukázali zvýšenú aktivitu v tejto oblasti mozgu, keď ľudia pocítili placebo účinok.

Navyše, oblasti miechy spojené s odpoveďou na bolesť tiež ukázali viac aktivácie v skupine s drahším liekom, čo naznačuje, že to nebolo len v hlavách dobrovoľníkov: skutočne zažívali viac bolesti ako "lacná" krémová skupina.

"Je veľa výskumov, ktoré sa venovali placebo efektu a relatívne málo, ktoré by hovorili o nocebo," hovorí Tinnermannová. "Tieto zistenia dodávajú skutočnosť, že očakávania majú veľký vplyv na vnímanie vedľajších účinkov lieku."

Kontrola aktivácie miechy je obzvlášť zaujímavá, hovorí Fabrizio Benedetti, odborník na neurovedu na univerzite v Turíne v Taliansku, ktorý sa štúdie nezúčastnil. Väčšina vedcov si nemyslela, že viera a vnímanie ovplyvňujú nervový pocit v mieche.

Lekári by si mali byť vedomí účinkov placeba a noceba pri informovaní pacientom o liekoch, tvrdí Per Aslaksen, psychológ na univerzite v Tromso v Nórsku, ktorý skúma účinok placeba.

"Lekári aj pacienti si často môžu vybrať medzi niekoľkými liekmi a ich cena je niekedy jediným faktorom, ktorý oddeľuje rôzne typy liekov," hovorí odborník.

Takže, ak pacienti očakávajú alebo sa obávajú nežiaduceho účinku lieku, predpísať im lacnejšiu možnosť by mohli zlepšiť ich skúsenosti.

2017-10-12 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia