Kliešte ako záchrana? Parazity by mohli odvrátiť srdcové ochorenie

Kliešte by mohli byť nápomocné v prípade srdcových chorôb!
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-26 06:00:00

Príroda nám poskytuje mnoho potešení a príležitostí na relax. Avšak, čo nám s plnou náručou dáva, si vyberá daň v podobe mnohých nepríjemností, ktoré nás v nej čakajú. Napríklad kliešte, ktoré sú aktívne práve v tomto období a prenášajú rôzne choroby!

Pred kliešťami má väčšina ľudí rešpekt, až strach. Ich uštipnutie nie je vôbec cítiť. Môžu za to ich sliny, ktoré obsahujú bielkoviny a enzýmy. Tie sa postarajú o znecitlivenie miesta uhryznutia, preto si človek nemusí všimnúť, že z neho kliešť cicia krv.

Čítajte tiež: Nebezpečný dôsledok pitia alkoholu: Ak na sebe spozorujete toto, máte problém

"Bežné kliešte vylučujú viaceré proteíny, ktoré zabraňujú lokálnej zápalovej reakcii, keď sa kliešť prisaje k ľudskej koži," vysvetľuje Dr. George Welch, kardiológ z Manhattan Cardiology.

Aj preto kliešte zvyčajne nespôsobujú svrbenie, bolesť alebo podráždenie, čo však nie je dobrá správa, pokiaľ ide o riziko vzniku chorôb, ktoré prenášajú. Mnohé z týchto ochorení, vrátane lymskej boreliózy, si vyžadujú čas na to, aby sa nákaza dostala z kliešťa do ľudského tela. Preto treba parazit ihneď po objavení odstrániť z tela, čím sa minimalizuje riziko nákazy.

Sliny kliešťov ako nádej

Čo je však najväčším paradoxom, táto istá bielkovina zo slín kliešťa, ktorá blokuje zápalovú reakciu, vám jedného dňa môže zachrániť život, ako uvádza nová štúdia, zverejnená v časopise Scientific Reports!

Myokarditída je nebezpečná forma zápalu srdca, ktorý možno ťažko odhaliť.

"Takmer 30% pacientov s myokarditídou má ťažké poškodenie srdcového svalu, ktoré môže viesť k zlyhaniu srdca a niekedy aj k náhlej smrti," hovorí Dr. Welch. Ako dodal, aj mladí ľudia sú tiež ohrození týmto smrteľným stavom. "Kardiológovia vedia, že liečba zápalu je kľúčom k liečbe myokarditídy," vysvetľuje.

V súčasnosti však neexistuje žiadna účinná liečba myokarditídy. Tím z Oxfordskej univerzity vo Veľkej Británii hovorí, že sa to čoskoro môže zmeniť - vďaka slinám kliešťov! V publikovanej štúdii oxfordský tím zistil, že zmes proteínov v slinách kliešťov môže "neutralizovať" chemokíny - chemikálie uvoľnené v srdciach pacientov s myokarditídou, ktoré spôsobujú zápal.

"Myslíme si, že tieto slinové proteíny by sa mohli použiť na liečbu zápalu, ktoré spôsobujú chemokíny," hovorí spoluautor štúdie šéf Shoumo Bhattacharya, MD, profesor medicíny v Oxforde.

Komu by ešte mohli pomôcť?

Doktor Bhattacharya hovorí, že táto liečba by mala pravdepodobne nadobudnúť formu injekcie, ktorá by sa aplikovala do pokožky. Bola by vyrobená z purifikovaných, laboratórne kultivovaných kliešťových proteínov.


Porazíme smrteľný vírus vďaka kravám? Vedci prišli na neuveriteľné zistenie!


Injekcie by mohli byť nielen pre pacientov, trpiacich myokarditídou. Kliešťové proteíny by sa mohli použiť na liečbu iných zdravotných stavov súvisiacich so zápalmi, ako je artritída, kolitída, roztrúsená skleróza a mozgová príhoda, vysvetľuje Dr. Bhattacharya.

Ako odborník dodal, taktiež je možné, že bude k dispozícii perorálne podanie liečby vo forme piluliek, ktoré by obsahovali nanočastice, pozostávajúce z bielkovín zo slín kliešťov.

"Ide však o predbežnú štúdiu, treba ešte za tým urobiť kus práce," hovorí Dr. Welch. "Predchádzajúce štúdie s inými liekmi proti zápalu, ako sú steroidy, nepreukázali žiadne zdravotné výhody."

Zistenie, že tieto proteíny kliešťov sa špecificky zameriavajú na chemokíny, ktoré vyvolávajú zápal v srdciach pacientov s myokarditídou, ponúkajú nádej! Avšak, kliešte stále ostávajú našimi nepriateľmi..

2017-07-26 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia