Najzáludnejšie ochorenie tráviacej sústavy: Prezradí ho aj ovocie a zelenina

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-21 12:12:00

Pre pacientov s Crohnovou chorobou je veľkým strašiakom vývod z bolestivo zapáleného čreva. Hnačky a bolesti brucha u nich dokáže vyvolať aj konzumácia väčšieho množstva zeleniny či ovocia. Touto nevyspytateľnou chronickou diagnózou trpia tisíce Slovákov. Viac nám o nej prezradil známy slovenský gastroenterológ Tibor Hlavatý.

 

„Crohnova choroba je chronické neinfekčné zápalové ochorenie tráviaceho traktu a najmä tenkého čreva. Postihuje predovšetkým mladých ľudí a ak sa nelieči, vedie k rozvoju závažných komplikácií, operáciám a neraz invalidizácii pacientov. Jeho výskyt, bohužiaľ, v posledných desaťročiach prudko stúpol,“ hovorí gastroenterológ Tibor Hlavatý z V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava - Ružinov. Príčina vzniku Crohnovej choroby, ktorá bola lekármi prvýkrát popísaná v roku 1933, je dodnes neobjasnená. Pravdepodobne ide o „nešťastnú kombináciu vrodených dedičných predispozícií, nepriaznivých faktorov životného štýlu a pôsobenia okolia. Výsledkom je abnormálne nahromadenie inak neškodných baktérií v stene čreva a vyvolanie zápalu jeho sliznice a neskôr aj celej steny a okolia,“ vysvetľuje popredný slovenský odborník na svojej stránke Crohnika.sk, ktorá je tomuto záludnému ochoreniu venovaná.

Čítajte viac: Farmaceut radí: Najlepšie diagnostické testy z lekárne, ktoré si doma urobíte sami

Z výskumov realizovaných v IBD centre Ružinov, kde gastroenterológ pôsobí, napríklad vyplýva, že „pacienti s Crohnovou chorobou v porovnaní so zdravými rovesníkmi oveľa častejšie fajčili, menej sa v detstve venovali športovým aktivitám a boli kratšie dojčení. Navyše, menej často mali v detstve kontakt s domácimi zvieratami,“ dopĺňa Hlavatý.

Nevysvetliteľné chudnutie

Príznaky Crohnovej choroby môžu byť spočiatku nejednoznačné. Najčastejšie sa ohlasuje v podobe častých bolestí brucha, hnačiek, nevysvetliteľného chudnutia, teplôt, chronickej únavy a zápalu v okolí konečníka (tzv. fistula alebo fisúra). „ Príznaky závisia od toho, ktorá časť tráviacej trubice je zapálená. Pri zápale tenkého čreva môže byť hlavným príznakom únava, chudnutie a teploty. Pokiaľ sa tenké črevo zúži, pridružujú sa bolesti, najmä po jedle. Pri zápale hrubého čreva sú typické hnačky, často s prímesou krvi. Postihnutie konečníka sa prejavuje bolesťami konečníka a výtokom. Zriedkavejším príznakom je zápalové postihnutie ústnej dutiny s drobnými bolestivými vriedkami, tzv. aftami, ktoré sa tvoria aj v pažeráku alebo žalúdku,“ opisuje lekár.

Ak zápal prerastie do chronickej podoby, môžu sa objaviť aj vážnejšie komplikácie, napríklad zúženie čreva a vytvorenie hnisom vyplnených kanálikov (fistúl) v okolí čreva alebo konečníka. „Ochorenie sa pri komplikáciách môže rozšíriť a postihnúť aj mimočrevné orgány, napríklad kĺby, chrbticu, kožu alebo oči. Pri krvácaní sa môže rozvinúť chudokrvnosť a pri dlhotrvajúcom zápale a užívaní kortikoidov i rednutie kostí – osteoporóza,“ vysvetľuje odborník.

Čítajte viac: V črevách žije až pol kilogramu užitočných mikróbov: Netušíte, čo všetko ich zabíja!

Crohnovu chorobu možno diagnostikovať pomocou krvného vyšetrenia alebo zo vzorky stolice, či prostredníctvom endoskopie, ultrazvuku, CT a magnetickej rezonancie. Najpresnejšie však diagnózu dokazuje prítomnosť kalprotektínu (bielkovina, ktorá je súčasťou bielych krviniek) v stolici. Pri črevnom zápale sa spolu s bielymi krvinkami do stolice vylučuje aj kalprotektín. Podobne presným vyšetrením je aj kolonoskopia, pretože 95 percent pacientov s Crohnovou chorobou trpí postihnutím konca tenkého alebo hrubého čreva.

Najväčším rizikom je fajčenie

Pri ľahších formách ochorenia postačia iba lokálne pôsobiace tabletky s obsahom mesalazínu a kortikoidov. Pri stredne ťažkých formách je potrebné užívať protizápalové lieky, tzv. imunosupresíva. Zároveň je nutné, aby pacienti prestali fajčiť, pretože fajčenie zvyšuje pravdepodobnosť komplikácií. Akútne štádiá ochorenia často vyžadujú bezzvyškovú alebo nízkozvyškovú diétu, pri ktorej je potrebné vylúčiť konzumáciu vlákniny (zeleniny, ovocia, cereálií, orechov a strukovín). V prípade, že sa črevo upchá alebo sa utvorí absces, chirurgický zásah je nevyhnutný.

Nedostatok dôležitého vitamínu

Dôležitým predpokladom zlepšenia zdravotného stavu pacientov je zmena životosprávy a návykov. Pacienti s Crohnovou chorobou by sa mali okrem fajčenia vyhýbať aj stresu a liekom, ktoré môžu zápal zhoršovať, napríklad ibuprofenu, diklofenaku, aspirínu, hormonálnej antikoncepcii a dlhodobému užívaniu antibiotík. Črevám škodia aj emulgátory, zahusťovadlá a bieliace látky v potravinách. Naopak, pacientom vrátane pohybovej aktivity prospieva konzumácia vitamínu D a pobyt na slnku, pretože rizikovým faktorom vedúcim vzniku Crohnovej choroby je aj nedostatok vitamínu D v tele.

Diéta bez zeleniny a ovocia

Diéta pri tomto ochorení závisí od zápalovej aktivity v čreve a tolerancie jednotlivých potravín. Odporúča sa sa kaloricky vyvážená strava a častejšia konzumácia menších porcií jedál. Mnohí z pacientov zle znášajú najmä mastné a vyprážané jedlá, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, kávu a iné potraviny s obsahom kofeínu. V akútnom štádiu sa často odporúča takzvaná bezzvyšková diéta, pri ktorej sa musia pacienti vzdať potravín s vysokým obsahom vlákniny, teda zeleniny, ovocia, orechov a strukovín. Tolerancia potravín však môže byť individuálna. Podľa Tibora Hlavatého je dôležité dodržiavať pitný režim, z ktorého treba vylúčiť aj sladené nápoje a niektoré čaje s obsahom kofeínu či energetické nápoje. Veľakrát musia ľudia s Crohnovou chorobou do svojho jedálnička zaradiť aj výživové doplnky s obsahom vitamínov a minerálov, pretože vstrebávanie živín z prijímanej potravy je u nich narušené. Najčastejšie ide o nedostatok vitamínu D, E, B12, železa, selénu a zinku.

Fotogaléria


Tagy:
gastroenterológ Tibor Hlavatý Crohnova choroba

2017-08-21 12:12:00  |  Foto: Thinkstock.com, Profimedia.sk  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia