Nová zbraň proti zákernej chorobe: Vzácny kov ako ničiteľ rakovinových buniek?!

Zlato by mohlo liečiť rakovinu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-08 15:20:00

Nové vlastnosti zlata, o ktorých nikto nevedel! Nielen že tento vzácny kov vyzerá na pohľad dobre a mnohých láka svojou vyblýskanou farbou, ale aj lieči. Podľa vedcov by sme tu mohli mať nový spôsob liečby, ktorý si poradí so zákernou chorobou - rakovinou.

Zdravé bunky nepoškodí

Nový výskum prichádza so zaujímavým tvrdením. Podľa neho by sa v boji proti rakovine dali použiť malé nanočastice zlata. Výskum bol zverejnený vo vedeckom časopise Angewandte Chemie.

Čítajte tiež: Silnú zbraň proti rakovine kože už dávno poznáte: Účinok rajčín vedcov naozaj prekvapil

Vedci z Edinburskej univerzity práve ukončili štúdiu, ktorá naznačuje, že vzácny kov zvyšuje účinnosť liekov používaných na liečbu buniek rakoviny pľúc. Malé fragmenty, známe ako nanočastice zlata, vedci uzavreli do chemického zariadenia.

Hoci zatiaľ nebolo testované na ľuďoch, dúfa sa, že sa môže jedného dňa použiť na zníženie vedľajších účinkov súčasných chemoterapeutických ošetrení presným zameraním na choré bunky bez toho, aby sa poškodili tie zdravé..

Zlato je bezpečný chemický prvok a má schopnosť urýchliť chemické reakcie. Výskumníci na univerzite v Edinburghu objavili vlastnosti kovu, ktoré majú katalytické schopnosti v živých veciach bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Ukázal sa účinný po implantácii do mozgu ryby - zebričky, čo naznačuje, že môže byť použitý u živých zvierat.

Štúdia sa uskutočnila v spolupráci s výskumnými pracovníkmi na Univerzite v Zaragoze v Inštitúte nanovedy v Aragóne v Španielsku a za finančnej podpory z Cancer Research UK (CRUK) a v spolupráci s Výskumnou radou pre inžiniering a fyziku.

Ide o krok vpred

"Zistili sme nové vlastnosti zlata, ktoré boli predtým neznáme a naše závery naznačujú, že kov sa uvoľňuje do vnútra nádorov, pričom je úplne bezpečný. Táto štúdia znamená krok vpred. Dúfame, že podobná pomôcka by mohla byť u ľudí jedného dňa implantovaná chirurgmi na aktiváciu chemoterapie priamo v nádoroch a zníženie škodlivých účinkov na zdravé orgány," povedal Dr. Asier Unciti-Broceta z Edinburského centra CRUK v Edinburghu.


Známe sladidlo môže poraziť zákernú chorobu: Mohlo by byť dokonca účinnejšie ako antibiotiká


Dr Aine McCarthy z Cancer Research UK verí, že toto zistenie prináša nádej na lepšiu a bezpečnejšiu liečbu rakoviny.

"Vyvinutím nových, lepších spôsobov podávania liekov proti rakovine majú takéto štúdie potenciál zlepšiť liečbu rakoviny a znížiť vedľajšie účinky nádorov mozgu a iných ťažko liečiteľných druhov rakoviny. Ďalšími krokmi bude zistenie, či je táto metóda bezpečná pre ľudí, aké sú jej dlhodobé a krátkodobé vedľajšie účinky a či je to lepší spôsob liečby niektorých druhov rakoviny," dodala odborníčka.

Zlato v medicíne

Používanie zlata na účely liečenia však nie sú najnovším zistením. Už pred viac ako 5000 rokmi Egypťania verili, že zlato má zázračné schopnosti a užívali ho na očistenie mysle, tela a ducha. Podľa nich prítomnosť zlata v tele oživuje, omladzuje a lieči množstvo ochorení. Navyše, vracia mladosť a dokonalé zdravie. Egypťania ho začali používať v zubárstve, kde našiel svoje uplatnenie dodnes. Považuje sa za ideálny materiál v zubnom lekárstve.

2017-08-08 15:20:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia