Šokujúce zistenie novej štúdie: Viac ako polovica liekov proti rakovine nemusí fungovať

Niektoré tabletky na rakovinu neúčinkujú tak, ako by mali..
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-09 14:00:00

Výskum publikovaný v British Medical Journal zistil, že 39 z 68 nových liečebných postupov bolo schválených bez akýchkoľvek podporných dôkazov o vyššej miere prežitia alebo zlepšenej kvalite života! Množstvo liekov proti rakovine vstúpilo na európsky trh "bez dôkazov o prospechu na kvalitu života", uviedli vedci.

Všetky nové lieky na rakovinu dostávajú európske povolenie na uvedenie na trh prostredníctvom Európskej agentúry pre lieky (EMA), ako sa uvádza na independent.co.uk. Avšak nová štúdia, publikovaná v The British Medical Journal (BMJ) prišla na to, že z liekov proti rakovine, ktoré boli schválené EMA v rokoch 2009 až 2013, až 57% (konkrétne 39 liekov z 68) nemalo žiadny podporný dôkaz o lepšom prežití alebo kvalite života, keď vstúpili trh. Po približne piatich rokoch sledovania iba polovica preukázala prežitie alebo zlepšenie kvality života v porovnaní s existujúcimi liečbami alebo s placebom.

Čítajte tiež: Hudba dokáže odhaliť, či ste psychopat: Temnú stránku vraj prezradia tieto piesne!

U ďalších 33 (49%) liekov, podľa autorov z King's College London a London School of Economics and Political Science (LSE), je "neistota nad tým, či predlžujú prežitie alebo zlepšujú kvalitu života". Dvadsaťtri liekov s prínosom pre prežitie, teda len 11 (48%) bolo posúdených, že ponúkajú klinicky významný prínos, dodali vedci.

Na trh bez dôkazov o ich prospešnosti

V dôsledku týchto zistení výskumní pracovníci vyzvali agentúru EMA, aby zvýšila dôkazy o povolení nových liekov proti rakovine na trhu.

Autor štúdie Huseyin Naci, odborný asistent na oddelení zdravotnej politiky LSE, uviedol: "Je pozoruhodné, že na európsky trh vstupuje tak málo rakovinových liekov bez jasných údajov o výsledkoch, ktoré sú pre pacientov a ich lekárov dôležité: dlhšie prežitie a lepšia kvalita života. Jednoznačne potrebujeme zvýšiť rad pre schválenie nových liekov proti rakovine."

Vedúci autor, Dr Courtney Davis, ktorý je zároveň medicínskym a politickým sociológom v oddelení globálneho zdravotníctva a sociálnej medicíny v spoločnosti King's, dodal: "Hodnotili sme dôkazovú základňu pre všetky nové lieky, ktoré vstúpili na trh počas piatich rokov a zistili sme, že väčšina prišla na trh bez jasných dôkazov, že zlepšili prežitie pacientov alebo kvalitu života. "

Hovorca spoločnosti EMA uviedol, že EMA nemala dostatok času na správne zistenie výsledkov štúdie BMJ.

"Môžeme len povedať toľko, že EMA momentálne rieši dôkazy podporujúcie lieky proti rakovine a víta ďalšiu diskusiu."

"Štúdia zdôrazňuje dôležitosť používanie dôkazov od reálnych pacientov spolu s údajmi z klinických štúdií, aby sme porozumeli tomu, ako lieky fungujú v reálnom živote," dodala na záver riaditeľka politiky Emmy Greenwoodová zo spoločnosti Cancer Research UK. 

2017-10-09 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia